Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Exploited - Punk's Not Dead


Ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της Punk μουσικής και από τα πρώτα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε Punk δεύτερης γενιάς.
Δημιουργήθηκαν στο Εδιμβούργο στα τέλη του 70' επηρεασμένοι από την κίνηση της συγκεκριμένης μουσικής την εποχή εκείνη.
Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε το 1980 με ένα Split με τους Anti-Pasti ένα άλλο μεγάλο Group την εποχή εκείνη.
Το 1981 κυκλοφορούν τον πρώτο δίσκο με τον επίκαιρο τότες (ως και σήμερα) τίτλο Punk's Not Dead.
Καυτηρίαζε με ακραίο τρόπο πολλά γεγονότα της εποχής αλλά και γενικά προσωπικά βιώματα του τραγουδιστή και αρχηγού τους Wattie Buchman.
Τραγούδια όπως τα Army Life,Sex & Violence & I Belive In Anarchy και το ομώνυμο Punk's Not Dead θα μείνουν χαρακτηριστικά όχι μόνο τους συγκροτήματος και του δίσκου αλλά για ολόκληρο το κίνημα του Punk.
Σίγουρα ο καλύτερος δίσκος τους,με καθαρό και άμεσο ήχο streetpunk όπως την πρωτονομάσαν τότες και γρήγορα τραγούδια που δεν χορταίνεις να τα ακούς.
Οι Exploited συνέχισαν όλη τη δεκαετία του 80' να κυκλοφορούν κορυφαίους δίσκους μέχρι και το 1990 που βγάλαν τον δίσκο The Massacre ήταν κορυφαία μπάντα αν και τα τελευταία χρόνια που έχουν αλλάξει το μουσικό τους στυλ σε Hardcore/Crossover Thrashcore δεν ενθουσιάζουν και πολλούς Punks που τους αγάπησαν με όσα κάναν την δεκαετία του 80' ...

Gary Lexicondevil


Echo Adventures - Οι Στόχοι


Η Ρωμαίοι λέγανε ότι η ανάγκη είναι η μεγαλύτερη θεά, κινεί τα πάντα. Έτσι και σ αυτήν την περίπτωση λειτούργησε για να δημιουργηθεί αυτή η σελίδα...απλά από ανάγκη.
Την ανάγκη να μοιραστούμε την μουσική.....
την ανάγκη να αποκαλύψουμε την μουσική...
την ανάγκη να βρούμε τις ρίζες της μουσικής....
την ανάγκη να βρούμε και τα νέα φυντάνια της μουσικής...
την ανάγκη να σκαλίσουμε τις νότες....
την ανάγκη να ανακαλύψουμε την ποίηση στους στίχους.....
Η μουσική δεν είναι ένα σύνολο από ήχους και νότες, ούτε είναι ντίρι ντάχτα και τρελή χαρά. Η μουσική δεν σε βοηθάει να ξεχνάς, σε βοηθάει να ξεχνιέσαι. Στον σκοτεινό μεσαίωνα ήταν φορέας γνώσης. Αν δεν ήταν οι βάρδοι να μεταφέρουν ηρωικές ιστορίες, δεν θα ξέραμε καν την ιστορία του Ρομπέν Των Δασών, μεταξύ άλλων. Ήταν αυτοί που είχαν την δύναμη να μεταφέρουν μυστικά και αλήθειες, κρυμμένα πίσω από μερικές νότες. Αλλά η μουσική είναι ακόμα περισσότερα.... 


