Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Buffalo


Οι Buffalo ήταν μια από τις πρώτες heavy metal μπάντες και σίγουρα η πρώτη στην Αυστραλία. Ιδρύθηκαν το 1968, στο Brisbane, από τους Dave Tice και Peter Wells, με το όνομα Head, όμως σύντομα μεταφέρθηκαν στο Sydney και άλλαξαν το όνομά τους σε Buffalo (σύμφωνα με κάποιες πηγές, βάζοντας τυχαία το δάχτυλό τους σε ένα χάρτη της Αυστραλίας). Υπήρξαν οι πρωτοπόροι αυτής της σκηνής στην πατρίδα τους, η οποία αργότερα έδωσε μεγάλα συγκροτήματα όπως οι Coloured Balls, AC/DC, The Angels, Taste και Rose Tattoo. Όπως όλοι οι πρωτοπόροι του είδους, αρχικά είχαν πολλές επιρροές από blues και progressive rock. Περιόδευαν όλη τη χώρα, παίζοντας σε διαφόρων ειδών μέρη, από παμπ και σχολικούς χορούς, μέχρι σε μεγάλα στάδια. Ο ήχος τους έφερνε πολύ σε Black Sabbath, στους οποίους άνοιγαν κάποιες συναυλίες το 1970. Δισκογραφικά όμως έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1972, όταν υπέγραψαν στην Vertigo, μάλιστα ήταν η πρώτη μη ευρωπαϊκή μπάντα που υπέγραφε εκεί. Παρόλα αυτά παρέμειναν στην underground σκηνή, κυρίως, λόγω του ότι στην Αυστραλία δεν υπήρχαν μεγάλα ιδιωτικά ραδιόφωνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας το '70, που θα τους βοηθούσαν να γίνουν περισσότερο γνωστοί στο κοινό.
Από το 1975 και μετά, έγιναν αρκετές αλλαγές στα μέλη του συγκροτήματος, αλλά και στον ήχο τους. Αυτό όμως δεν άρεσε στο κοινό τους, με αποτέλεσμα να πέσουν πολύ οι πωλήσεις τους και τελικά να διαλυθούν το 1975, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ.
Τα άλμπουμ τους Volcanic Rock και Only Want You For Your Body, θεωρούνται σήμερα αριστουργήματα του prog/stoner/hard rock και όχι άδικα, καθώς απλά είναι.
Μετά την διάλυση τους, τα μέλη τους προσχώρησαν σε άλλα σχήματα με πιο γνωστό τον Peter Wells, που ήταν ιδρυτικό μέλος των Rose Tattoo.
Ναούμ Αθ. Βάρκας.

Δισκογραφία: 
Dead Forever... (1972)
Volcanic Rock (1973)
Only Want You For Your Body (1974)
  Mother's Choice (1976)
Average Rock 'n' Roller (1977)




The Greek Underground Scene - 2014 Vol. 1 Compilation


Μια ιδέα, έχει ουσία μόνο αν ενσαρκώνεται και πραγματοποιείται. Αν και σίγουρα οι ιδέες είναι ανεξάρτητες οντότητες, ωστόσο χρειάζονται ανθρώπους για να υπάρξουν. Δε μπορεί όμως μια συγκεκριμένη ιδέα να ενσαρκωθεί αν δεν υπάρχει κατάλληλος άνθρωπος να την δεχθεί. Το ίδιο και οι νότες,που ταξειδεύουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, αναζητώντας κάποιον κατάλληλο μουσικό για να μπορέσουν να φτάσουν στα αφτιά των απλών μουσικόφιλων. Στην Ελλάδα, όση μουσική καταπίεση υπάρχει, με την συνεχής προβολή τυποποιημένων Jingles σαν μουσικών κομματιών, άλλο τόσο αυξάνονται ανεξάρτητες φωνές, που δηλώνουν το παρόν τους.... τραγουδώντας. 
