Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

America - A Horse with No Name



Το "A Horse with No Name" είναι ένα τραγούδι των America που γράφτηκε από τον Dewey Bunnell στα τέλη του 1971. Είναι το πρώτο και το πιο επιτυχημένο σινγκλ του γκρουπ που βρίσκεται και στο ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Είναι το κομμάτι με που στιχουργικά θεωρώ, από τα πιο λυρικά και αλληγορικά στην ιστορία της ροκ μουσική. Αρχικά το κομμάτι δεν υπήρχε στο άλμπουμ και το συγκρότημα αναγκάστηκε να το δημιουργήσει όταν η Warner Bros απέρριψε το πρώτο προτεινόμενο σινγκλ, το «I Need You». Έτσι μια βροχερή μέρα του Νοεμβρίου του 1971, στο σπιτικό στούντιο του φίλου του Jeff Dexter, ονόματι Ian “Sammy” Samwell ηχογραφείται το «Desert Song», που ήταν αρχικός τίτλος του τραγουδιού. Ο Samwell έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του τραγουδιού και μετά από την δική του παρότρυνση μετανομάστηκε σε "A Horse with No Name"
Παρ όλη την επιτυχία το κομμάτι αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα και επικρίσεις, κυρίως λόγω της ομοιότητας των φωνητικών με αυτά του Neil Young, το τραγούδι του οποίου , το «Heart of Gold» εκτόπισαν από την κορυφή του Top 100 των Η.Π.Α, αλλά και των αλληγορικών στίχων. Μεταξύ άλλων προβλημάτων κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Kansas City αρνήθηκαν να παίξουν το τραγούδι επειδή πίστευαν ότι μιλούσε για τα ναρκωτικά κι αυτό επειδή, εκείνη την εποχή, στη γλώσσα του δρόμου η λέξη «Horse» (άλογο) σήμαινε την ηρωίνη. Ο κωμικός Richard Jeni το χλεύασε λέγοντας:- Είσαι στην έρημο. Δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις. Δώσε επιτέλους ένα όνομα στο άλογο!
Μουσικά το τραγούδι είναι πολύ απλό και βγήκε βασικά από τρία ακόρντα. Πολλοί σίγουρα το μπερδεύουν με κάποια σύνθεση του Neil Young, την επιρροή του οποίου ποτέ δεν έκρυψε ο Dewey Bunnell. Οι στίχοι είναι γραμμένοι στην αρχαΐζουσα γλώσσα τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και των Η.Π.Α και η εκτεταμένη χρήση της ποιητικής αδείας δημιούργησε πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με το νόημά τους. Ο συνθέτης που έμενε σε στρατιωτική βάση στην έρημο όταν ήταν μικρός , όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, είχε ευχάριστες αναμνήσεις από αυτήν, ωστόσο οι κύριες επιρροές του προήλθαν από δυο πίνακες που βρισκόταν στο στούντιο, που ηχογραφήθηκε το κομμάτι. Πρόκειται για πίνακα του Νταλί που παρίστανε ένα τοπίο ερήμου, καθώς και για πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη M. C. Escher, που παρίστανε ένα άλογο.
Παρ' όλες τις επικρίσεις κερδίζουν το βραβείο Γκράμυ και διαχρονικότητα του έχει επισκιάσει τις άλλες τους επιτυχίες. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, το τραγούδι εξακολουθεί να παίζεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Van Halen - Right Now