Η μουσική είναι είναι φορέας γνώσης.... ακόμα και για αναλφάβητους....
Η μουσική είναι λύπη και χαρά μαζί.....
Η μουσική είναι κρυμμένα μυστικά και αποκαλύψεις μαζί.....
Η μουσική είναι σιωπή και επικοινωνία μαζί.....
Η μουσική είναι πραγματικότητα και φαντασία μαζί....
Η μουσική είναι χαμένα όνειρα και κερδισμένες μάχες μαζί....
Η μουσική είναι ένα ταξείδι στο παρελθόν και μέλλον μαζί....
η μουσική είναι ένα ταξείδι....απλά .. ( τα άξια είδα= γνώρισα αυτά που έχουν αξία )
Αυτός είναι και ο στόχος της σελίδας, ένα ταξείδι για όλους μας. Ένα ταξείδι στο παρελθόν......
Ένα ταξείδι να συναντήσουμε το μέλλον....
Ένα ταξείδι στις πηγές....
Ένα ταξείδι στο βάθος της γνώσης.....
Ένα ταξείδι στους μύχιους φόβους του κάθε καλλιτέχνη.....
Ένα ταξείδι στη κατανόηση αυτών των φόβων....
Ένα ταξείδι στην αιωνιότητα των ονείρων, των καλλιτεχνών αλλά και δικων μας....
Ένα ταξείδι στους χαμένους έρωτες και κερδισμένες αγάπες....


ΟΙ Echo Adventures σας καλούν σε αυτήν την περιπέτεια, να ξεφύγουμε από τον κυνισμό της εποχής και να ανακαλύψουμε την ποίηση. Να ανακαλύψουμε ξεχασμένους μουσικούς, αλλά και ξεχασμένες μουσικές. Να κοιτάξουμε στο μέλλον με νέους ή άγνωστους καλλιτέχνες. Να μπερδέψουμε τα μουσικά είδη, γιατί δεν πιστεύουμε σε κανενός είδους σύνορα και προπάντων μουσικά. Έχουμε τις συμπάθειές μας, αλλά δεν έχουμε αντιπάθειες. Αλλά οι πάρα πολλές συμπάθειες μας είναι και αυτές απλά σκαλοπάτια για την απόδειξη της ειλικρινής μας διάθεσης. Απόδειξη ότι η ποιητική οπτική μπορεί να φανερώσει την αλήθεια. Απόδειξη ότι οι λέξεις μπορεί να στολίσουν μια μελωδία. Απόδειξη ότι τα σημαντικά δε μένουν ποτέ στην λήθη. 


Jacek Maniakowski

Led Zeppelin - Αφιέρωμα ( μέρος 5ο )


