Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Placebo - 36 Degrees


Η είσοδος των  Placebo στην δισκογραφία, κάθε άλλο από διακριτική ήταν. Πέρα από από μουσική τους παρουσία, που έδωσε πιο φρέσκο ήχο, ήταν και κάποιες δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με την μουσική. Αλλά και από το πρώτο τους άλμπουμ, δημιούργησαν, μαζί με πολλά φαν κλαμπ τους, πολλές συζητήσεις σχετικά με την σημασία των στίχων τους. Το δεύτερο σινγκλ από το ομώνυμο άλμπουμ τους ήταν το 36 Degrees και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θέλει να πει ο ποιητής.
Το τραγούδι είναι δημιουργία του Brian Molko. Αν και το μουσικό του μέρος δεν αμφισβητείται, το λυρικό σήκωσε πολλές συζητήσεις. Αλλά κυριάρχησαν κυρίως δύο απόψεις. Η μία είναι ότι αφορά την σεξουαλικότητα κάποιων μελών της μπάντας και η άλλη σχετίζεται με τον θάνατο. Γενικά ο τίτλος συμβολίζει την μέση θερμοκρασία του ανθρώπου, που για την ακρίβεια είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου. Κατά μια ερμηνεία μιλάει για πάγωμα μιας σχέσης, σαν αποτέλεσμα dumping, απόρριψης, ταπείνωσης και "αδειάσματος", του ενός προς τον άλλων. Ουσιαστικά υποδηλώνει την πτώση της "θερμοκρασίας" ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. 
Ο ίδιος ο Molko δηλώνει ότι αυτή η θερμοκρασία είναι απλά ένα σημείο μετάβασης, ή αρχίζεις να παγώνεις σαν να πεθαίνεις ή ξεκινάς να ζεσταίνεσαι σαν αναγεννιέσαι. Στους στίχους οι αριθμοί κάνουν παρέλαση, σαν σε γνωστό μυθιστόρημα του Dan Brown,"I've gotta breathe to stay alive / And 1 4 2 9 7 8 /Feels like I'm gonna suffocate /14 16 22 . Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι παρά αριθμός του τηλεφώνου του αγαπημένου ινδικού εστιατορίου της μπάντας, στο Ανατολικό Λονδίνο. 
Επίσης, είναι από τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν για την μπάντα. Μαζί με το “Nancy Boy” ήταν τα δύο πρώτα που έγραψε ο Molko. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο  Chris Cunningham και γυρίστηκε υποβρύχια σε μια πισίνα. Οι σκηνές όπου τραγουδάει ο  Molko, γυρίστηκαν σε έναν βάλτο. Τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα για το γκρουπ και όλοι τους δηλώσαν ότι, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν βίντεο κάτω από το νερό. 

Jacek Maniakowski

U.N. - Echo-λόγιο


Οι THE U.N. BAND απαντούν: 
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
Το
U.N. δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο και στατικό νόημα. Το έχουμε επιλέξει για να του δίνουμε εμείς ένα διαφορετικό συμβολικό νόημα με τους τίτλους των εκάστοτε κυκλοφοριών μας και έτσι να καθοριζόμαστε και εμείς αλλά και η μουσική μας περισσότερο από αυτούς και όχι απλά από ένα δεδομένο όνομα.
2) Χρήμα ή δόξα;
Ουαου
! Έχοντας ως βασικό στόχο μας τη δημιουργία καλής (κατά την άποψή μας) μουσικής και τις όσο περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις θα ήταν χαζό να σου λέγαμε ότι δεν θα θέλαμε λιγάκι κι απτα δύο. Το «πολύ» είναι αυτό που κάνει κακό στην έκφραση.
3) Πως θα προβάλετε με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σας;
Αυτήν
την περίοδο είμαστε ένα χτυπημένο ωλένιο νεύρο που κάνει έκδηλη την υπόστασή του μονάχα με ορμή!
4) Σημείο μηδέν της μπάντας.
Ας
πούμε τον Ιανουάριο του 2010 που κάναμε την πρώτη ζωντανή μας εμφάνιση στο Rodeo στην Αθήνα. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν και σημεία κάτω του μηδενός

