Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Maplerun - Echo-λόγιο

Οι Maplerun απαντούν: 
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
To Maplerun είναι το όνομα μιας στοιχειωμένης έπαυλης σε ένα μυθιστόρημα του John Grisham.

2) Χρήμα ή δόξα;
Έχω δει πολλούς κοντινούς μου ανθρώπους να καταστρέφονται λόγω χρημάτων,
σίγουρα δόξα.


3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φραση την μπάντα σου;
Restless

4) Σημείο μηδέν της μπάντας
Μετά από 2 Ευρωπαικές περιοδείες και συμμετοχή σε πολλά γνωστά festival του εξωτερικού μηδενίζουμε και πάμε για καινούργιο δίσκο.


5) Τι μουσική σας εκφραζει λιγότερο ή καθόλου;
Η Ελληνική pop.

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιουσατε;
Σε όσους κοιτάνε τους ανθρώπους σαν αριθμούς.

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Δεν θα ήταν άσχημα να είμασταν έστω και στα πλάγια μιας σκηνής στην οποία θα έπαιζαν οι Metallica, θα ήταν μεγάλο σχολείο για τον οποιοδήποτε να δεις πως το βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι όλο αυτό.

8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Η μουσική σαν έκφραση συναισθημάτων, όλα τα άλλα τα ανακάλυψε ο άνθρωπος για να μπορεί να ελένχει και να κατευθύνει τα πλήθη...

9) Οι επιρροές σας;
Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές επιρροές και είδωλα, αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα μυστικά της μουσικής που βγάζουμε. Συγκροτήματα βέβαια όπως οι Metallica, οι System Of A Down, οι Godsmack, οι Radiohead, οι Slipknot σημάδεψαν την εφηβεία μας

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Μέσον κάθαρσης... ότι έχει σκοπό αποσκοπεί κάπου που συνήθως δεν έχει να κάνει με το τι πραγματικά είμαστε και θέλαμε εξαρχής.


11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Όσοι παίζουν μουσική με σκοπό είναι δυστηχισμένοι.


12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Την ταπεινοφροσύνη, τους αλαζόνες δεν τους ήθελε ποτέ και κανένας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Με κάποιο πολύ υπομονετικό...

14) Μια ευχή για την μπάντα
Να μην χαθεί ποτέ ο ενθουσιασμός, αν υπάρχει αυτό όλα τα άλλα έρχονται.

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;

Όταν παλεύεις με τους δαίμονες μέσα σου με σκοπό να τους κάνεις μουσική.


Θα τους βρείτε εδώ:  https://www.facebook.com/Maplerun1
επίσημα: εδώ: http: //maplerun1.com/
αλλά και δώ: https://myspace.com/maplerun
                       https: //twitter.com/maplerun
θα τους δείτε εδώ :  http://www.youtube.com/maplerun1
                                  https://itunes.apple.com/us/artist/maplerun/id417535647
                                  http://www.reverbnation.com/maplerun
                                  https://soundcloud.com/maplerun

