Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Piero Umiliani - Mah Nà Mah Nà


Το να καθορίζεις ένα τραγούδι παιδικό, μάλλον σχετίζεται με την απλότητα της μελωδίας του. Αλλά πάλι είναι πολύ παρακινδυνευμένος ο διαχωρισμός για την μουσική, άλλωστε δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Αρκετοί μουσικοί  είτε "δανείστηκαν" κάποια παιδική μελωδία είτε ήθελαν να γράψουν κάποια παιδική μελωδία, βρέθηκαν σε κορυφές των τσαρτς. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια μοναδική μελωδία που από μουσικό θέμα για σχεδόν ακατάλληλη ταινία, έγινε σύμβολο μιας παιδικής εκπομπής.
Ο λόγος για το Mah Nà Mah Nà, που οι περισσότεροι το γνωρίσαμε από το διάσημο  The Muppet Show. Η σύνθεση του Ιταλού  Piero Umiliani αρχικά είχε άλλον προορισμό. Γράφτηκε για να επενδύσει μουσικά ένα ιταλικό  mondo film, ένα είδος ψευδό-ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύεται θέματα ταμπού της εποχής. Ουσιαστικά είναι ένας πρόγονος των  snuff movies. Το Sweden: Heaven and Hell (Svezia, inferno e paradiso), όπως λέγεται το δήθεν ντοκιμαντέρ, γυρίστηκε το  1968 από Luigi Scattini και αναφέρεται στην ξέφρενη σeξουαλική ζωή των Σουηδών, αλλά και καταπιάνεται με θέματα όπως ο αλκοολισμός και ναρκωτικα σε αυτήν την σκανδιναβική χώρα. Την μουσική ειχε αναλάβει ο Piero Umiliani και το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι ακούγεταιi σε μια σκηνή, όπου καμιά 20αριά κουκλάρες Σουηδέζες μπαίνουν σε μια σάουνα. 
Πριν ακουστεί όμως, στην δημοφιλή σειρά με τα Muppets, κατάφερε να μπει στα τσαρτς και έγινε χιτ σε αρκετές χώρες. Και δεν ήταν λίγοι εκείνη που ήθελαν να εκτελέσουν με τον δικό τους τρόπο το μουσικό αυτό κομμάτι, μεταξύ αυτών ακόμα και ο πολύς Giorgio Moroder έβαλε την δική του version, στο άλμπουμ του Giorgio του   1968. Η πρώτη του χρήση σε παιδικό πρόγραμμα έγινε για το  Sesame Street. Δύο κοπέλες μαπετς βαριούνται και αποφασίζουν να τραγουδήσουν όταν εμφανίζεται μια άλλη τριχωτή κούκλα, σαν καρικατούρα του ίδιου του animal. Ο χαρακτήρα ονομάστηκε Bip Bippadotta, για να εξελιχθεί σε  Mahna Mahna, χαρακτήρα του Jim Henson το 1976.