Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Nirvana - Come As You Are



Μια πινακίδα στην είσοδο της πόλης Aberdeen, της πολιτείας Washington, στην Δυτική Ακτή γράφει: "Welcome to Aberdeen: Come As You Are". Όσο και απλή είναι η φράση, άλλο τόσο μοναδική είναι και κυρίως σε μια είσοδο Αμερικάνικης πόλης. Ο λόγος ύπαρξής της είναι το γεγονός της δημιουργίας του πια διάσημου grunge συγκροτήματος στο έδαφός της, αλλά είναι η γενέτειρα του δημιουργού αυτού του γκρουπ. Οι Nirvana δημιουργήθηκαν σε αυτήν την πόλη, στην οποία και γεννήθηκε ο Kurt Cobain. Και από το 2005, προς τιμή του μεγάλου αυτού μουσικού, στην είσοδο της πόλης αυτής, υπάρχει και ο τίτλος του πιο αγαπημένου τραγουδιού των οπαδών του γκρουπ. Μια απλή φράση που υπονοεί πάρα πολλά, αλλά είναι και ένα σύνθημα πραγματικής συμβίωσης ανθρώπων.
Η δημιουργία του Kurt Cobain, είναι το δεύτερο σινγκλ που μπήκε στο American Top 40 hit από δεύτερο τους άλμπουμ, το Nevermind του 1992. Το τραγούδι είναι άλλο ένα παράδειγμα για το ότι τα καλύτερα πράγματα γίνονται "στο πόδι". Ηχογραφήθηκε με δυο λήψεις μόνο, από τις οποίες η πρώτη μπήκε στο άλμπουμ. Ο στίχος "And I don't have a gun" κατά λάθος μπαίνει πιο νωρίς από όσο πρέπει, αλλά τελικά έμεινε στην τελική παραγωγή.
Και φυσικά, όπως πολλά μεγάλα τραγούδια, είναι και αυτό από κάπου "δανεισμένο". Ο "δανειοδότης" είναι οι Killing Joke και το "Eighties", ένα τραγούδι του 1985, που απλά το επιβράδυνε ο Cobain. Το συγκρότημα αποφάσισε να μην κάνει μήνυση στους Nirvana, με αντάλλαγμα ο Dave Grohl, να παίξει ντραμς σε ένα άλμπουμ τους.
Οι στίχοι, όπως αναφέρει ο δημιουργός τους, είναι για "people and what they're expected to act like", ανθρώπου που προσπαθούν να μοιάσουν σε κάτι και να λειτουργούν με βάσει κάποια στερεότυπα. Επίσης ο στίχος "I don't have a gun.", είναι περισσότερο προφητικός, παρά καθησυχαστικός. Αν και η αναφορά αυτή είναι για ένα γεγονός της εφηβείας του, όταν η μητέρα του πέταξε τα όπλα του πατριού του μετά από ένα καυγά τους σε ένα ποτάμι. Ο έφηβος τραγουδιστής, έβγαλε μερικά από αυτά, τα πούλησε και με τα χρήματα που έβγαλε αγόρασε την πρώτη του κιθάρα.
Jacek Maniakowski  

