Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Procol Harum - A Salty Dog


Το γεγονός ότι, η ροκ μουσική κατηγορείται ευρέως από τον κάθε σκοταδιστή έχει μια σοβαρή βάση. Καταρχήν δεν γερνάει και δεν φθείρεται, αυτό σημαίνει πως ό,τι μεταφέρει κάθε τραγούδι διατηρείται σαν μέλι, καμιά φορά και σε μελιστάλαχτο τραγούδι. Η ναζιστική πανομοιοτυπία είναι επίσης εντελώς απούσα και δυνατές κιθάρες εναλλάσσονται με σχεδόν ουράνιες μελωδίες. Και πάνω απ' όλα είναι, συμβολικά είναι μια ανοιχτή αυτοκρατορία, χωρίς μουσικά σύνορα και χώρο για κάθε τι διαφορετικό.
Θα μπορούσα να τολμήσω, χαρακτηρίζοντας τους  Procol Harum, σαν μια μπάντα που κατέχει όλα αυτά. Και είναι σίγουρο ότι, όσο και παλιά είναι τα τραγούδια τους πάντα αποτελούν μια ανακάλυψη. Το  progressive rock συγκρότημα από την Αγγλία είχε και έχει να ενσωματώσει πολλές μουσικές κατευθύνσεις σε μία και να παντρέψει με επιτυχία μελωδίες κλασικής μουσική με στίχο που παραπέμπει σε καθαρή ποίηση. Όλα αυτά είναι και το "A Salty Dog", από το ομώνυμο του τραγουδιού άλμπουμ του 1969.
Το λυρικό μέρος ανήκει στον  Keith Reid και η μουσική στον Gary Brooker, που κάνει και τα φωνητικά στο τραγούδι. Από τα αγαπημένα τραγούδια του στιχουργού του, μελωδικά παραπέμπει στον Frédéric Chopin. Το μουσικό μέρος, που έντονα θυμίζει τον Γάλλο-Πολωνός μουσουργό, ντύνεται με στίχους που αναφέρονται σε κάποιον ναύτη. Αυτός περιγράφει της περιπέτειες του στις άγνωστες θάλασσες. Πρώτα δημιουργήθηκαν οι στίχοι και με βάση αυτούς δημιουργήθηκε η μελωδία. Μια διαδικασία που λειτουργούσε σχεδόν αυτόματα και φυσικά ανάμεσα στους δύο δημιουργούς του τραγουδιού. 
Αν και πολύπλοκος ήχος των progressive rock συγκροτημάτων δεν χαίρει γενική αποδοχής, το τραγούδι αυτό, μαζί με διθυράμβους από τους μουσικούς κριτικούς είχε και αρκετή επιτυχία. Φυσικά παραμένει αγέραστο με πάνω από 4 δεκαετίες στην "πλάτη" του. 

Skinner Box - Echo-λόγιο


H   Vana Rose απαντά για τους Skinner Box
1)Τι συμβολίζει το όνομα σας;
To "κουτί του behaviorist Skinner" είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου αρνητικά ή θετικά ερεθίσματα συνόδευαν και ακολουθούσαν συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες βήμα προς βήμα "οδηγούνταν" προς την τελική επιθυμητή συμπεριφορά. Σκεφτήκαμε πως ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι ένα αντίστοιχο κουτί και ο καθένας από εμάς ένα αντίστοιχο πειραματόζωο, που με ελάχιστα μέσα προσπαθεί να αντισταθεί στον κατευθυνόμενο τρόπο σκέψης που κάποιοι προσπαθούν να του επιβάλλουν.

2)Χρήμα ή δόξα;
Αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις πάνω από όλα. Αν μπεις στη λογική του θέλω να βγάλω χρήματα ή θέλω να γίνω διάσημος, έχεις χάσει την ουσία που είναι πάνω από όλα η ψυχική ολοκλήρωση που επέρχεται μέσω της δημιουργίας.

3)Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
“It’s all about chemistry” υπάρχει απίστευτη χημεία ανάμεσά μας και μας βοηθάει πολύ στο να γράφουμε μουσική. Είναι πολύ σημαντικό με ένα βλέμμα να καταλαβαίνεις ο άλλος τι σκέφτεται. Όλα στη ζωή είναι θέμα χημείας άλλωστε γι’αυτό ονομάσαμε “Life is Chemistry” το πρώτο μας E.P.

4)Σημείο μηδέν της μπάντας
Όταν σβήνουν τα φώτα μετά από κάθε live… εκεί που κάθε κύτταρο σου βρίσκεται σε αποσύνθεση ύστερα από ένα τρελό πάρτι αδρεναλίνης πάνω στη σκηνή, προσπαθείς να ανασυνταχθείς και να κάνεις τον σιωπηλό σου απολογισμό ,μέχρι να ακούσεις το επόμενο καμπανάκι που θα σημάνει την έναρξη ενός νέου αγώνα δρόμου .