Η ανεξάρτητη ελληνική σκηνή, είτε με αγγλόφωνο κυρίως, στίχο είτε με ελληνόφωνο, έχει συγκεντρώσει μια "κρίσιμη μάζα", θα έλεγα χρησιμοποιώντας έναν όρο της πυρηνικής φυσικής. Και αυτό συνεπάγεται μια έκρηξη, μουσική έκρηξη. Από τον Αύγουστο του 2013,έχουν ξεκινήσει αυτές οι απανωτές μουσικές εκρήξεις με την μορφή μιας....... συλλογής (http://echooadventures.blogspot.gr/2013/09/the-greek-underground-scene-2013.html  ). Στις 22 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί η δεύτερη συλλογή The Greek Underground Scene - 2014 Vol. 1 Compilation, μια πραγματική μουσική πανδαισία από άλλα 15 σχήματα, ακόμα μια απόδειξη της δυναμικής της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής. 15 νέα μουσικά διαμάντια που, όπως και η προηγούμενη συλλογή, πολύ εύκολα θα περάσει τα σύνορα της χώρας μας. 
Συγκεκριμένα,  η συλλογή ανοίγει με Open Mindway των Remain In Light . Θεσσαλονικείς που δημιουργήθηκαν από τις στάχτες δύο συγκροτημάτων της punk και new wave σκηνής, ενώνουν τα δύο αυτά ρεύματα σε ένα δυναμικό άνοιγμα. Διπλό μπάσο, δίνει ένα δυνατό τέμπο σε μια  gothic rock σύνθεση, που πολύ εύκολα κερδίζει την προσοχή σου. Οι Background Noise Suppression, επίσης Θεσσαλονικείς συνεχίζουν με Get Stone να δίνουν την κυριαρχία στο μπάσο, σε μια σύνθεση που "κοιτάζει" παλιές συνθέσεις των Cure, αλλά μόλις μπαίνει το ριφ, η κάθε διάθεση για σύγκριση εξαφανίζεται, σε ένα τραγούδι ικανό να σε ξεσηκώσει, ιδανικό για τις μοναδικές ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας. Στην συνέχεια Cinemascope, one man project του Λεωνίδα Σκιαδά, μας γυρίζει στην δεκαετία του '80 σε μια όμορφη και μελωδική σύνθεση synth pop με πολλά σκοτεινά σημεία, της dark wave.  Οι Dead Buildings μας κρατάνε σε στην δεκαετία του '80, αλλά σε μια καθαρή post punk προσέγγιση με μια γλυκά σκοτεινή σύνθεση και σίγουρα θα μας ξανα- απασχολήσουν. Το  Never Understand, τραγούδι τους, σε αντίθεση με τον τίτλο του, είναι πολύ εύκολα κατανοητό και άνετα γοητεύει έναν οπαδό του είδους. Το 1/3 της συλλογής κλείνει με τους Opened Paradise και το Omega, μια μπάντα με την πιο σκοτεινή προσέγγιση προς την Gothic μουσική. Τα φωνητικά, που παραπέμπουν ακόμα και στην Death, ισορροπούν το ανάμεσα σε μελωδικό post μουσικό υπόβαθρο, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Η δεκάχρονη πείρα της μπάντας, φαίνεται στην ωριμότητα του ήχου τους. 