Οι Van Halen μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στη Ευρώπη, αλλά στη Αμερική ακόμα γεμίζουν στάδια. Ο λόγος είναι μια σειρά τραγουδιών, που με καθαρό Αμερικάνικο ήχο αποπνέουν μελωδία, μέσα από το σκληρά ριφ. Ένα από αυτά είναι και το "Right Now" με τον  Sammy Hagar στα φωνητικά,  το τραγούδι βρίσκεται στο For Unlawful Carnal Knowledge, ένατο τους άλμπουμ. 
Το λυρικό μέρος αναφέρεται στον φόβο για την αλλαγή, που πρέπει να κάνει κάποιος στην ζωή του. Ο Sammy Hagar είναι περήφανος για τους στίχους που δημιούργησε και όπως δήλωσε βαρέθηκε να γράφει για το σεξ και φτηνά, στιχουργικά, τραγούδια. Η έμπνευση για του ήρθε, όπως δηλώνει ο ίδιος, όταν καθόταν ως αργά στο στούντιο και άκουσε να παίζει ο  Eddie Van Halen μια μελωδία στο πιάνο. Τότε, λέει, ότι κατάλαβε ότι γράφανε το ίδιο τραγούδι, χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι.  Η ιστορία αυτή αμφισβητείται από πολλούς, καθώς η ίδια μελωδία εμφανίζεται στην ταινία The Wild Life, που είχε ντύσει μουσικά Eddie Van Halen. 
Αν στέκει ή όχι η ιστορία του τραγουδιστή, λίγη σημασία έχει. Το ζητούμενο για την μπάντα ήταν να γράψουν ένα τραγούδι που να έχει κάποιο βάθος και να ασχολείται με κάποια πιο σοβαρά ζητήματα. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού αντανακλά με πολύ πετυχημένο τρόπο και τους στίχους, με την μελωδία να κρατά τα πρωτεία. Σκηνοθετημένο από τον  Μαρκ Fenske, πήρε και το πρώτο βραβείο στα  MTV Video Music Awards του 1992, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Αν και ο τραγουδιστής ήταν αντίθετος με την θεματολογία του βίντεο, ο πρόεδρος της Warner ο Mo Ostin επέμενε ότι είναι καλύτερο τους βιντεοκλίπ. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Hagar, έπαθε πνευμονία που έντυνε την ήδη μεγάλη του τσαντίλα, που αποτυπώνεται και σε κάποια σημεία του βίντεο. 
Το τραγούδι έντυσε μουσικά αρκετές ταινίες, Αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Μία είναι του John McCain, το 2008, την στιγμή που ανακοίνωνε την υποψήφια αντιπρόεδρο Sarah Palin. Φυσικά οι μπάντα δεν έδωσε καμιά άδεια για την χρήση του τραγουδιού  μιας και οι ίδιοι υποστήριζαν το αντίπαλό του τον Barack Obama. 

Jacek Maniakowski

Missing Pulse - Echo-λόγιο



οι Missing Pulse απαντούν: 

1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;

MP : Το όνομα Missing Pulse για εμάς είναι αυτό που λένε οι λέξεις, ο “χαμένος” δηλαδή μουσικός παλμός που πιστεύαμε πως έλειπε από την πόλη μας αλλά επίσης και η διαφορετικότητα που θέλαμε να περάσουμε ως ένα ακουστικό σχήμα.

2) Χρήμα ή δόξα;
Magneto : Όσο χρήμα χρειάζεται για να μπορώ να συνεχίζω να ασχολούμαι με τους Missing Pulse και την μουσική. Δόξα για μένα θα ήταν η αναγνώριση της μουσικής μας.
Αθανασάτος Κ. : το χρήμα πολλοί μίσησαν,τη δόξα κανείς...

3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;

Magneto  : Όσο θα υφίστανται οι Missing Pulse θα χρησιμοποιούσα την φράση "το κάτι διαφορετικό". Αν σε κάποια φάση αναγκαστούμε να σταματήσουμε θα αισθάνομαι πως "something's Missing…"
Αθανασάτος Κ. : όταν η χημεία ανάμεσα σε ανθρώπους τους ενώνει πνευματικά και ψυχικά τότε στην δικιά μας περίπτωση αυτό είναι μπάντα..

4) Σημείο μηδέν της μπάντας


MP : η πρώτη φορά που ηχογραφήσαμε τραγούδι σαν missing pulse και η προσθήκη μπάσου και drums στο σχήμα.


5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;

Magneto : Τα "σκυλάδικα"

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;

Magneto : Όταν ακούω την μουσική που μ' αρέσει και είμαι χαρούμενος αυτή μεγιστοποιεί την χαρά μου,
ενώ όταν είμαι στεναχωρημένος η ίδια ελαχιστοποιεί την λύπη μου. Όποτε θα μπορούσα να πω ότι
στην ζωή μου και στην καθημερινότητα μου ήδη η μουσική είναι ένα είδος υπερόπλου. Μακάρι
να λειτουργήσει και η δικιά μας μουσική ως τέτοιου είδους υπερόπλο στα αυτιά τρίτων.
Αθανασάτος Κ. : φυσικά για να κατακτήσω το σύμπαν (ειρωνικά πάντα)...! Η μουσική είναι ένα πνευματικό-ψυχολογικό
υπερόπλο.. άπλα έχει πολλές παραλλαγές..και με αυτήν της την ιδιότητα μπορεί να σώζει
 τον κάθε ένα μας ξεχωριστά.. 

