Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Heart - Barracuda


Η μαγεία, που έχει την ίδια λεκτική ρίζα με την μαγειρική (το mag, μεσοποτάμια λέξη), είναι η δυνατότητα και ικανότητα της μετάλλαξης και μεταστοιχείωσης. Στην μαγειρική αυτή η έννοια είναι σχεδόν αυτονόητη. Παίρνεις ένα προϊόν, που στην φυσική του μορφή μπορεί να είναι ακόμα και δηλητηριώδες και το μετατρέπεις σε κάτι βρώσιμο. Η μουσική πολλές φορές μαγεύει, αν όχι σχεδόν πάντα και παρομοιάζεται με μαγεία. Και δεν είναι κάτι αβάσιμο αυτό, μιας και απλά και αόρατα καθημερινά γεγονότα, ακόμα και πολύ δυσάρεστες καταστάσεις μετατρέπονται σε κλασικά τραγούδια. Τραγούδια που δε λένε να γεράσουν. Η λύπη, η χαρά, καψούρα, αλλά κα ο θυμός είναι βασικά συστατικά για ένα πετυχημένο μουσικό κομμάτι, πάντα όμως στα χέρια ταλαντούχου μουσικού.
Το ψάρι Barracuda, μπορεί να μην είναι και καλύτερος μεζές  και πιο πιθανόν είναι ένας άνθρωπος να γίνει ο ίδιος μεζές για τα θυμωμένα πιράνχας των τροπικών κυρίως, θαλασσών. Και το τραγούδι των  Heart, που ανοίγει το δεύτερο άλμπουμ τους το Little Queen του 1977, είναι αποτέλεσμα μιας θυμωμένης αγανάκτησης απέναντι σε «άσχετους τύπους του μουσικού Τύπου». Μια φάρα ανθρωποειδών που λυμαίνεται την μουσική σε ένα παγκόσμιο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Αλλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο θυμός της  Ann Wilson μετατράπηκε σε ένα από τα κλασικά ροκ τραγούδια και από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος. Αν και στην δημιουργία του τραγουδιού πήραν μέρος και οι Nancy Wilson, Michael DeRosier, Roger Fisher, η τραγουδίστρια της μπάντας την ξεκίνησε με το λυρικό μέρος.
Η αφορμή υπήρξε μια ανακοίνωση  που έβγαλε η Mushroom Records για την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, υπονοώντας ότι, οι δυο αδελφές είχαν διαφορετική σχέση μεταξύ τους και όχι συγγενική. Το λάδι στην φωτιά έριξε ένας promoter, που έκανε μια ερώτηση στην Ann, μετά από μια συναυλία του συγκροτήματος μετά από μια συναυλία στο Detroit. Ο συγκεκριμένος, κατ’ ευφημισμόν μόνο, κύριος την ρώτησε  πως ήταν ο/η (lover) εραστής της. Η ίδια λογικά σκεφτόμενη, απάντησε για τον φίλο και μέλος της μπάντας Michael Fisher. Αλλά αργότερα, ο ίδιος της αποκάλυψε ότι εννοούσε την αδελφή της Nancy. Ο θυμός της τραγουδίστριας απέναντι στις πολιτικές των δισκογραφικών για την προώθηση κάποιου άλμπουμ ή καλλιτέχνη, αλλά και στον άμυαλο promoter μετατράπηκε σε δημιουργικότητα. Αμέσως μετά το περιστατικό, η Ann πήγε στο ξενοδοχείο που διέμενε η μπάντα και μέσα από τους στίχους, που έγραψε παρομοίασε την αγανάκτησή σε με ένα επιθετικό ψάρι, δίνοντας ένα μια διαφυγή στον θυμό της. Μέσα στο ίδιο κλίμα η Nancy δημιούργησε και το μουσικό θέμα, πάντα όμως ακολουθώντας τους στίχους. Και όλα αυτά οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καναδέζικου συγκροτήματος.
Τα προβλήματα δεν σταμάτησα για τις συμπαθείς Καναδέζες καλλιτέχνιδες, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την επιτυχία του τραγουδιού. Κατά την προεκλογική καμπάνια του 2008, η υποψήφια αντιπρόεδρος και πιθανόν πιο αντιπαθής πολιτικός, Sarah Palin χρησιμοποίησε και το τραγούδι των Heart. Η κυβερνήτης της Αλάσκα, στα σχολικά της χρόνια είχε το παρατσούκλι Sarah Barracuda, όταν έπαιζε μπάσκετ, λόγω της ανταγωνιστικότητάς της. Αρχικά το είχε χρησιμοποιήσει όταν ήταν υποψήφια δήμαρχος στην γενέτειρα πόλη της  Wasilla, αλλά το συγκρότημα δεν το αντιλήφθηκε. Όμως, το 2008, αμέσως μετά την ομιλία της στην Αμερικάνικη Εθνική Συνέλευση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έβγαλαν μια ανακοίνωση πως το τραγούδι παίχτηκε χωρίς την άδεια τους και ζήτησαν να μην ξαναχρησιμοποιηθεί . Φυσικά η επιθυμία τους δεν έγινε αποδεκτή και όπως κάθε πολιτικός, που σέβεται την θέση του, η αυθαιρεσία των υπεύθυνων της εκστρατείας συνεχίστηκε. Μάλιστα έβγαλαν και ανακοίνωση ότι, έχουν τηρηθεί όλα τα νομικά μέσα για να μπορεί το τραγούδι να παίζεται κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τους. Προφανώς οι δημιουργοί του τραγουδιού δεν είχαν κανένα λόγο στα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού.

Οι ίδιες οι αδελφές Wilson απάντησαν πως το τραγούδι δεν ανταποκρίνεται στις αξίες της αχώνευτης πολιτικού, αλλά είναι ένα κατηγορώ  για την αντιμετώπιση των γυναικών στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από μεγάλες εταιρίες. Ήταν μάλλον ειρωνική η χρήση του τραγουδιού, καθώς η εν λόγω «κυρία» υπερασπίζεται και ήθελε να επαναφέρει αυτές τις «αξίες» ξανά. Ο συνδημιουργός του τραγουδιού, προχώρησε περισσότερο λέγοντας ότι, ένα μέρος των εσόδων από το τραγούδι θα χρησιμοποιηθεί για την  προεκλογική καμπάνια του αντιπάλου της, του Obama. 
 Jacek Maniakowski