5)Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Το «Λαϊκο-ποπ» τείνει να γίνει νέος μουσικός όρος. Σεβόμαστε απόλυτα τη προσπάθεια καθενός στο μουσικό χώρο , αλλά σαν μπάντα , δεν μας εκφράζουν οι άφωνες σταρλετίτσες της μιας βραδιάς και τα beat άνευ λόγου...

6)Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Νομίζουμε ότι η μουσική έτσι κι αλλιώς είναι ένα “ όπλο” ! Είναι ένα μέσον απόδρασης και άμυνας . Αν ήταν υπερόπλο θα το χρησιμοποιούσαμε για να εξαλείψουμε την ανισότητα!

7)Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Σεβόμαστε και θαυμάζουμε αρκετές μπάντες , αλλά όνειρο όλων και μεγάλη μας τιμή θα ήταν να παίξουμε με τους Pink Floyd…

8)Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Η μουσική σαν έκφραση! Δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεσαι θεματικά όταν γράφεις μουσική. Άλλωστε η θεματολογία των τραγουδιών μπορεί να ποικίλει και να περιλαμβάνει οποιουδήποτε είδους αναφορές. Σκοπός είναι ο καθένας από εμάς να το ερμηνεύει όπως εκείνος θέλει και αυτό είναι το γοητευτικό στη μουσική , ότι είσαι ελεύθερος να δημιουργήσεις εικόνες στο κεφάλι σου που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει.

9)Οι επιρροές σας;
Πολλές και διαφορετικές... Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε: A Place to Bury Strangers,Cocteau Twins,Depeche mode,Editors,God Is An Astronaut,IAMX ,Interpol,Joy Division, Kate Bush,Madrugada,Massive Attack ,Mogwai,Pink Floyd, PJ Harvey, Portishead ,Siouxsie And The Banshees,Slowdive,Sneaker Pimps,The Chameleons,The Cure,The Dead Weather,Tori Amos

10)Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Όπως προαναφέραμε για εμάς το συγκρότημα είναι συνυφασμένο με την αγάπη μας για τη μουσική. Ίσως είναι το εισιτήριό μας γι’ αυτό το όμορφο ταξίδι που μόλις ξεκίνησε για εμάς.

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Τρόπος έκφρασης , δεκανίκι και καταφύγιό μας.

12)Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Εξαρτάται από το πως διοχετεύει ο καθένας το ταλέντο του. Το ταλέντο είναι ένα δώρο , η αλαζονεία ίσως είναι δείγμα αδυναμίας. Αν αυτά τα δυο συνυπάρχουν ίσως θα ήταν μια ένδειξη ανασφάλειας και υπέρ-προσπάθειας αναγνώρισης και αποδοχής του καλλιτέχνη από το κοινό του. Θεωρούμε ότι όταν είσαι αληθινός , το κοινό το εισπράττει και την ειλικρίνεια αυτή την εκτιμά.

13)Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Αετός . Θαυμάζουμε την ελευθερία, την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση του και βέβαια τον ζηλεύουμε γιατί μπορεί και πετάει.

14) Μια ευχή για την μπάντα
Να έχουμε υγεία ,τύχη και να δεχόμαστε πάντα τόση αγάπη όση δεχόμαστε μέχρι σήμερα από ανθρώπους σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης που αγαπούν και πιστεύουν στη μπάντα μας. Τους ευχαριστούμε όλους γι’αυτό, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Η καλλιτεχνική δημιουργία από μόνη της είναι σκοτεινή , γεμάτη μοναξιά... είναι επίπονη και ταυτόχρονα τόσο συναρπαστική... ένα ξεγύμνωμα της ανθρώπινης ψυχής. Είσαι μόνος παλεύοντας με τους δαίμονές σου, έρχεσαι αντιμέτωπος μαζί τους καθώς γράφεις μουσική ή καθώς γράφεις στίχους. Τους κάνεις να αναπνέουν μέσα από τα κομμάτια σου και καλείσαι να τους αντιμετωπίσεις πρόσωπο με πρόσωπο ... αυτό σε κάνει πιο δυνατό . Μέσα από τη μουσική σου μοιράζεσαι πόνο και χαρά με το κοινό σου. Δεν είσαι μόνος...
Αλλά και : "Life is Chemistry" E.P. now available for ordering @ http://skinner-box.bandcamp.com/
E-mail: degrees24management@yahoo.com Skinner Box