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;

Magneto : Με τους Porcupine Tree
Αθανασάτος Κ. : να γύριζα τον χρόνο πίσω πρώτα και να έπαιζα τύμπανα με τους PINK FLOYD στο comfortably numb...

8)Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;

Magneto : Η μουσική ως έκφραση της ζωής.
Αθανασάτος Κ. : δεν ασχολούμαι με πολιτική ούτε με θρησκεία..η μουσική ότι μηνύματα και να περνά σε κάθε τραγούδι είτε πολιτικό είτε θρησκευτικό,στα δικά μου αυτιά περνάει σαν ήχος,σαν 
δημιουργία  και σαν απόλαυση...

9) Οι επιρροές σας;

Magneto : porcupine tree, madrugada pink floyd, anathema
Αθανασάτος Κ. : πάνω κάτω έχουμε τα ίδια ακούσματα, εγώ έχω μια κλίση σε λιγάκι βαρύτερους 
ήχους όπως rotting christ, septicflesh, otep, machinehead...

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;

MP : Αποτέλεσμα της αγάπης μας για την μουσική

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;

MP : Συνοδοιπόρος της ζωής

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;

MP : όσο μικρότερο το ταλέντο τόσο μεγαλύτερη η αλαζονεία οπότε μάλλον θα έλεγα η ταπεινοφροσύνη...

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;

MP : με την Κουκουβάγια...!

14) Μια ευχή για την μπάντα

MP : υγεία, ενότητα και ανοδική πορεία με σταθερά βήματα.

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;

MP : η στιγμή που "χωνεύεις" αυτά που έχεις βιώσει, λίγο πριν αρχίσουν να γίνονται λέξεις και μελωδίες...
Θα του βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/pages/Missing-Pulse-band/178991175458129


Broken Tempo - Echo-λόγιο



Οι  BROKEN TEMPO απαντούν: 
1) Τι συμβολίζει το όνομά σας;
Ηλίας: Το όνομά μας προέρχεται από τα πρώτα κομμάτια των Broken Tempo που ήταν γραμμένα σε μονούς ρυθμούς (5/4, 7/8), καθώς και από την εισαγωγή μέτρων με εντελώς διαφορετικό ρυθμό σε πολλά τραγούδια μας που έχουν τον κλασικό ρυθμό των 4/4.

2) Χρήμα ή δόξα;
Ηλίας: Και τα δύο, όποιος λέει ότι τον ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η μία από τις δύο προοπτικές είναι ψεύτης.
Θεοχάρης: Στόχος η αντικειμενική δόξα που προέρχεται από την ανταπόκριση του κοινού.
Το κοινό βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπο με την ποιότητα που λαμβάνει και σχηματίζει άποψη. Η ποιότητα καθορίζεται και από παράγοντες που επηρεάζονται από το χρήμα.
Το χρήμα που έρχεται από το κοινό προωθεί την ποιότητα που το ίδιο θα εισπράξει.
Όταν υπακούσεις σε αυτό λαμβάνεις και τη δόξα, διότι μόλις γεννήθηκε μία αμφίδρομη σχέση.

3) Πώς θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Ηλίας: Μουσική
Κωνσταντίνος: Μουσική

4) Σημείο μηδέν της μπάντας
Ηλίας: Όταν γνώρισα τον Κωνσταντίνο Υφαντή και δημιουργήθηκαν στην ουσία οι Broken Tempo.
Κωνσταντίνος: Όταν γνώρισα τον Ηλία…

5) Τι μουσική σάς εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Ηλίας: Οποιαδήποτε μουσική σε εκφράζει ως ένα βαθμό. Είναι επικίνδυνο και να διατυπώσεις την απέχθειά σου σε ένα μουσικό είδος, γιατί τα γούστα και οι προτιμήσεις αλλάζουν με τον καιρό.
Κωνσταντίνος: Δεν θα ξεχώριζα και σίγουρα δεν θα απέρριπτα κάποιο είδος. Αυτό είναι πάντα κάτι προσωπικό και υποκειμενικό για τον καθένα. Την κατηγοριοποιώ σε ευχάριστη και δυσάρεστη (αν υπάρχει κάτι τέτοιο).



