Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

City - Am Fenster


Το Am Fenster των City έγινε γνωστό στην Ελλάδα το 1978΄, όταν ένας πειρατικός σταθμός της Αθήνας έπαιζε το τραγούδι όλη μέρα. Μετά την Γερμανία, η Ελλάδα είναι η χώρα, που είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση αυτό το τραγούδι. Αλλά η ιστορία του ξεκινά λίγα χρόνια νωρίτερα στην Ανατολική Γερμανία. Όταν μια μελωδία θέλει να ενσαρκωθεί πολλοί παράγοντες συμβάλουν να γίνει αυτό και κάπως έτσι ξεκινάει και αυτή η ιστορία.
Το τραγούδι δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 1974, πολύ πριν την έλευση του Toni Krahl στο συγκρότημα. Ο Fritz Puppel (κιθάρα), ο Klaus Selmke (drums), ο Georgi Gogow (μπάσο) και ο Emil Bogdanow (φωνητικά), οι τότε City ή αλλιώς City Band Berlin, είχαν ήδη 2-3 χρόνια στο ενεργητικό τους σαν μουσικό συγκρότημα, παρ' όλες τις διάφορες αλλαγές στα μέλη. Η ιστορία δεν θα γραφόταν αν ο θείος του Klaus Selmke δεν του έστελνε ένα σετ από ντράμς και ένα βιολί από την Δ. Γερμανία.Ένα απόγευμα έφερε το βιολί στην πρόβα του γκρουπ και ο Georgi, άρχισε να παίζει μια μελωδία των τσιγγάνων της Βουλγαρίας." Δύο μέρες αργότερα, και ενώ κάναμε διάφορα μουσικά πειράματα, ήρθε ο Emil με το ποίημα “Am Fenster”, το οποίο τραγούδησε με την συνοδεία μας. Και αμέσως μας κυρίευσε μια ακατανίκητη έκσταση και πάθος, μια μαγεία! Έτσι έγινε η αρχή. Ποτέ όμως δεν είχαμε φανταστεί πως αυτός ο μουσικός αυτοσχεδιασμός μας θα αποτελούσε εθνικό ύμνο της τότε καταπιεσμένης νεολαίας της Ανατολικής Γερμανίας." όπως μας λέει ο Klaus Selmke.
Φυσικά το τραγούδι είχε και άλλες περιπέτειες, ο Emil Bogdanow αναγκάστηκε να καταφύγει στην Σουηδία, η διάρκεια του τραγουδιού ήταν μεγάλη για την δισκογραφική εταιρία και έτσι ηχογραφείται μόλις το 1976, αν και κυκλοφορούσε ήδη σε κασέτα. Στην πρώτη ηχογράφηση του κομματιού ο νέος τραγουδιστής Toni Krahl ,από το άγχος του ξέχασε τα λόγια της δεύτερης στροφής και επανέλαβε την πρώτη. Στην τελική ευθεία της επιτυχίας το τραγούδι εισέρχεται όταν η κασέτα πέφτει στα χέρια του Peter Schimmelpfennig, μουσικού συντάκτη της εκπομπής "Stimme der DDR".

Το “Am Fenster” είναι ποίημα της Γερμανίδας ποιήτριας Hildegard Maria Rauchfuß (1918-2000).
 Jacek Maniakowski