Οι After Dusk στερεώνουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του ακροατή. Σταθερή αξία στην gothic rock, αποδεικνύεται με το With Curses and Dreams, το τραγούδι με το οποίο συμμετέχουν. Οι The Illusion Fades με το The Christmas Song ακολουθούν. Το τραγούδι είναι αρκετά γνωστό στους φίλους του είδους, καθώς έφτασε σε πολύ υψηλές θέσεις του Global Gothic Chart. Ένα ατμοσφαιρικό μουσικό κομμάτι, που φλερτάρει με σκληρό ήχο και σίγουρα αξίζει την αναγνώρισή του. Οι Cold Remembrance κινούνται στο ίδιο κλίμα με το προηγούμενο τραγούδι και το Caught in Frost είναι ένας συνδυασμός μελωδίας και δυνατών ριφ και με φωνητικά που ελαφρά θυμίζουν Him, στα πρώτα χρόνια τους. Κρατάνε άνετα την ποιότητα στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες μπάντες. Οι No Man's Land χαμηλώνουν το τέμπο, με το  Flame. Το "γηραιότερο" σχήμα της συλλογής μιας και υπάρχουν από τα τέλη της δεκαετία του '80. Αλλάζουν και μουσική προσέγγιση σε psychedelic rock, με τα πνευστά να "στήνουν έναν χορό" με καταπληκτικές εναλλαγές και διακριτή παρουσία της ηλεκτρικής κιθάρας δημιουργούν μια 13 λεπτη σύνθεση που σε ταξειδεύει. Οι  The Jesterdays με το Gather Darkness Gather είναι το δέκατο μέλος της συλλογής. Με γυναικεία φωνητικά που αφήνουν τον ακροατή.... άφωνο, σε μια folk μελωδική σύνθεση, με πολύ απλή ακουστική εκτέλεση, ορίζοντας την ομορφιά της απλότητας. 
Το τρίτο μέρος ξεκινάει με τους After Maths και το τραγούδι τους The Times, που μας εισάγει σε alternative  rock ήχο. Μια πάρα πολύ καλή σύνθεση, που εκτός των άλλων δείχνει πολύ μεγάλη ωριμότητα της μπάντας από την Αθήνα. Το μέλλον τους ανήκει, μιας και έχουν κατακτήσει και το παρόν. Το επόμενο S​.​O​.​S. (call waiting) των Chewing Gun είναι ένα μουσικό πείραμα σε funk ρυθμούς με ψυχεδελικές και prog προεκτάσεις. Αν και δεν είναι εύκολο στο πρώτο άκουσμα, με ένα δεύτερο ανακαλύπτεις πολλά ενδιαφέροντα μουσικά στοιχεία. Αρκετά πετυχημένο πείραμα. Οι Suppressio Nocturno με το Serpentine Word μας επαναφέρουν σε σκοτεινό ήχο. Η industrial Black metal band, είναι η πιο "φρέσκια" μπάντα της συλλογής. αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που εύκολα σε προσανατολίζει προς το Merlyn Manson και στις καλές στιγμές του. Οι Terra Libera από την Σύρο με το Clown Waltz είναι η προτελευταία μπάντα της συλλογής, αν και το βαλς στην αρχή ξεκινάει με μια φαινομενική δυσαρμονία ανάμεσα σε φωνητικά και τα υπόλοιπα όργανα, είναι μια αρκετά καλή σύνθεση. Ίσως έπρεπε να δουλευτεί λίγο περισσότερα στην παραγωγή του. Πάντως το συγκρότημα δείχνει ότι έχει να δώσει αρκετά ακόμα. Και η συλλογή τελειώνει με τους Στυλιανός Τζιρίτας Unit και το Το Τελευταίο Τρένο από τον Ουρανό (δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει, είμαι σίγουρος), η πιο πειραματική στιγμή του άλμπουμ και μάλλον για πολύ εξειδικευμένα αυτιά.
Ο Μιχάλης Πούγουνας από τους New Zero God, που συγκέντρωσε όλα αυτά τα τραγούδια, απέδειξε για δεύτερη φορά το πραγματικό μεγαλείο της ελληνική ανεξάρτητης σκηνής. Το The Greek Underground Scene - 2014 Vol. 1 Compilation δεν είναι μόνο μια συλλογή διαμάντι, αλλά και μια εμπειρία. Ένα πραγματικό μουσικό ταξείδι, που δεν τελειώνει σε αυτήν την συλλογή, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές μπάντες που περιμένουν να ανακαλυφθούν και να μας αποκαλυφθούν. Και σίγουρα ένα άρθρο δε φτάνει για να εξυμνήσει την προσπάθεια αυτή.