Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Martha and the Muffins - Echo Beach


Ένα τραγούδι συγκεντρώνει και εκφράζει πολλά πράγματα μαζί. Είναι ένα μέσον και σκοπός, ανάλογα με την περίπτωση, αλλά και τα δύο μαζί. Είναι ένας φορέας, αλλά και επιβάτης στο μουσικό ταξείδι κάποιου καλλιτέχνη. Στον καθένα μας έχει και διαφορετική σημασία και έννοια. Μπορεί να ξυπνάει μνήμες, να ενώνει ανθρώπους και να χωρίζει. Όπου τα λόγια δύσκολα βγαίνουν και λέξεις γαντζώνονται στην άκρη της γλώσσας, αρνούμενες να υπακούσουν στο μυαλό, αλλά κυρίως στην καρδιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί πάντα ένα καταφύγιο,  για τον καλλιτέχνη που το δημιουργεί και πολύ περισσότερο για τον ακροατή, που το συνδυάζει, αλλά και τον εκφράζει στις σημαντικές στιγμές της ζωής του. Είναι ένα νησί με όμορφες παραλίες και μοναδικά βασιλέματα, που ο ήχος και μόνο είναι ικανός να δημιουργήσει και τις πιο όμορφες εικόνες, μέσα στον ωκεανό της καθημερινότητας. 
Για τον Mark Gane, μέλος των Καναδών Martha and the Muffins, ένα τέτοιο φανταστικό καταφύγιο ήταν και η Echo Beach, όταν δημιούργησε το ομώνυμο αυτό τραγούδι για την μπάντα του. Κυκλοφόρησε μέσα από το άλμπουμ τους, το Metro Music και εκτός από μεγαλύτερο τους χιτ, είναι τραγούδι σύμβολο της δεκαετίας του '80, αν και κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν μπει αυτή. Ορισμός της New Wave και post-punk έκφρασης του rock'n'roll μπήκε σχεδόν σε όλο τα top ten των χωρών, οποίων η μουσική δεν λογοκρινόταν, τυπικά τουλάχιστον. 
Όμως ακόμα οι σκέψεις και τα όνειρα του καθένα μας δεν έχουν λογοκριθεί και μια φανταστική παραλία αποτέλεσε την έμπνευση για το τραγούδι. Ο Mark Gane, οποίος έχει γράψει μόλις τρία τραγούδια για την μπάντα, στα φοιτητικά του δούλευε ένα καλοκαίρι σε ενα εργοστάσιο χρωμάτων και ταπετσαριών. Η δουλειά του προφανώς  δεν του προκαλούσε τίποτα άλλο εκτός από μια ατέλειωτη βαρεμάρα και νοητικά ταξείδευε σε παραλίες που έχει επισκεφτεί στο παρελθόν. Αλλά κύριο σημείο έμπνευσης υπήρχε η λίμνη  Ontario του  Toronto και συγκεκριμένα Sunnyside Beach, όπου ο δημιουργός του τραγουδιού πέρασε μια πολύ όμορφη γι αυτόν, βραδιά. Πιθανόν ακούγοντας και το τραγούδι των Ultravox, το Hiroshima Mon Amour, μια και από το λυρικό μέρος του είναι παρμένος και ο τίτλος, όπου και αναφέρεται. Αλλά και μουσικές ομοιότητες δεν είναι λίγες. 
Φυσικά είναι ένα φανταστικό μέρος η Echo Beach και θα μπορούσε να υπάρχει στην μέση του πουθενά, με την εικόνα της πόλης απλά να φαντάζει σαν εικαστική παρέμβαση ή μια σουρεαλιστική εικόνα, όπως αναφέρει ο τραγουδοποιός του. Το εξώφυλλο του σινγκλ δείχνει στην μία του έκδοση τα  Toronto Islands και σε μια άλλη την  Chesil Beach του Dorset της Αγγλίας. 

Radio Birdman - Radios Appear


Tα πολλά λόγια για αυτή την παρέα από την Αυστραλία όλοι ξέρουμε πως είναι περιττά..Από τα πρωτόλεια Punk συγκροτήματα και από τα πρώτα Αυστραλιανά μαζί με τους Saints & τους Victims.
Δημιουργήθηκαν το 1974 από τους Deniz Tek & Rob Younger που ήταν οι ηγετικές μορφές του Group και στην πορεία ήταν πολύ ενεργοί και εκτός των Radio Birdman συμμετείχαν και σε πολλά άλλα Garare/Indie Groups όπως New Christs,New Race,Visitors,Passengers.
Το μουσικό τους ύφος άκρως επηρεασμένο από τα ProtoPunk συγκροτήματα όπως Stooges & Mc5 ενδεικτικό ότι το όνομα τους το πήραν από ένα στίχο των Stooges στο τραγούδι ''1970'' και φυσικά σε αυτόν τον πρώτο δίσκο διασκευάζουν και το κλασσικό TV Eye.
Ένα ακόμα ProtoPunk τραγούδι που διασκεύασαν είναι και το You're Gonna Miss Me των 13th Floor Elevatros του Roky Erickson ..τραγούδι που γενικά συνήθιζαν πολλά Punk Rock συγκροτήματα να διασκευάζουν.
Σε γενικές γραμμές θα τους χαρακτηρίζαμε ένα τυπικό Garage/Punk Group με πολλές επιρροές από Surf Rock και αυτό φαίνεται και στο τραγούδι Aloha Steve and Danno εμφανώς επηρεασμένο από το Hawai 5-0 εξ' ου που κάποια στιγμή στο κομμάτι ακούγεται και το ''Riff'' από το μουσικό θέμα των Ventures.
Όλος ο δίσκος ξεχειλίζει από ενέργεια όπως και οι ίδιοι στις συναυλίες τους ξεσήκωναν το πλήθος με τα γρήγορα και άμεσα τραγούδια τους.
Θα διαλυθούν μόλις το 1978 έχοντας όμως προλάβει να αφήσουν πίσω τους μεγάλη μουσική κληρονομιά..το σίγουρο είναι ότι όλα τα μετέπειτα συγκροτήματα που βγήκαν από την Αυστραλία και παγκοσμίως σίγουρα χρωστάν πολλά στους Radio Birdman ως προς τον μουσικό προσανατολισμό τους.
Do The Pop!......Guyz......

Gary Lexicondevil