Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Blondie - Maria


Ο τίτλος σε ένα τραγούδι μπορεί μα προδώσει το λυρικό του περιεχόμενο, αλλά δεν είναι και λίγες φορές, φορές που απλά είναι μια εμπορική παγίδα. Φυσικά ένα πραγματικός αναζητητής μουσικής ποιότητας, ο τίτλος είναι κάτι δευτερεύον. Αλλά για έναν μέσο ακροατή ο τίτλος σίγουρα μετράει. Κι ακόμα περισσότερο όταν το όνομα είναι γυναικείο και μπορεί εύκολα να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός επίδοξου και ερωτευμένου κανταδόρου. Και όταν ο τίτλος είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα ονόματα και η μουσική ευκολοχώνευτη, ακροβατεί ανάμεσα σε ποπ και ροκ, τότε μιλάμε για εγγυημένη επιτυχία.
Όλα αυτά χαρακτηριστά βρίσκονται σε ένα από τα πιο επιτυχημένα comeback στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το "Maria" των  Blondie είναι το πρώτο τους σινγκλ μετά από το "War Child" του 1982, 17 χρόνια πριν και πρώτο νούμερο ένα μετά από 19 χρόνια, Η δημιουργία του  keyboardist Jimmy Destri βρίσκεται στο έβδομο τους άλμπουμ, το  No Exit. Και φυσικά, πίσω από κάθε όνομα, βρίσκεται και κάποιο πρόσωπο, πραγματικό ή μη. Αν και το συγκεκριμένο πρόσωπο σε αυτό τραγούδι είναι αφορμή, για να γράψει για την εφηβική επιθυμία ή ακόμα πόθο. Ο δημιουργός εμπνεύστηκε το τραγούδι από την έφηβη κόρη του που, όπως είχε παρατηρήσει ο Destri , είχε αρκετούς υποψήφιους γαμπρούς. Ο ίδιος στην εφηβεία δε μπορούσε να υπερηφανευτεί για τις επιτυχίες του και έτσι τους είδε όλους με συμπάθεια, γράφοντας για τον ρομαντικό πόθο τους. Η προσφώνηση  Ave Maria, δεν έχει κάποιες θρησκευτικές υπόνοιες, μιας και ο ίδιος δηλώνει μακρά από την διάφορες εκφράσεις τις. Απλά ήθελε να δώσει έναν τόνο ιερότητας και να δείξει την υψηλή σημασία του εφηβικού αυτού πόθου. 
Ωστόσο,  η τραγουδίστρια της μπάντας  Debbie Harry, κάθε άλλο παρά έφηβη ήταν όταν εκτέλεσε το τραγούδι. Με περασμένα τα 53 της χρόνια έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοχος της κορυφής στην Βρετανία, εκτοπίζοντας την  Cher και το τραγούδι 'Believe', που μια εβδομάδα πριν κατείχε αυτό το άτυπο ρεκόρ. Ο στίχος "...like a millionaire/walking on imported air"  είναι από ένα παλιότερο τραγούδι των Blondie, το  "Walk Like Me" του 1980, επίσης δημιουργία του  Destri. 
Jacek Maniakowski