Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

W.A.S.P - Trail of Tears


Στο Heavy Metal η μπαλάντα είναι το διαβατήριο για τους "μη μυημένους" στο είδος αυτό. Αλλά ένα είδος της μουσικής, όπου το ερωτικό στοιχείο συνήθως είναι απόν από το λυρικό μέρος του κάθε τραγουδιού, τον χαμήλωμα του τέμπο και προσθήκη μελωδίας, δεν έχει σκοπό για κάποια ερωτική εξομολόγηση. Ο κύριος λόγος είναι μεταφορά κάποιας γνώσης ή ιστορικού γεγονότος. Και κατά κάποιο τρόπο, το είδος αυτό, βγάζει τραγούδια διαμαρτυρίας και ιστορικής υπενθύμισης με πολύ λιγότερα "γκάζια" και πάντα χαμηλόφωνα, μεταφορικά και κυριολεκτικά. 
Οι  W.A.S.P ή καλύτερα ο Blackie Lawless, με εναλλασσόμενους μουσικούς, είναι ένα συγκρότημα με ιστορία  και πολλούς οπαδούς. Αλλά ο frontman και το μοναδικό σταθερό μέλος της μπάντας, πέρα από τα πτυχία και την άγρια εμφάνιση του, είναι και ιστορικά καταρτισμένος. Και τις ιστορικές γνώσεις του δεν διστάζει να τις μοιραστεί μέσα από τις δημιουργίες του. Η βασική δομή ενός Heavy Metal άλμπουμ, περιλαμβάνει σχεδόν πάντα και μια μπαλάντα. Έτσι και στο ένατο άλμπουμ τους, το Dying for the World του 2002 περιέχει μια. Το Trail of Tears, δημιουργία του ίδιου του Lawless, αφηγείται ένα ιστορικό γεγονός, που σίγουρα οι Αγγλο-Σάξονες άποικοι θα ήθελαν να το απωθήσουν από την μνήμη τους. 
Αλλά το τραγούδι του αδελφού της τηλεοπτικής Ζήνας, μας έδωσε αφορμή να δούμε περιληπτικά έστω την ιστορία, αλλά και την σημασία του Μονοπατιού των Δακρύων, Trail of Tears. Η ιστορία του εκτυλίσσεται μεταξύ του 1831 και του 1838, κάπου στις Νότιο-Ανατολικές Η.Π.Α. και αφορά το βίαιο εκτοπισμό Ινδιάνικων φυλών από τα εδάφη των προγόνων τους. Οι φυλές Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Muscogee-Creek και  Seminole, γνωστές και σαν Five Civilized Tribes, λόγω της ειρηνικής και πολιτισμένης, με την πραγματική έννοια του όρου, δομής της κοινωνίας τους, που ήταν ανώτερη αυτής των λευκών αποίκων. Φυσικά αυτό δεν εμπόδισε τον Andrew Jackson  να δημιουργήσει το περίφημο  Indian Removal Act, άλλη μία καταστροφική ηλιθιότητα κάποιου πολιτικού.
Η "ειρηνική" μετακόμιση προς τα δυτικά, για να καταλάβουν αυτά τα εδάφη άπληστοι Ευρωπαίοι άποικοι, κόστισε την ζωή στους 4000 , από τις 15 000 των Ινδιάνων Cherokee μόνο. Ήταν η μεγαλύτερη, στην πραγματικότητα βίαιη, μεταφορά πληθυσμών στην ιστορία της Αμερικής. Η πρώτη φυλή που μεταφέρθηκε ήταν οι Choctaw και ο όρος Trail of Tears and Death χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα άρθρο της Arkansas Gazette" του Little Rock. Τα λόγια άνηκαν σε ένα από τους πρώτους αρχηγούς  των Choctaw και περιέγραφαν αυτήν την διαδρομή σε νέα εδάφη. Ο όρος αυτός έγινε πιο γνωστός όταν έγινε αυτή η βίαιη μεταφορά και της τελευταίας φυλής των  Cherokee. 
Το 1987 η διαδρομή των 2200 μιλίων ορίστηκε με ομοσπονδιακό νόμο σαν  "Trail of Tears National Historic Trail". Η ιστορία αυτή είναι ακόμα μια απόδειξη της απάνθρωπης απληστίας των λευκών, αλλά και μια αφορμή για σκέψη και περαιτέρω έρευνα για τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνδέθηκαν μ' αυτά. 
 Jacek Maniakowski