Queensrÿche - Silent Lucidity



Μετά το εκπληκτικό Operation: Mindcrime, δύο χρόνια μετά οι Queensrÿche κυκλοφορούν και το διπλό Empire που, αν και δεν είναι σαν τον προηγούμενο τους άλμπουμ, περιλάμβανε μοναδικές συνθέσεις και είναι και το πιο εμπορικό τους. Η πιο επιτυχημένη δημιουργία τους από αυτό είναι το "Silent Lucidity", που παρουσιάζει, μουσικά και λυρικά, αρκετές ιδιαιτερότητες.
Η σύνθεση του Chris DeGarmo, του κιθαρίστα του συγκροτήματος δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο Grammy. Τα ορχηστρικά μέρη δεν είναι απλά "πλάτη" αλλά σε πολλά σημεία κυριαρχούν, κάτι πρωτόγνωρο γι αυτό το γκρουπ της progressive metal. Προς το τέλος του τραγουδιού ακούγεται να παίζει σε τσέλο το παραδοσιακό Brahms' Lullaby, μια μουσική καληνύχτα του κλασικού δημιουργού.
Το λυρικό μέρος παρουσιάζει επίσης αρκετό ενδιαφέρον και μιλάει για συνειδητά όνειρα. Μάλιστα σε ένα σημείο του τραγουδιού μια φωνή εξηγεί ακριβώς την μέθοδο  με την οποία μπορεί ο καθένας να κατευθύνει συνειδητά τα όνειρα του. Ο δημιουργός του κομματιού εμπνεύστηκε την δημιουργία του από το βιβλίο Creative Dreaming, που μιλάει για τους τρόπους που μπορεί να αξιοποίηση κάποιος το υποσυνείδητοΑκριβώς το ίδιο θέμα έχει και το Inception, με τον Leonardo DiCaprio.
Ο Geoff Tate σε μια συνέντευξη του είπε ότι, αν και δεν ήταν δικό του δημιούργημα, το θεώρησε από τα αγαπημένα του. Ομολογεί επίσης ότι, ο παραγωγός Peter Collins, ήθελε να το βάλει στο "ράφι", μιας και δεν το θεώρησε ιδιαίτερα καλή ιδέα. Με αυτό διαφώνησε και ο τραγουδιστής τους γκρουπ και ευτυχώς η επιμονή του είχε αποτέλεσμα.
Jacek Maniakowski 

Marillion - Kayleigh



Το "Kayleigh" είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της  neo-progressive rock μπάντας  Marillion. Το Τραγούδι βρίσκεται στο άλμπουμ τους  Misplaced Childhood, από την χρονιά του του 1985. Η μουσική είναι δημιουργία των  Mark Kelly, Ian Mosley, Steve Rothery, Pete Trewavas, αλλά το λυρικό μέρος είναι αποκλειστικά του τραγουδιστή της μπάντας του Fish. Αναφέρεται στο προσωπικό του βίωμα και η δική του ερμηνεία ουσιαστικά το απογειώνει.
Το Kayleigh, δε θα το βρει σε κανένα λεξικό, πριν την κυκλοφορία του τραγουδιού. Ο νεολογισμός του στιχουργού του τραγουδιού είναι συνδυασμός δύο ονομάτων,  Kay και  Lee. Πρώτο και μεσαίο όνομα της πρώην φίλης του τραγουδιστή και το τραγούδι αναφέρεται στον χωρισμό τους. Φυσικά, μετά την επιτυχία του τραγουδιού το όνομα Kayleigh μπήκε στα βιβλία των ληξιαρχείων. Ο  Fish το διαπίστωσε, όταν εμβρόντητος υπέγραψε σε έναν φαν του το άλμπουμ του για την κόρη του Kayleigh. 
Η μουσική του ξεκίνησε  μετά από παρότρυνση της γυναίκας  Said Rothery, της Jo. Απλά του υπέδειξε να βάλει τους αυτοσχεδιασμούς σε μια σειρά. Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν τον ρωτουσε η γυναίκα του "τι παίζε στη τηλεόραση", δε θα γράφε την μελωδία του τραγουδιού. 
Το 2011 ο Harry Wallop, γράφει για την The Daily Telegraph: "Μερικά ονόματα απλά δεν υπήρχε πριν από μια γενιά,  αλλά έχουν απογειωθεί στη δημοτικότητα.  Το πιο γνωστό από αυτά είναι Kayleigh, το οποίο υπάρχει χάρη στο neo-prog rock band Marillion, η οποία σκαρφάλωσε στο Νο 2 με το ομώνυμο τραγούδι στο Βρετανικό Τσαρτ. ...."
Το βιντεοκλίπ του είναι γυρισμένο στο Βερολίνο. 
 Jacek Maniakowski