Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

At Home He's a Tourist - Gang of Four


Gang of Four εκτός από τη γνωστή κινέζικη τετράδα είναι και ένα post-punk συγκρότημα από το Leeds της Αγγλίας. Το 1979 λοιπόν, δυο χρόνια μετά τη σύστασή τους, κυκλοφορούν το At Home He's a Tourist.



Το κοινωνικά ευαισθητοποιημένο αυτό συγκρότημα αναφέρεται στο τραγούδι ως "το απόλυτο υπαρξιακό μπουρίνι". Για τη δημιουργία του δε χρειάστηκε να προηγηθεί καμία συγκέντρωση των μελών, καμία προετοιμασία ως προς τη σύνθεση... απλά αυθόρμητες νότες στις χορδές τις κιθάρας και κραυγές πόνου ακριβώς έτσι όπως συντρίβονται και αναρριχώνται πάλι, ωθούμενοι από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, μέσα σε ένα όμορφο anti-solo που αφορά στο "τώρα" και την τρέχουσα πραγματικότητα και όχι στα "ίσως".
Ο τραγουδιστής του group, Jon King, δήλωσε: "Θεωρήσαμε αυτό το τραγούδι ως ένα μεταλλαγμένο disco σε μια εποχή που δεν ήταν κακό να σου αρέσει η dance μουσική, αλλά που ταυτόχρονα το funk και το rock ήταν δυο "στρατόπεδα" που έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση προς αποφυγή επιμειξίας."
Στις επόμενες δεκαετίες οι Gang of Four επηρέασαν αμέτρητες μπάντες με τον προφητικό πολιτικό dance rock ήχο τους.

Μαρία Αναστασοπούλου

As Tears Go By - Marianne Faithfull




Πρώτη επιτυχία για τη Marianne Faithfull, το 1964, το As Tears Go By, αρχικά είχε τον τίτλο As Time Goes By, αλλά μετονομάστηκε για να αποφευχθεί σύγχυση με το ομώνυμο κομμάτι που ακούστηκε στην ταινία Casablanca.
Γράφτηκε από το Mick Jagger και τον Keith Richards, καθώς οι σχέσεις της Marianne με τους Rolling Stones είναι γνωστές και με τη βοήθεια του manager του συγκροτήματος, Andrew Oldham, έγινε hit. Ήπιος, ευγενικός - θα έλεγε κανείς - ήχος, νοσταλγική μελωδία και με την ενορχήστρωση του Phil Spector και σε συνδυασμό με το γενικότερο ύφος της εποχής, η επιτυχία ήταν εξασφαλισμένη.
Η ηχογράφηση έγινε με το σκεπτικό να βγει το κομμάτι στη δεύτερη πλευρά του debutο single της Marianne Faithfull, αλλά τελικά αποτέλεσε το πρώτο της κομμάτι που την οδήγησε και στην κορυφή.
Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε η version των Rolling Stones και κατά δήλωση του ίδιου του Jagger, δε φαντάστηκαν ποτέ, γράφοντάς το, να το κρατήσουν για τους ίδιους, το έδωσαν κατευθείαν στη Faithfull.
Το τραγούδι εκτελέστηκε και από τη Nancy Sinatra το 1966, μεταφράστηκε στα ιταλικά με τίτλο Con le mie lacrime, το 1965 και τελευταία διασκευάστηκε το 1998 από τον πιανίστα David Lanz για το album του Songs from an English Garden.

Μαρία Αναστασοπούλου

Addicted to Drugs - Kaiser Chiefs




Το 1986 ο Robert Palmer κυκλοφορεί το Addicted to Love, το οποίο γνώρισε τέτοια επιτυχία που έγινε το σήμα κατατεθέν του Άγγλου τραγουδοποιού.  Δύο προσπάθειες χρειάστηκαν οι Kaiser Chiefs για να δώσουν την απάντησή τους  22 χρόνια μετά με το Addicted to Drugs



Η πρώτη εκτέλεση των Βρετανών δεν τους έκατσε καλά ως αποτέλεσμα καθώς υπήρξε ασυμβίβαστο στο συνδυασμό τίτλου, αισθήματος που δημιουργούσε και down beat tempo του τραγουδιού, δίνοντας έναν επικριτικό τόνο που, προφανώς, δεν ήταν στις επιθυμίες τους να προκύψει.
Ξαναηχογραφούν λοιπόν το κομμάτι, ανεβάζοντας το ρυθμό, ενσωματώνουν  πολλά κρουστά και την τελευταία πινελιά τη βάζει ο παραγωγός Mark Ronson με το agogo bell - αφρικάνικο κρουστό αποτελούμενο από ένα ως τέσσερα ξύλινα ή μεταλλικά καμπανάκια και μια μπαγκέτα που τα χειρίζεται.

Μαρία Αναστασοπούλου