Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Luther Blissett - Echo-λόγιο


Απαντά ο Constantinos Tachtsidis για τους Luther Blisset... 

Τι συμβολίζει το όνομα σας; 
Το Luther Blissett στην πραγματικότητα είναι το όνομα ενός άσημου Τζαμαϊκανού ποδοσφαιριστή που στα μέσα της δεκαετίας του 80 αγωνίστηκε στην Ευρώπη! 
Το συγκεκριμένο όνομα όμως έγινε ευρέως γνωστό στην Ιταλία κάπου το 90 ως το όνομα-φάντασμα μιας άγνωστης ομάδας ακτιβιστών συγγραφέων οι οποίοι και έγραψαν το best seller “Ο Εκκλησιαστής”. Το διάλεξα –εκτός του ότι πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία- γιατί αντιπροσωπεύει μια πολυσύνθετη, ακτιβίστικη θεώρηση των πραγμάτων που θεωρώ πολύ σημαντική και στη μουσική… ιδιαιτέρα στις μέρες μας!
  
Χρήμα ή δόξα;
Υστεροφημία 

Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Μουσικά ευέλικτη 

Τι μουσική σας εκφραζει λιγότερο ή καθόλου;
Αυτό το “κάτι σαν μουσική”  που ακούμε στην Ελλάδα! Από την εποχή του “1 χρόνος Φοίβος”… φτάσαμε αισίως στα 20 

Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιουσατε;
Η μουσική ήταν ανέκαθεν υπερόπλο… ψυχοθεραπευτικό κυρίως!

Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Αν γινόταν, με τους Radiohead και τον Μότσαρτ…μαζί 


Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
H μουσική είναι σαφέστατα και εκ των πραγμάτων πολιτική έκφραση, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Είναι σίγουρα μαζί με το σινεμά οι πιο πολιτικοποιημένες τέχνες! 
Θεωρώ αδιανόητο, ένας μουσικός που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, να αποστασιοποιείται σε μια απολιτίκ βολή και να μην οσμίζεται αυτό το καινούργιο που είναι έτοιμο να γεννηθεί κάτω από την επιφάνεια.
Θεωρώ πως γενικά ο μουσικός είναι υποχρεωμένος να βγει μπροστά, να μιλήσει, να τραγουδήσει, να ηγηθεί… Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε επιτέλους με τους επιδοτούμενους καλλιτέχνες του δημοσίου! Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση που κρατάνε πολλοί καλλιτέχνες τα τελευταία τρία χρόνια! 

Οι επιρροές σας;
Τom Waits, Radiohead, Cake, Beirut, Yann Tiersen, Χατζηδάκις, Παυλίδης αλλά και πιο εναλλακτικοί ροκ ήχοι

Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Παρέα, συντροφικότητα και δημιουργία 

Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Μέσο που εξυπηρετεί τον σκοπό μιας εσωτερικής ολοκλήρωσης!

Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Το μόνο που μπορεί να συνοδέψει ένα ταλέντο αν δεν το εξελίξεις, είναι μονάχα το υπερτροφικό σου “Εγώ”. Είναι σαφές πως ένας μικρός βαθμός έπαρσης υπάρχει πάντα, και αν συνοδεύεται και με μία πιο ταπεινή θεώρηση των δυνατοτήτων σου, τότε έχεις καλά συστατικά για να πετύχεις.

Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Με κάποιο νυκτόβιο, σίγουρα 

Μια ευχή για την μπάντα
Η μπάντα είναι σχετικά καινούργια και είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία μορφοποίησης. Το καλοκαίρι αρχίζουν τα live και από ‘κει και πέρα “καλό ταξίδι και όπου μας βγάλει”

Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Η μουσική είναι μία διαρκής εσωτερική αναζήτηση… μία διαρκής πάλη με τα συναισθήματά σου και ότι εσύ αντιλαμβάνεσαι ως ερέθισμα από την κοινωνία! Υπάρχουν σκοτεινές αλλά και φωτεινές στιγμές!
Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/pages/Luther-Blissett/308299432564923?fref=ts


Alannah Myles - Black Velvet



Κάπου στα τέλη της δεκαετία του '80 και αρχές '90, οι οθόνη του MTV γέμισε με μια νέα, επιβλητική και προπάντων εντυπωσιακή παρουσία. Η Alannah Myles με το πρώτο και ομώνυμο της δίσκο κατάφερε να εντυπωσιάσει και όχι μόνο με τις συνθέσεις της και την φωνή της, γνήσια ροκ, αλλά και με την εμφάνισή της. Η γεννημένη στον Καναδά τραγουδίστρια, κατάφερε με το πρώτο της σινγκλ, το"Black Velvet"   να φτάσει στο Νο 1 του  Billboard Hot 100 και αυτό μόλις σε δύο εβδομάδες. 
Η δημιουργία του τραγουδιού ανήκει στους  Christopher Ward και David Tyson. Ο πρώτο το εμπνεύστηκε  όταν είδε ένα λεωφορείο γεμάτο οπαδούς του Elvis (ένας είναι) να πηγαίνουν στη Graceland, για ξαγρύπνια  για την δέκατη επέτειο από τον θάνατό του. Αφού επέστρεψε στον Καναδά, μοιράστηκε την ιδέα με την Alannah Myles, για ένα τραγούδι για τον Elvis. Ο παραγωγός David Tyson έγραψε την μουσική και έτσι γεννήθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της μελαχρινής Καναδής.
Το τραγούδι σε κάθε στίχο έχει μια αναφορά στον Elvis. "Jimmy Rogers on the Victrola up high", είναι το όνομα ενός μπλουζίστα που επηρέασε τον Elvis και  Victrola είναι ό δίσκος που έπαιζε δυνατά. "Mama's dancin' with baby on her shoulder"  μιλάει για την Gladys Presley, που συνήθιζε να χορεύει με τον "βασιλιά" όταν ήταν μικρο παιδί. "Black velvet and that little boy's smile", είναι ένας πίνακας σε μαύρο βελούδο, που τον απεικόνιζε και οι γυναίκες φαν του, το ονόμαζαν little boy's smile. "Black velvet with that slow southern style", τραγουδούσε κάποια slow κομμάτια, σε ζωντανές εμφανίσεις, με ένα αργό λίκνισμα, όπως το "Blues Steamroller". "Up in Memphis the music's like a heatwave" μιλάει για το στούντιο που ηχογραφούσε. "Love Me Tender leaves 'em cryin' in the aisle" φυσικά αναφέρεται στην γνωστή του επιτυχία.
Ουσιαστικό ο κάθε στίχος είναι ΄ένα κομμάτι από την ζωή του βασιλιά του rock'n'roll. 
Jacek Maniakowski