6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική, πού θα τη χρησιμοποιούσατε;
Ηλίας: Η μουσική είναι υπερόπλο, αφού αποτελεί μορφή τέχνης και επομένως έχει τη δυνατότητα να εισβάλει στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται για την ψυχική υγεία του ανθρώπου αλλά και για διαφημιστικούς-προπαγανδιστικούς σκοπούς. Επομένως πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίζει κριτικά τη μουσική που ακούει.
Κωνσταντίνος: Η μουσική είναι η συμπαντική γλώσσα. Αν γνωρίζεις τη γλώσσα της μουσικής μπορείς πολύ εύκολα να επικοινωνήσεις με οποιονδήποτε από οπουδήποτε. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με κάποιον που δε μιλάς καν την ίδια γλώσσα.
Θεοχάρης: Στη σκηνή.

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στη σκηνή;
Ηλίας: Morcheeba, Massive Attack, Archive, Portishead.
Κωνσταντίνος: Τους Archive ίσως και τους Porcupine tree.

8) Η μουσική ως πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Ηλίας: Η μουσική αποτελεί όντως πολιτική ή θρησκευτική έκφραση για ορισμένους, αλλά προσωπικά για μένα η μουσική αποτελεί η ίδια μια αυτοτελή οντότητα που δεν πρέπει να συνδυάζεται, τουλάχιστον μόνιμα, με πολιτικές ή θρησκευτικές συνισταμένες.

9) Οι επιρροές σας;
Ηλίας: Trip-hop, rock, ηλεκτρονική μουσική. Πάρα πολλές επιρροές. Από συγκροτήματα θα αναφέρω Massive Attack, Portishead, Morcheeba, Archive, Porcupine Tree, Pink Floyd και πολλά άλλα.
Κωνσταντίνος: Ψυχεδέλεια κατά βάση, αν και είναι πολύ γενικός ο όρος.

10) Μέσο ή σκοπός το συγκρότημα;
Ηλίας: Μέσο για να εξυπηρετήσεις το σκοπό που είναι η μουσική.
Κωνσταντίνος: Μέσο σίγουρα.


11) Μέσο ή σκοπός η μουσική;
Ηλίας: Ο σκοπός φυσικά.
Κωνσταντίνος: Σκοπός και τρόπος ζωής.

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Ηλίας: Το ταλέντο συνοδεύεται από την αλαζονεία. Η μεγαλοφυΐα συνοδεύεται από την ταπεινοφροσύνη. Φυσικά αυτά αφορούν αυτούς που είναι ταλαντούχοι και μεγαλοφυείς και καλύτερα να ρωτήσετε αυτούς…
Κωνσταντίνος: Με καλύπτει απόλυτα ο Ηλίας…

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Ηλίας: Λιοντάρι, επειδή είναι το κυρίαρχο ζώδιο μέσα στην μπάντα
Κωνσταντίνος: Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι άλλα με τόσα πολλά λιοντάρια μάλλον λιοντάρι θα έλεγα…

14) Μια ευχή για την μπάντα
Ηλίας: Τα καθημερινά προβλήματα να μη μας αποτρέψουν να ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ, δηλαδή το συγκρότημα και τη μουσική.
Κωνσταντίνος: Αγάπη και ανιδιοτέλεια είναι το μυστικό για όλα τα καλά. Εύχομαι να είμαστε πάνω απ’ όλα καλά στην υγεία μας όλοι και τα καλύτερα θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου να συμβούν.
Θεοχάρης: Υγιή, αμφίδρομη και ανθρώπινη επικοινωνία με όλους αυτούς που λατρεύουν και στηρίζουν την μπάντα, καθώς και με όσους θα το κάνουν στο μέλλον.

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας
Ηλίας: Η μουσική δημιουργία αποτελεί φωτεινή περίοδο ακόμα και για τα πιο σκοτεινά μυαλά.
Κωνσταντίνος: Οι μουσικοί και τα παιδιά λένε μόνο «πάμε να παίξουμε» δεν υπάρχουν σκιές σ’ αυτό.  
Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/BrokenTempo
Το κανάλι τους: http://www.youtube.com/user/MrBROKENTEMPO
Επίσης εδώ θα τους ακούσετε: https://soundcloud.com/broken-tempo
Reverbnation: http://www.reverbnation.com/brokentempo
Και επίσημα βρίσκονται εδώ: http://www.brokentempo.com/