Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Mr. Big - To Be with You


Είναι σπάνιες περιπτώσεις που ένα συγκρότημα κατακτά την κορυφή με μια σταθερή άνοδο. Το πιο συνηθισμένο είναι ένα "μπαμ" στα μουσικά δρώμενα και μια σωστή προώθηση από την δισκογραφική. Καμιά φορά όμως η έκρηξη έρχεται από κάποιο τραγούδι που ήταν ξεχασμένο από την δημιουργό του, από τα εφηβικά του χρόνια. Έτσι σαν κάποιο είδος φυτού της ερήμου, που μπορεί να είναι κρυμμένο μέσα στο ξερό χώμα για χρόνια και μόλις πέσουν κάποιες σταγόνες βροχής ανθίζει, κάποια τραγούδια μόλις έρθει το πλήρωμα του χρόνου σκαρφαλώνουν στις κορυφές των τσαρτς.
Αυτή είναι και η ιστορία του "To Be with You" των Mr. Big. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1991, μέσα από το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας το Lean into It. Η δημιουργία του Eric Martin έπιασε κορυφή σε πάνω από 20 χώρες και εκτόξευσε το άλμπουμ σε τρελές πωλήσεις, κάνοντας ταυτόχρονα την μπάντα παγκοσμίως γνωστή. Η επιτυχία του τραγουδιού οφείλεται και στην άνθιση εκείνη της εποχή ενός στυλ μουσικής, λεγόμενου "Shredding". Απαλές μελωδίες ακολουθούν εύηχα ρεφρέν και αυτά κάτω από μια βελούδινη παραγωγή. Το "To Be with You" είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό αυτού του στυλ .
Ο δημιουργός έγραψε το λυρικό μέρος όταν ήταν έφηβος. Το θέμα των στίχων δεν έχει καμιά πρωτοτυπία και μιλά για κάποιον άντρα που έχει τα μάτια του στραμμένα σε μια κοπέλα με ραγισμένη καρδιά μετά από έναν χωρισμό. Αν και το μουσικό μέρος προϋπήρχε, κάποιος τραγουδοποιός ονόματι David Grahame, που δούλευε για την δισκογραφική τους, το επεξεργάστηκε καλύτερα, δίνοντας την δική του "νότα" στην μελωδία.
Λίγο πριν την ηχογράφηση του δεύτερους τους άλμπουμ ο Eric Martin επισκέφτηκε τον κιθαρίστα της μπάντας Paul Gilbert, στο διαμέρισμά του λέγοντάς του πως έχει μια μπαλάντα έτοιμη. Ο Paul Gilbert του απάντησε πώς έχει και αυτός ένα ψυχεδελικό ροκ τραγούδι έτοιμο, το "Green Tinted Sixties Mind". Αποφάσισαν να είναι οι θεμέλιοι λίθοι του νέου τους άλμπουμ, αν και δεν ήταν και τα πιο ροκ και πιο αντιπροσωπευτικά τους τραγούδια. Στη σόλο του καριέρα, ο Paul Gilbert, στις ζωντανές εμφανίσεις, συνόδευε το τραγούδι με σόλο από το "Ain't Talkin' 'Bout Love" των Van Halen


Jacek Maniakowski