Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Rush - Tom Sawyer


Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια των Καναδών Rush, είναι το Tom Sawyer. Το τραγούδι, που ο τίτλος του είναι παρμένος από τον λογοτεχνικό χαρακτήρα του Mark Twain. Κυκλοφόρησε μέσα από το όγδοο άλμπουμ τους το Moving Pictures. Η δημιουργία των Geddy Lee, Neil Peart, Alex Lifeson, Pye Dubois, είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αλλά και ένα από τα πέντε τους τραγούδια που βρίσκονται στο Canadian Songwriters Hall of Fame.
Η μουσική του, που γράφτηκε και από τα τρία μέλη του γκρουπ, πάνω σε ένα ποίημα του Pye Dubois, βασικού στιχουργού των Max Webster. Μουσικά βασίζεται στο πολύ τεχνικό παίξιμο στα ντραμς του Neil Peart και με διακριτική συνοδεία του αρμονίου του Geddy Lee. Φυσικά το τέμπο αλλάζει στο τραγούδι και η ικανότητα του ντράμερ το πάει όπου θέλει, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος του τραγουδιού. Ξεκινάει στα 4/4, μετά το πάει στα 7/8 για να φτάσει στα 15/16 στα instrumental μέρη του και μετά ξαναγυρίζει στα 4/4.
Η συνεργασία του στιχουργού Pye Dubois με το συγκρότημα δεν είναι πρώτη, καθώς έχει γράψει τους και για τα "Force Ten," "Between Sun and Moon," και "Test For Echo." Η ιδέα για την δημιουργία του μουσικού κομματιού ήρθε, όταν όλοι τους βρισκόταν στο κτήμα Ronnie Hawkins, έξω από το Τορόντο. Ο σκοπός της παραμονής τους ήταν να κάνουν κάποιες πρόβες για την ηχογράφηση του άλμπουμ τους, του Moving Pictures. Ο Peart τους παρουσίασε ένα ποίημα του Dubois με τίτλο "Louis the Lawyer".

Σε μια συνέντευξη ο ντράμερ, αναφέρει πως ήταν μια συνεργασία του με τον Pye Dubois. Οι μοναδικοί του στίχοι σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός επαναστάτη, ενός ανθρώπου με ελεύθερο πνεύμα και ενός παιδιού και άνδρα σε μια μορφή. 
Jacek Maniakowski

Scorpions - Blackout


Ένα από τα πιο κλασικά άλμπουμ της Hard Rock είναι το Blackout των Γερμανών Scorpions, το όγδοο τους άλμπουμ του 1982. Το άλμπουμ αυτό ξεκινά με το ομώνυμο τραγούδι, την μουσική του οποίου έγραψε ο κιθαρίστας της μπάντας Rudolf Schenker, όπως και όλου του δίσκου. Το Blackout, που έδωσε το όνομα και στον δίσκο, ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα πολλών άτυχων γεγονότων. 
 Η έμπνευση για το τραγούδι είναι μια "συνεργασία" του Rudolf Schenker, του κιθαριστικού δίδυμου των Judas Priest K.K. Downing και Glenn Tipton και ..... μπόλικου αλκοόλ. Ο τόπος έμπνευσης ήταν το Cleveland, όπου παίζανε μαζί οι δύο μπάντες μαζί με τους Def Leppard το 1980. Όταν ο K.K. Downing έδωσε μια μπύρα στον Γερμανό κιθαρίστα, αυτός απλά του απάντησε πως πρέπει να ανακατευτεί με ουίσκι και κρασί για να έχει αποτέλεσμα. Ατό ήταν και το ξεκίνημα των άτυχων γεγονότων που ακολούθησαν. Το επόμενο βήμα ήταν να επισκεφτεί το διπλανό δωμάτιο των πιτσιρικάδων τότε, Def Leppard, που απλά βλέπανε τηλεόραση. Ο Rudolf Schenker, προφανώς νοιαζόμενος για την νοητική τους εξέλιξη και θέλοντας να τους αποτρέψει από την αποβλάκωση που δημιουργεί αυτή η συσκευή πέταξε το ποτό του πάνω της. Αποτέλεσμα ήταν ένα "πουφ" που συνόδευσε τον θάνατο της συσκευής. 
 Την άλλη μέρα η διήγηση των γεγονότων από των Herman δεν συμφωνούσε με την μνήμη του Schenker. Βασικά δεν υπήρχε μνήμη για τα γεγονότα. Με την φράση 'You know what you had? You had a blackout.' του Herman, δεν επανήλθε μνήμη, αλλά δημιουργήθηκε η έμπνευση. Την ίδια μέρα έγραψε την μουσική και απλά ο Klaus Meine του έφερε έτοιμους στίχους. Το τραγούδι παραλίγο, να μην το τραγουδήσει ο τραγουδιστής της μπάντας, αλλά ο Don Dokken. Ο λόγος ήταν ότι ο Γερμανός τραγουδιστή είχε κάνει εγχείρηση για την αφαίρεση ενός πολύποδα στον λάρυγγα. Ευτυχώς η συνεργασία με τον Αμερικανό κράτησε μερικά δευτερόλεπτα και η μπάντα αποφάσισε να περιμένει μέχρι να γιάνει ο Klaus Meine.
Jacek Maniakowski

