Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

The Black Crowes - Hard to Handle


Οι περιπτώσει που μια μελωδία ή ένα ολοκληρωμένο τραγούδι αποτελεί σχεδόν από μόνο του μια οντότητα δεν είναι λίγες. Μια από αυτές είναι και το Hard to Handle. Μουσικό κομμάτι, που η διαδρομή του μοιάζει περισσότερο με κάποιον τυχοδιώκτη, που δεν ξέρεις σε ποιο μέρος θα τον βρεις την επομένη, παρά με απλό τραγούδι. 
Το τραγούδι είναι δημιουργία των Al Bell και Allen Jones και πρώτη φορά ηχογραφήθηκε με την φωνή του  Otis Redding, που ήταν και συνδημιουργός του. Κυκλοφόρησε όμως μετά τον θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή, το 1968 στο άλμπουμ The Immortal Otis Redding. Από τότε το τραγούδι πέρασε μέσα από πολλές ... φωνές και δεν ήταν λίγες αυτές, με τις οποίες έγινε επιτυχία. Οι στίχοι του δεν έχουν κανένα αξιόλογο νόημα. Μιλάνε για έναν τύπο που κάνει ένα "χοντρό" παζάρι να κερδίσει την αγάπη μιας γυναίκας. 
Όμως, την μεγαλύτερη αναγνώριση την γνώρισε μέσα από την εκτέλεση των The Black Crowes, που έγινε και το σήμα κατατεθέν της μπάντας μόλις από το πρώτο άλμπουμ τους, το Shake Your Money Maker του 1990. Αν και το τραγούδι περιέχει πολλά μουσικά στοιχεία από το A Man of Many Words του Buddy Guy του 1972 και από το άλμπουμ της μπάντας του, το  Buddy Guy and Junior Wells Plays The Blues. Το τραγούδι στο ντεμπούτο άλμπουμ των The Black Crowes, βρίσκεται σε δύο εκτελέσεις.
Το τραγούδι συνεχίζει την μουσική πορεία, μέσα από πολλές εκτελέσεις, αλλά και samples. 
Jacek Maniakowski