Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Arctic Monkeys - I Bet You Look Good on the Dancefloor


Μπορεί για κάποιους μουσικόφιλους η εποχή του διαδικτύου, να έχει χάσει την γοητεία της αναζήτησης και απόκτησης κάποιου δίσκου. Η αναμονή μια καινούριας κυκλοφορίας, δεν έχει κάποια αγωνία, μιας και δεν είναι λίγες φορές που το άλμπουμ έχει διαρρεύσει, πολύ πριν κυκλοφορήσει επίσημα. Όμως αυτό έχει και τα θετικά σημεία, μιας και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναδειχθεί η πιο αξιόλογη μπάντα και όχι η πιο άπληστη. Φυσικά οι μεγάλες δισκογραφικές έχουν λιγότερο λόγο πλέον στην προώθηση ενός γκρουπ ή καλλιτέχνη, στους οποίους πέφτει το βάρος απλά να αποδείξουν την ποιότητά τους. Και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της καλύτερης εκμετάλλευσης του διαδικτύου, αλλά και τίμιας μουσικής είναι οι  Arctic Monkeys. 
Το 2006 οι πιτσιρικάδες από το  High Green, προάστιο του Sheffield έκαναν ένα μουσικό μπαμ και έδωσαν έναν αέρα φρεσκάδας στην  indie rock σκηνή της Μεγαλονήσου. Ωστόσο κάθε γεγονός μπορεί να εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει αρκετή δουλειά και θεμελιώδης βάση, η οποία είναι, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι οπαδοί της μπάντας. Και αυτοί, εν αγνοία της μπάντας, τους έκαναν δημοφιλείς πρώτα στο διαδίκτυο και το γεγονός, που έλαβε χώρα στο  Reading and Leeds Festivals, όταν ανέβηκαν στην σκηνή, έγινε συνωστισμός σαν να πρόκειται για headliner και όλοι γνώριζαν τα τραγούδια τους, δεν ήταν τυχαίο. 
Το πρώτο τους  Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, που κυκλοφόρησε από την άσημη τότε Domino, έκανε πωλήσεις που θύμιζαν εποχές των Beatles. Το πρώτο σινγκλ ήταν το I Bet You Look Good on the Dancefloor, αν και ο τίτλος έχει μάκρος σχεδόν απαγορευτικό για ντεμπούτο μιας μπάντας, έναν χρόνο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ σκαρφάλωσε στο Νο 1 του UK Singles Chart. Η δημιουργία του Alex Turner, frontman της μπάντας, την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας πούλησε  365,735 αντίτυπα, κάνοντας νέο ρεκόρ. 
Ο στίχος "Dancing like a robot from 1984" αναφέρεται στον John McClure, στην μπάντα του οποίου, την Judan Suki, συμμετείχε  ο Turner  το 2001. Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα λεωφορείο και η φιλία τους έφτασε και στην συγκατοίκηση. Η επιτυχία των  Arctic Monkeys, συνεπήρε και την δική του νέα μπάντα, την  Reverend And The Makers. Ο McClure είναι γνωστός για τις αμφιβόλου ποιότητας χορευτικές του φιγούρες. Ο στίχος "Your name isn't Rio, but I don't care for sand"  αναφέρεται στο τραγούδι των Duran Duran το "Rio". Σε γενικές γραμμές το λυρικό μέρος  έχει σαν ήρωα κάποιον που θέλει να εντυπωσιάσει μια club-goer με τις χορευτικές του φιγούρες και ο στίχος  "Are you as good in bed as you are on the dancefloor?" παραπέμπει στην ταινία  Saturday Night Fever. 
Το βιντεοκλίπ είναι γυρισμένο με βάση μια παλιά αγγλική εκπομπή, την The Old Grey Whistle Test, που ήταν αρκετά δημοφιλής στις δεκαετίες '70 και '80. Από αυτήν είχαν περάσει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής  εκείνης της περιόδου. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το γύρισμα του, ήταν και αυτά από εκείνη την εποχή, για να μπορέσουν να αφήσουν πιο πειστικό αποτύπωμά της. Το 2012 το τραγούδι επιστρέφει στα  UK singles chart, μετά από την εκτέλεσή του στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. 
 Jacek Maniakowski