Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Scorpions - Rock You Like a Hurricane


Μερικές φορές η ιστορία αποδεικνύει ότι, μια μικρή στροφή είναι πιο σημαντική από όλο τον δρόμο. Και μεταφράζοντας την αλληγορία, ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να δώσει μια τελείως διαφορετική τροπή στα γεγονότα, φτάνει να γίνει αντιληπτό και να χρησιμοποιηθεί σωστά. Η ιστορία της ροκ είναι γεμάτη από ασήμαντα γεγονότα, που αλλάξανε την πορεία συγκροτημάτων ή μεμονωμένων καλλιτεχνών. Αλλά και κλασικά μετέπειτα τραγούδια έγιναν σύμβολα κάποιας μπάντας, απλά με μια σειρά τυχαίων γεγονότων, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους. Από αυτά, το καθένα από μόνο του πρόσθετε και μικρή λεπτομέρεια ή οποία ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ένα τραγούδι. 
Το τρίπτυχο sex, drugs and rock'n'roll είναι από τα αγαπημένα θέματα της ροκ, αλλά για να ξεχωρίσει από το πλήθος ένα τραγούδι, χρειάζεται μια μικρή λεπτομέρεια. Το Rock You Like a Hurricane είχε ακριβώς μια τέτοια. Η δημιουργία των Rudolf Schenker, Klaus Meine και Herman Rarebell βρίσκεται στο ένατο άλμπουμ των Γερμανών  Scorpions, το  Love at First Sting του 1984. Ένα τραγούδι που έγινε σχεδόν συνώνυμο της μπάντας, αν και δεν είναι από τα καλύτερά τους, σίγουρα από τα πιο εμπορικά τους. Οι στίχοι, του τραγουδιού δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αναφορά μιας και είναι ξεκάθαροι και ευνόητοι, Δεδομένης και τις γνώσης της αγγλικής από τα μέλη της μπάντας σίγουρα δεν θα βρούμε ιδιαίτερο λυρισμό σ' αυτούς.
Αλλά έχει αρκετό ενδιαφέρον το εύηχο ρεφρέν του τραγουδιού, το οποίο και το οδήγησε και στην δόξα. Και σίγουρα δεν υπάρχει ροκάς που δεν τραγούδησε έστω και μια φορά το περίφημο Here I am/ Rock you like a hurricane. Η μεταφορά, με την λογοτεχνική έννοια του όρου,  που χρησιμοποιήται σαν προτροπή περισσότερο, παρά σαν χαρακτηρισμός μιας κατάστασης. Το τραγούδι γράφτηκε λίγα χρόνια πριν την κυκλοφορία του με πρώτο το μουσικό του μέρος. Οι στίχοι γυρίζανε στο μυαλό του Klaus Meine και μόλις στην δέκατη του προσπάθεια τσαντισμένος κατέληξε στο The bitch is hungry, she needs to tell, so give her inches and feed her well.' Σχετικά με το ρεφρέν υπάρχει μια εικασία ότι έβαλε το χεράκι του Rudolf Schenker. Συγκεκριμένα, όταν μετακόμισε στο καινούργιο του σπίτι, μόλις πάτησε το πόδι του απλά είπε την γνωστή φράση, που έγινε από τα πιο διάσημα δίστιχα της ροκ μουσικής.
Οι διάφορες ιστορίες ακολουθούσαν το τραγούδι και μια εξ αυτών είναι σχετική με το baby boom, έκρηξη γεννήσεων, που παρατηρήθηκε στην Γαλλία το 1985, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού. Κάποιοι δημοσιογράφοι προσδίδουν σε αυτό το τραγούδι τα αίτια για αυτήν την έκρηξη. Φυσικά, η μπάντα μόλις το έμαθε ξεκαρδίστηκε στα γέλια, αν και οι μετρήσεις ήταν κρατικές και επίσημες. Οι στίχοι του, επίσης, έδωσαν και τον τίτλο στο άλμπουμ στο οποίο κυκλοφόρησε.
Το βιντεοκλίπ, δημιουργία του David Mallet, οποίος έχει σκηνοθετήσει για αρκετές ροκ μπάντες, είναι το ίδιο προκλητικό με τους στίχους του τραγουδιού. Αλλά έγινε και αιτία να να δημιουργηθεί η οργάνωση  PMRC (Parents Music Resource Center) η οποίο επικήρυξε το τραγούδι αυτό μαζί με τα Hot For Teacher των Van Halen και το Looks That Kill των Motley Crue. Παρ' όλα αυτά αποτέλεσε και έμπνευση για την νουβέλα του  Dave Eggers την You Shall Know Our Velocity. Οι κεντρικοί ήρωες της μοιράζουν χρήματα σε κουτάκια τα οποία γράφουν το περίφημο δίστιχο του ρεφρέν. 
 Jacek Maniakowski