Dire Straits - Sultans of swing



Ήταν προς τα τέλη του 1978, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου, έφερε στο σπίτι μια κασέτα, με μια επιλογή από τραγούδια rock, που του είχε γράψει ένας φίλος του. Βέβαια, εγώ, σαν ο μικρός κι ενοχλητικός σπόρος, απαγορευόταν να μπω στο δωμάτιό του και να κάτσω να την ακούσω μαζί του. Θυμάμαι όμως, ότι καθόμουν στο πάτωμα, έξω από την κλειστή πόρτα και άκουγα τα τραγούδια. Όλα τους είχαν ένα ρυθμό πρωτόγνωρο, ή μάλλον πρωτάκουστο για μένα και μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση. Ένας ρυθμός που μιλούσε μέσα μου, στην ψυχή μου, σαν να μου έλεγαν αυτή είναι η μουσική που μπορεί να σε εκφράσει, άκουσέ μας. Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι, το τρίτο από τη δεύτερη πλευρά, μου είχε χαραχθεί τόσο έντονα, που σιγομουρμούριζα τον ρυθμό του μέσα μου, για πολλές μέρες. Η περιέργειά μου για το συγκεκριμένο τραγούδι, με έκανε να μπω στο "απαγορευμένο δωμάτιο", μια μέρα, κρυφά και να κοιτάξω το εξώφυλλο της κασέτας, που έγραφε τα τραγούδια. Με τα υποτυπώδη αγγλικά μου, μόνο τα γράμματα ήξερα όχι τις λέξεις, διάβασα το τρίτο τραγούδι της δεύτερης πλευράς: Ντίρε Στράιτς - Σούλτανς οφ σβινγκ.
Το Sultans of Swing, λοιπόν, ήταν το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησαν οι Βρετανοί Dire Straits, τον Μάιο του 1978. Δεν έκανε αμέσως όμως την επιτυχία που γνώρισε αργότερα, παρά μόνο όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, τον Οκτώβριο του 1978. Στην αρχή, μάλιστα, το BBC δεν ήθελε να το παίζει, λόγω του μεγάλου μέρους του λυρικού τμήματος του τραγουδιού, αλλά όταν μπήκε στα top 10 της Αμερικής, το έπαιξε κι έγινε και στην Αγγλία τεράστια επιτυχία.

Η σύλληψη του τραγουδιού, έγινε από τον Mark Knopfler, όταν μια βροχερή νύχτα, μπήκε σε μια τυπική παμπ στο Ίπσουιτς, (κάποιοι άλλοι λένε του Λονδίνου, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει και καθόλου), όπου έπαιζε μια μέτρια τζαζ μπάντα. Οι θαμώνες της παμπ ήταν 4-5 μεθυσμένοι τύποι, που δεν έδιναν καμιά σημασία στην μπάντα, (εδώ αποδίδεται και ο στίχος: "They don't give a damn about any trumpet playing band, it ain't what they call rock and roll"), αλλά αυτοί συνέχισαν ως το τέλος και κάνοντας την αποφώνησή τους είπαν: "Καληνύχτα, σας ευχαριστούμε, ήμασταν οι Sultans Of Swing".
http://i0.wp.com/fouit.gr/wp-content/uploads/2013/05/Dire-Straits-Sultans-Of-Swing-Eastbound-Train-Vinyl-single-16436993.jpg
 Ο Knopfler, άλλωστε εμπνέονταν στο να γράφει τραγούδια, από την συναναστροφή του με απλό, καθημερινό κόσμο, κάτι που δυσκολευόταν να κάνει αργότερα, όταν έγινε διάσημος. Την μουσική, την έγραψε αρχικά, με μια ακουστική κιθάρα και αρχικά δεν τον ενθουσίασε, αλλά, όπως λέει και ο ίδιος: "Μου φαινόταν αδιάφορη η σύνθεσή του, αλλά όταν αγόρασα την πρώτη μου Strat το 1977, τα πάντα άλλαξαν, εκτός από τους στίχους. Απλώς ζωντάνεψε με την ’61 Strat μου, την οποία χρησιμοποιούσα αποκλειστικά για πολλά χρόνια".
Όσο για τους "Guitar George" και "Harry", που αναφέρονται σε κάποιους στίχους, πρόκειται για τους George Young και Harry Vander, κιθαρίστες των Easybeats, γνωστοί και ως Vanda & Young, οι οποίοι έχουν γράψει κατά καιρούς πολλές επιτυχίες για άλλους καλλιτέχνες. Μάλιστα, ο George Young, είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Angus Young και οι δυο τους (George Young και Harry Vander), βοήθησαν τους AC/DC, στην ηχογράφηση των πρώτων τους άλμπουμ.

Ναούμ Αθ. Βάρκας