Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Whitesnake - Here I Go Again



Η βάση του Βουδισμού είναι η φράση "ο πόνος είναι φορέας συνείδησης", αλλά και η μουσική έχει μια από μόνη της μια αρκετά μεγάλη θρησκευτικότητα. Φυσικά, η ανατολική αυτή φιλοσοφία, σαν θρησκεία, μόνο μπορεί να να χαρακτηριστεί μέσα από την ετυμολογία της λέξης, όπου το έτυμο της είναι το θρόσκω που σημαίνει κοιτάζω προς τα πάνω. Με αυτήν την πνευματικότητα της λέξης αυτής, μπορούμε κάπως αυθαίρετα να καθορίσουμε και την θρησκευτική πρόθεση της μουσική. Έτσι, παραφράζοντας την βουδιστική ρήση, ο πόνος είναι και φορέας δημιουργίας, οποίος ξυπνά την μουσική διάθεση και το ταλέντο του κάθε καλλιτέχνη. 
Αποτέλεσμα μιας τέτοιας διάθεσης, οποία και ήταν συνέπεια ενός πόνου του καλλιτέχνη ήταν και το Here I Go Again των  Whitesnake. Δημιουργία των  David Coverdale, μοναδικού σταθερού μέλους της μπάντας και του κιθαρίστα  Bernie Marsden. Αν και αρχικά κυκλοφόρησε στο πέμπτο τους άλμπουμ, το Saints and Sinners του 1982, την μεγαλύτερη δόξα γνώρισε με το έβδομο ομώνυμο τους άλμπουμ ή γνωστό και σαν 1987, από την χρονιά που κυκλοφόρησε. Το τραγούδι, αν και το κεντρικό του μουσικό θέμα δεν έχει αλλάξει, έχει δύο μορφές. Η πρώτη έχει καθαρά blues-rock χαρακτήρα, ενώ η δεύτερη, που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα χιτ της μπάντας, είναι τελείως hard rock. 
Ο τραγουδιστής και ιδρυτής της μπάντας, ουσιαστικά μόνος του δημιούργησε το τραγούδι, κάπου στην Πορτογαλία. Το λυρικό μέρος είναι εμπνευσμένο από τον χωρισμό του με την πρώτη του σύζυγο Julia. Οι στίχοι αφηγούνται την απόγνωση του, που οφείλεται στην μοναξιά του, αλλά και τον τρόπο να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του "δαίμονες", συνέπεια της κατάστασής του. Οι στίχοι "An' here I go again on my own/Goin' down the only road I've ever known/ Like a hobo I was born to walk alone" είναι χαρακτηριστικοί. Όμως στην δεύτερη του εκτέλεση του 1987 ο στίχος  Like a hobo I was born to walk alone αλλάζει σε  Like a "drifter" I was born to walk alone και όπως ομολογεί ο ίδιος ο  Coverdale, δεν ήθελε να ακουστεί σαν "homo", δηλαδή ομοφυλόφυλος. 
Υπάρχει και τρίτη εκτέλεση του τραγουδιού ειδικά διαμορφωμένη και πιο φιλική προς το ραδιόφωνο. Όμως οι μόνοι κοινοί μουσικοί και στις τρεις εκτελέσεις είναι ο ίδιος ο τραγουδιστής, δικό του το συγκρότημα άλλωστε και ο μπασίστας Neil Murray. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού το βοήθησε να εκτοξευτεί στην κορυφή, ουσιαστικά βάζοντας ξανά την σκληρή μουσική στο προσκήνιο. Η πρωταγωνίστρια του Tawny Kitaen, δίνει ένα άκρως εντυπωσιακό σόου μέσα σε μια Jaguar, που άνηκε στο ίδιο τον τραγουδιστή.
 Η ηθοποιός, η οποία σίγουρα δεν έπαιξε ποτέ Σαίξπηρ, αργότερα παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη του έν λόγω αυτοκινήτου, αφού πρωταγωνίστησε και σε άλλα 3 βιντεοκλίπ της μπάντας. Ο γάμους τους όμως κράτησε μόλις δύο χρόνια από 1989 ως το 1991. Η  Kitaen, που πρωταγωνίστησε στις φαντασιώσεις πολλών εφήβων, έχει ξανά απασχολήσει τα μέσα με ένα επεισοδιακό διαζύγιο. Χτύπησε με την ψηλοτάκουνη γόβα τον τότε σύζυγό της .. μέσα στο αυτοκίνητο. 
Το τραγούδι μπήκε σαν μουσική υπόκρουση στη μετάδοση της συγκεκριμένης είδησης. Το θύμα ήταν ο διάσημος παίκτης του baseball  Chuck Finley, οποίος την είχε παντρευτεί το 1997, πέντε χρόνια πριν το επεισόδιο. Ο Finley έπαιζε στην ομάδα  Cleveland Indians και σε έναν αγώνα με τους Chicago White Sox, οποίοι ήταν και γηπεδούχοι, ο  D.J. του γηπέδου έπαιξε αυτό το τραγούδι. Το χιούμορ του όμως δεν εκτιμήθηκε, γιατι απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.