5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Οποιαδήποτε
επιφανειακή και άψυχη, σε όλο της το φάσμα.
6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Ποιος
σου είπε ότι δεν είναι; Η επιρροή της πάνω στην ψυχή του ανθρώπου είναι απίστευτη και -μάλλον- μεγαλύτερη από κάθε άλλη μορφή τέχνης. Αν περικυκλωνόμασταν από μουσικές βγαλμένες κατευθείαν από την καρδιά των ανθρώπων και απαλλαγμένες από κάθε είδους εκπτώσεις στην έκφραση θα ήμασταν όλοι πολύ καλύτερα. Εμείς στοχεύουμε πρώτα πάνω στις δικές μας «καταραμένες» ψυχέςκι όσοι πιστοί προσέλθετε.
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Οι
περισσότεροι από τους «ήρωές» μας βρίσκονται είτε στη σύνταξη είτε στον τάφο. Από την άλλη δεν ξέρουμε αν από τη χαρά μας θα ήμασταν σε θέση να παίξουμε καμιά νότα όντας δίπλα σε «μεγαθήρια». Γενικά, πάντως, γουστάρουμε να μοιραζόμαστε τη σκηνή με ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέει η καλή επικοινωνία και χημεία στο ανθρώπινο επίπεδο.
8) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Οτιδήποτε
είναι μέσα στη ζωή μπορεί να βγει και με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και στη μουσική.
9) Οι επιρροές σας;
Πολύ
πράμααπό Led Zeppelin και Gallagher μέχρι Foo Fighters και Black Keys.
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Μέχρι
να το φτιάξεις αποτελεί σκοπό. Από κει και πέρα για εμάς αποτελεί καθαρά μέσον έκφρασης και συντήρησης της όποιας ψυχικής υγείας διαθέτουμε (λέμε τώρα)
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Μάλλον
μέσο.
12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Υπάρχουν
κραυγαλέες περιπτώσεις και για τα δύο ενδεχόμενα και μάλλον οι περισσότεροι τα ξέρετε ήδη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το ταλέντο μπορεί να σβήσει από αυτά και στην τελική αυτό που μετράει περισσότερο είναι το μουσικό αποτέλεσμα.
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Μάλλον
με μπούφο ! ! !
14) Μια ευχή για την μπάντα.
Πρόβα
στούντιοlive, όσο πιο συχνά γίνεται.
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;Όταν ξέρεις ότι θέλεις να «προσθέσεις» κάτι στο κομμάτι και παράλληλα νιώθεις να σου το φωνάζει και το ίδιο αλλά αντ’ αυτού κάθεσαι και κοιτάς τον τοίχο σα… μπούφος.
Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/pages/THE-UN-BAND/244013442933

Mötley Crüe - Kickstart My Heart


Σίγουρα οι Mötley Crüe είναι ορισμός του Sex & Drugs & Rock & Roll και οι στίχοι της μπάντας έχουν σαφέστατες αναφορές σε αυτήν την τριπλέτα. Για κάποια άλλη μπάντα ίσως να ήταν φανταστικές καταστάσεις αλλά για τους  Mötley Crüe, είναι απλά από την ζωή βγαλμένα. Το Kickstart My Heart είναι ένα τέτοιο τραγούδι και καταπιάνεται με το δεύτερο σκέλος της πιο διάσημης φράσης στην ροκ μουσική.
Το τραγούδι βρίσκεται στο πέμπτο άλμπουμ της Glam metal μπάντας, το Dr. Feelgood του 1989 και είναι και το δεύτερο σινγκλ από αυτό. Πέρα από το βραβείο Grammy  έχει χρησιμοποιηθεί σε σειρές,  ταινίες και ακόμα στον τελικό του Super Bowl το 2012, σε μια διαφήμιση κορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Μουσικά δεν παρουσιάζει καμιά πρωτοτυπία και το αρχικό ριφ είναι ένα κολάζ από κλεμμένα, με κείνο των Sweet από το Hell Raiser του '73 να είναι πιο οφθαλμοφανές. Παρ' όλα αυτό το τραγούδι ... λέει. Καθαρά συναυλιακό και ξεσηκωτικό, έτοιμο να τσαντίσει κάθε νερόβραστο πουριτανό.
Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η ιστορία που κρύβεται στους στίχους του. Είναι δημιουργία του Nikki Sixx και περιγράφει μια δική του εμπειρία. Το  Kickstart είναι ο τρόπος εκκίνησης μοτοσυκλέτας με την κλασική μανιβέλα. Αλλά εδώ πρόκειται για την "εκκίνηση" του Nikki Sixx. Συγκεκριμένα, σε μια περιοδεία με τους Guns N 'Roses, ο μπασίστας των  Crüe, μετά από τεράστια κατανάλωση αλκοόλ αποφάσισαν, πιθανόν μαζί με τον  Slash, κιθαρίστα της suport μπάντας τους, να δοκιμάσουν και ηρωίνη. Η overdose για τον Nikki ήταν σχεδόν βέβαιη. Αυτή που του έσωσε την ζωή ήταν ήταν η κοπέλα του  Slash με μια ένεση αδρεναλίνης στην καρδιά, αλλά όχι την πρώτη, αλλά την δεύτερη. Στο ενδιάμεσο ήταν κλινικά νεκρός. Αυτό ήταν και δεύτερο περιστατικό στην ζωή του μπασίστα. 
Την μουσική την είχε έτοιμη, την έγραψε πριν το περιστατικό στα γρήγορα και δεν ήταν να μπεί καν στο άλμπουμ. Οι στίχοι προστέθηκαν μετά το ταξείδι στον άλλον κόσμο. 
Jacek Maniakowski