Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

The Police - Message in a Bottle


Υπάρχουν κάποιοι δημιουργοί τραγουδιών, που πάντα θέλουν να βάλουν κάποιο μήνυμα μέσα στα τραγούδια τους. Μέσα από τις αλληγορίες και μεταφορές προσπαθούν να παιδέψουν υποψήφιους ερμηνευτές των τραγουδιών τους ή απλά να εκφράσουν, με μυστικό τρόπο τις σκέψεις τους. Για τον Sting ήταν μια συνήθεια να βάζει κάποιο "Message in a Bottle" ή στο λυρικό μέρος κάποιου τραγουδιού. 
Και η δημιουργία του Sting, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Κυκλοφόρησε μέσα από το δεύτερο άλμπουμ των  The Police, το Reggatta de Blanc του 1979. Ευτυχώς, μουσικά δεν δεν χρησιμοποιεί κάποιες περίεργες φόρμες ξεχασμένες από τον χρόνο. Αλλά το λυρικό μέρος είναι άκρως ποιητικό. Οι στίχοι φαινομενικά μιλάνε για κάποιον ναυαγό σε ένα νησί, οποίος στέλνει ένα μήνυμα αναζήτησης της αγάπης. Μετά από ένα χρόνο δεν έχει λάβει κάποια απάντηση και απελπίζεται νομίζοντας θα μείνει για πάντα μόνος. Την επόμενη μέρα όμως, βλέπει ...  "a hundred billion bottles" ( καμιά εκατό δισεκατομμύρια μπουκάλια), ανακαλύπτοντας ότι, υπάρχουν πολλοί άνθρωπο σαν αυτόν εκεί έξω. 
Σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο, ότι μια ορθολογική ματιά στους στίχους είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτική. Άλλωστε τόσα μπουκάλια θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν αρκετά "εθνικά χρέη". Με πρώτη ματιά είναι ένα ερωτικό τραγούδι, για κάποιον που ψάχνει να βγει από την μοναξιά του, μέσω του έρωτα. Ωστόσο, μετά από μικρή ανάλυση, αρχίζουν να φαίνονται διφορούμενες έννοιες, αλλά πάντα με την μοναξιά να είναι το επίκεντρο. Κάποιες άλλες "θεωρείς" λένε πως το τραγούδι είναι για τον  Pete Townsend, που εκείνη την εποχή είχε προβλήματα εξάρτησης, μάλλον από αλκοόλ. 
Η πρώτη του ζωντανή εκτέλεση έγινε για την εκπομπή "Rock Goes to College" και η συναυλία έγινε στο  Hatfield Polytechnic College in Hertfordshire. Τα έσοδα από την εμφάνισή τους αυτή, δωρίστηκαν στο σχολείο αυτό. Ήταν το πρώτο τους Νο 1 στην Βρετανία. Ο κιθαρίστας Andy Summers θεωρεί ότι, είναι το καλύτερο τραγούδι που έχει παίξει ποτέ. Ήταν επίσης και το πρώτο τραγούδι που παίξανε μαζί οι The Police, μετά την  διάλυση τους το 1986. Ήταν στο γάμο του  Sting με την Trudie Styler το 1992 και ενώ οι πρώην συνεργάτες ήταν τελείως μεθυσμένοι. Αλλά αυτό δεν ενόχλησε κανέναν καλεσμένο, αν και δεν το παίξανε και "τόσο καλά".