Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Fleetwood Mac - Albatross



Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και μερικές φορές μια λέξη και μερικές νότες είναι αρκετές για να δώσουν σε ένα κομμάτι, αλλά και κάποια ιστορία για τους αναζητητές της πηγής έμπνευσης των μουσικών δημιουργών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί και το "Albatross", μια σύνθεση του Peter Green, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους  Fleetwood Mac, το 1968. Κυκλοφόρησε αρχικά σαν σινγκλ και αργότερα μπήκε στο άλμπουμ The Pious Bird of Good Omen (UK) και English Rose (USA). 
Η σύνθεση χαρακτηρίζεται από μινιμαλισμό με τα κρουστά να είναι υποτονικά και το σόλο του Green να κυριαρχεί.  Η αντήχηση της κιθάρας είναι εμπνευσμένη από τους  Beatles και το τραγούδι "Sun King" . Ουσιαστικά οι ομοιότητες είναι τόσες πολλές, ειδικά στο κιθαριστικό μέρος, που η λέξη "εμπνευσμένο"  μάλλον εξαντλεί όλη την έννοια της ευγένειας. Παρόλα αυτά τα μουσικά όργανα δημιουργούν την εικόνα της θάλασσας και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια από τις πρώτες  ambient συνθέσεις. 
Η λέξη "Albatross", μπορεί να σχετίζεται με την θάλασσα, αλλά το πιο πιθανό είναι να αναφέρεται σε μια λογοτεχνική ή ρητορική έννοια, που σημαίνει κάποια ψυχολογική επιβάρυνση, σαν κατάρα. Αν και υπάρχουν υπαινιγμοί ότι είναι παρμένο από το ποίημα του Samuel Taylor Coleridge, το The Rime of the Ancient Mariner (1798),  απ' όπου πηγάζει αυτή η έννοια, ο τίτλος του άλμπουμ The Pious Bird of Good Omen, μάλλον δείχνει την λέξη σαν καλό οιωνό. 
Στην Βρετανία το κομμάτι έπιασε κορυφή και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την άγγιξε. Χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες, αλλά και τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις. 

Limpin Express - Echo-λόγιο



1) Τι συμβολίζει το όνομα σας; 
Κάτι που θέλει να πάει γρήγορα και είτε δεν μπορεί, ή δεν του επιτρέπεται.

2) Χρήμα ή δόξα; 
Λαγνεία και ηδονή.

3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου; 
“Ελάτε! Έχουμε και  φιλήδονο drummer”.

4) Σημείο μηδέν της μπάντας 
10 Σεπτέμβρη 2011(στις 11 έγινε η πρώτη πρόβα).

5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου; 
Σκυλάδικα και «έντεχνα» (το ίδιο δεν είναι άλλωστε;).

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιουσατε; 
Σε όλους τους μπασίστες εκτός του Entwhistle και τριών-τεσσάρων ακόμα. Ίσως και πάνω μας...

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή; 
Οι περισσότεροι είναι νεκροί.

8)Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση; 
Μάλλον κοινωνική, θρησκευτική με τίποτα.

9) Οι επιρροές σας; 
Allman Bros, Hendrix.

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα; 
Ίσως, και τα δύο, ίσως τίποτε.

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική; 
Μάλλον και τα δύο.Εξαρτάται από τον άνθρωπο και τους στόχους του.

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη; 
Το γνώθι σαυτόν.

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα; 
Με black wallaroo (είδος κανγκουρώ).

14) Μια ευχή για την μπάντα 
Καλά μυαλά και με μια καλή κοπέλα (καθένας τη δική του λέμε...) τάδε έφη Λ.Μπέσσιος – Small Blues Trap.

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας; 
Όταν σε ένα jam on stage, προσπαθείς να αναπαράγεις κάτι που έγινε σε jam προηγούμενου live και συνειδητοποιείς εκείνη τη στιγμή, πως μάλλον είσαι, ή ήσουν τότε αρκετά πιωμένος ώστε να θυμηθείς, ή να είχες συγκρατήσει τι έπαιζες εκείνη τη μέρα...
Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/limpinexpressband?fref=ts
Θα τους ακούσετε εδώ:  http://www.youtube.com/user/limpinexpress?feature=watch

Ivan Král



Το σύμπαν αποτελείται κυρίως από σκοτεινή ύλη. Αόρατη ή δυσθεώρητη, αλλά κινητήριος δύναμη των πάντων. Το σύμπαν του rock'n'roll λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες, γεμάτο με κρυφούς ήρωες. Η λάμψη των μουσικών αστέρων μπορεί να τους κρύβει, αλλά οποιοσδήποτε θελήσει να τους ψάξει σε βάθος, σίγουρα θα καταλάβει ότι η λάμψη οφείλεται στην δική τους δουλειά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και του Ivan Král. 
Ο Ivan Král, γεννήθηκε στην Πράγα, 12 Μαϊού του 1948. Η μεταπολεμική Τσεχοσλοβακία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενη για τον μέλλοντα κιθαρίστα, μπασίστα, παραγωγό και σκηνοθέτη. Για την ακρίβεια αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, μαζί με τους γονείς του, μετά την καταστολή της "Άνοιξης Της Πράγας" από τους Σοβιετικούς. Οι δηλώσεις του πατέρα του ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση, άνοιξαν άλλες  προοπτικές για τον  20χρονο Ivan Král...... rock'n'roll προοπτικές. 
Η Νέα Υόρκη ήταν μουσικά πολύ γόνιμη και γι αυτόν. Η μουσική του καριέρα ξεκινάει με τους Blondie, στην πρώιμη τους φάση. Από το 1975 ως το 1980, συμμετέχει στην μπάντα της Patti Smith. Μαζί της ηχογραφεί 4 άλμπουμ, μεταξύ των άλλων και το καταπληκτικό Horses (1975).  Το 1976 μαζί με τον Amos Poe δημιουργού το ντοκιμαντέρ "The Blank Generation", για την  punk-rock σκηνή της Νέας Υόρκης. Όταν η  Patti Smith διαλύει την μπάντα της, ακολουθεί τον Iggy Pop και μαζί ηχογραφούν δυο άλμπουμ. Οι συνεργασίες του με τους John Waite και Eastern Bloc αποφέρουν από ένα άλμπουμ. Ώσπου το 1992 το πρώτο δικό του δημιούργημα το Native, αργότερα κυκλοφορεί και το Nostalgia (1995). 
Στην συνέχεια αποφασίζει να αρνηθεί μια συνεργασία με την Patti Smith. Η τελευταία του συνεργασία είναι οι Gypsy Streams και το ντεμπούτο τους άλμπουμ Triny Vocal Trio (2001). Η δραστηριότητα του συνεχίζεται κυρίως σαν παραγωγός  στο Ann Arbor του Michigan, όπου έχει και το προσωπικό του στούντιο. Η πατρίδα τον έχει τιμήσει όπως ακριβώς αξίζει σε έναν ροκ αστέρα, αν και ήταν πάντα σε καλλιτέχνες με πολύ μεγαλύτερη λάμψη. 

Jacek Maniakowski