Mazzy Star


Η ιστορία της ροκ έχει πολλές επαναλαμβονώμενες καταστάσεις. Η μία, από τις πιο συχνές, είναι όταν μια μπάντα ταυτίζεται με μια μόνο επιτυχία. Αλλά και σε αυτό υπάρχει ένας διαχωρισμός. Άλλο μια one hit band και άλλο μια μπάντα που, απλά ένα τραγούδι της αναγνωρίστηκε εμπορικά. Οι Mazzy Star, αποτελούν μια παράξενη περίπτωση. Ουσιαστικά είναι γνωστοί για "Fade into You", αλλά πέρα αυτού αποτελούν μια αξιόλογη μπάντα.
Οι μπάντα είναι ένα γνήσιο θρέμμα και άξια αντιπρόσωπος της Paisley Underground, μιας μουσικής κίνησης της California, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Δημιουργήθηκαν από του David Roback, πρώην ιδρυτικό μέλος των Rain Parade και την Kendra Smith, πρώην -Dream Syndicate. Μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, ενός σινγκλ "Fell From the Sun"/"All Souls", ο Clay Allison, τους δίνει το όνομα Opal και με αυτό κυκλοφορούν το Happy Nightmare Baby on Rough Trade, πρώτο τους άλμπουμ, στα τέλη του 1987. Η μπάντα αυτή ήταν και πρόδρομος των Mazzy Star.
Η γνωριμία του Roback, με την Hope Sandoval, έγινε όταν η μετέπειτα φωνή της μπάντας είχε κάνει, στο λύκειο ακόμα, ένα ντουέτο με την Sylvia Gomez, τους Going Home. Βρέθηκαν σε μια συναυλία των Rain Parade και στα παρασκήνια έδωσε ένα ντέμο στον κιθαρίστα, που υποσχέθηκε να κάνει παραγωγή στο επόμενο άλμπουμ του ντουέτου. Όταν στην μέση μιας περιοδείας με τους The Jesus & Mary Chain, η Smith εγκαταλείπει τους Opal, υπάρχει έτοιμη αντικαταστάτρια.
Λόγω του συμβολαίου, η νέα μπάντα αναγκάζεται να συνεχίσει σαν Opal και να κυκλοφορήσει ακόμα ένα δίσκο με αυτό το όνομα, με τίτλο Highway Ghost. Δυο χρόνια αργότερα, μετά από διαπραγμάτευση με την δισκογραφική τους αλλάζουν όνομα σε Mazzy Star. Το όνομα προήλθε από το ένα ιδίωμα, το Mazzy, που δηλώνει το μοναδικό και η Sandoval πρόσθεσε την λέξη Star. Το 1990 το πρώτο τους άλμπουμ είναι γεγονός, το She Hangs Brightly. Τα περισσότερα τραγούδια είναι πιο παλιές συνθέσεις των δυο βασικών μελών της μπάντας, David Roback και Hope Sandoval.
Η προηγούμενη τους δισκογραφική εταιρία φαληρεί και μετακομίζουν στην Capitol. Το 1993 βγαίνει στην κυκλοφορία το So Tonight That I Might See, που περιέχει το πιο διάσημο τους τραγούδι. Το άλμπουμ γίνεται χρυσό και η μπάντα γνωρίζει παγκόσμια αναγνώριση. Το 1996 κυκλοφορούν το τρίτο και τελευταίο τους άλμπουμ, το Among My Swan. Αν και δεν φτάνει στην επιτυχία του προηγούμενου, έχει αρκετή ανταπόκριση από το κοινό. Οι πιέσεις όμως, της δισκογραφικής για πιο επιτηδευμένη μουσική, για πιο μεγάλες πωλήσεις τους φέρνει σε ρήξη μαζί της την μπάντα, αναγκάζοντας τους να διαλυθούν.

Μετά από κάποιες επανανεώσεις για μίνι περιοδείες, το 2012 ανακοινώνουν ότι ξεκινάνε μια μεγάλη περιοδεία και ετοιμάζουν νέο δίσκο. Τελικά το TBA κυκλοφορεί το 2013. 
Jacek Maniakowski

Ellinator - Echo-λόγιο


Ο Tasos Ellinator απαντά: 
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
Tο όνομα της μπάντας (Ellinator) Έλλην με την αγγλική κατάληξη ator . Δεν συμβολίζει κάτι...άπλα είμαι εγώ ...

2) Χρήμα ή δόξα;
Έχω γράψει πολλά cd και δεν σκέφτηκα να βγάλω λεφτά από αυτά..το χρήμα αν και χρειάζεται πάρα πολύ(όσο τα χρειάζομαι εγώ τα χρειάζονται και άλλοι) δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες μου.

3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
ellinator...one man band...Δεν ξερω πως αλλιως να το περιγραψω.

4) Σημείο μηδέν της μπάντας...
 Ο πρώτος δίσκος το 1999, αλλά πολύ χάλια ήχος. .Επανα-ηχογραφήθηκαν το 2005 .

5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Προσωπικά...τα τσιφτετέλια..τα σκυλάδικα...τα "ελληνικά".

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Στο να δείξω την αλήθεια στον κόσμο 

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Πρώτα με τον Ozzy .Μετά με halford 

8) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Η μουσική σαν ιατρική 

9) Οι επιρροές σας;
ozzy-black sabbath-dio-judas priest-testament-death-βασικά...πάρα πολλοί. 

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Ο Ellinator είναι τζάμπα...αυτός είναι ο στόχος μου...τώρα για live δεν ξέρω...μόνο αν παίξω με rockadealia μπορεί να πω κάνα τραγούδι... 

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Ξεκίνησα να παίζω μουσική με σκοπό να γράφω τραγούδια..

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Ανάλογα τους γονείς.

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Το βόδι (βουβάλι) ! Που είναι και το κινέζικο ζώδιο μου νομίζω ...


14) Μια ευχή για την μπάντα
Να γράφω πάντα ότι θέλω!

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
black sabbath - black sabbath

Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/tasos.ellinator?ref=tn_tnmn