Το rock'n'roll  από τα γεννοφάσκια του κυνηγήθηκε και κατακρίθηκε από πολλούς όσο κανένα άλλο είδος μουσικής. Αυτό όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη του, αλλά περισσότερο λίπασμα. Μπορεί μέσα σε αυτό να υπάρχουν κάποιοι κανόνες ή στερεότυπα, αλλά αλλάζουν συνεχώς. Ακόμα και αδικίες υπάρχουν μέσα σε αυτό, αλλά είναι αυτό που είναι μπροστάρης στην κοινωνική αδικία. Η κυκλοθυμικότητα του είναι ίδια με τη γκάμα το ρυθμών που περιέχει και όλα αυτά γιατί είναι ανθρώπινο. Και όπως ο κάθε άνθρωπος που έχει συνείδηση της ύπαρξής του, έχει πάνω από όλα ψυχή. Αυτό το κάνει να επιβιώνει πάντα. Αλλά αυτή ψυχή βρίσκεται μέσα σε μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, από τις οποίες ο χώρος του rock'n'roll  είναι γεμάτος. 
Eνα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα των Led Zeppelin ως συγκρότημα, αποτελούσε το γεγονός ότι και οι τέσσερις τους ήταν καταπληκτικοί μουσικοί, αλλά και τεράστιες προσωπικότητες που καθόρισαν στον υπερθετικό βαθμό, όντας πηγή έμπνευσης και επιρροής,  όλο το ροκ των 70`, αλλά και μεταγενέστερων δεκαετιών. Ο  Jimy Page, χαρισματικός σύνθετης, αλλά και από τους πρώτους heavy κιθαρίστες που, εισήγαγε τον όρο κιθαριστικό ριφ, όσο κανείς πριν από αυτόν. Πειραματικός, ατίθασος και ευρηματικός έμεινε στην ιστορία και για την χρησιμοποίηση δοξαριού.  Έδωσε τεράστια αίγλη στην ηλεκτρική κιθάρα και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το σύνολο, σχεδόν όλων  των μουσικών που επακολούθησαν.
Ο ντράμερ John Bonham, μαζί με τον Keith Moon των Who αποτέλεσαν δυο ταυτόσημες έννοιες με τα ροκ τύμπανα. Μοναδικό χτύπημα, όγκος ρυθμικότητας και ακρίβεια, πειραματισμός και δέσιμο, που ακόμα και σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά, τον καθιστούν τον πιο εμβληματικό ροκ ντράμερ όλων των εποχών και ίσως, τον καλύτερο. Ο εξαιρετικός μπασίστας και εξίσου ικανότατος οργανίστας που ήταν και ο πρώτος που χρησιμοποίησε bass pedals δικού του σχεδιασμού, προεκτείνοντας το υπάρχον moog taurus,  συνδημιουργός πολύ μεγάλων στιγμών του group, ειδικότερα από το 73 και μετά . Ένας πολυσύνθετος και πολυτάλαντος μουσικός με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ο John Paul Jones. Και φυσικά, μια από τις σπουδαιότερες μπλουζ heavy φωνές, αλλά  και εξίσου απίστευτα λυρική, που ανέδειξε ποτέ το ροκ. Ένας εκρηκτικός performer, που έπαιξε και καταπληκτική φυσαρμόνικα, όπου και όταν χρειάστηκε..... ο τεράστιος Robert Plant.
Tο 1974 οι Led Zeppelin θα ιδρύσουν την δικιά τους εταιρεία δίσκων, την Swan Song . Το λογότυπο της εταιρείας απεικόνιζε τον θεό Απόλλωνα και ήταν βασισμένο στον πινάκα του William Rimmer του  1869 με τον τίτλο `evening ,fall of day `.  Άρεσε μάλιστα, τόσο πολύ που έκτοτε χρησιμοποιήθηκε σε πολλά t - shirt και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα του συγκροτήματος. Για λογαριασμό της Swan Song κυκλοφόρησαν δίσκους εκτός των Led Zeppelin, οι Bad Company, oι Pretty Things, αλλά και η Σκωτσέζα μπλουζ τραγουδίστρια  Μaggie Bell. Μετά την διάλυση  όμως, των Led Zeppelin και συγκεκριμένα το 1983, η εταιρεία θα πάψει να υφίσταται. 
Το 1975 θα βρει τους Led Zeppelin με μια καινούργια δισκογραφική δουλειά, την πρώτη τους για λογαριασμό της εταιρείας Swan Song, το διπλό Physical Graffiti. Περιείχε 15 συνθέσεις και χαιρετίστηκε από τον μουσικό τύπο ως μια απόλυτα καλλιτεχνική και σπουδαία δισκογραφική δουλειά. Συγκεκριμένα το περιοδικό Rolling Stone ανέφερε σε σχετικό άρθρο του, ότι τα μόνα groups που θα είχαν να συναγωνιστούν οι Led Zeppelin για τον τίτλο του κορυφαίου ροκ συγκροτήματος, θα ήταν μόνο οι Who και οι Stones. H επιτυχία του Physical Graffity θα ήταν τόσο μεγάλη που αμέσως μετά την κυκλοφορία του, όλοι οι δίσκοι που είχαν προηγουμένως κυκλοφορήσει οι Zeppelin, θα ξανά-έμπαιναν  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στον κατάλογο επιτυχιών των τοπ διακοσίων LP`S. Η παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε ήταν άνευ προηγουμένου με επιστέγασμα , της 5 sold out βραδιές στο Earl`s Court του Λονδίνου. Την μεγαλύτερη συναυλιακή αρένα στην Αγγλία εκείνης της εποχής........
Dimitris Komninos
Jacek Maniakowski