Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

UFO - Rock Bottom


Το καλύτερο σημείο για μια νέα αρχή είναι το σημείο μηδέν, το σημείο που δεν έχεις να χάσεις τίποτα, συνεπώς έχει την απόλυτη ελευθερία δράσης. Οποιαδήποτε κίνηση και να κάνεις είναι  δημιουργική. Στην μουσική υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις , που  η τρέλα συναγωνίζεται και το ταλέντο. Και τα δρομολόγιο ενός καλλιτέχνη προς  την κορυφή, μπορεί να είναι ισόποσα με κείνα που οδηγούν και στην καταστροφή, με τον δεύτερο προορισμό να συχνά να είναι one way ticket. Κάτι τέτοιο ορίζει η έκφραση Rock Bottom. Δηλαδή την κατάληξη μια κατακόρυφης πτώσης, όπου ένα άτομο δεν έχει να χάσει τίποτα,  γιατί απλά τα έχει χάσει όλα πια. Τα αίτια αυτής της κατολίσθησης είναι τα γνωστά, αλκοόλ, ναρκωτικά και τζόγος. Είτε όλα μαζί είτε χώρια. 
Το rock'n'roll είναι επιρρεπές σε οτιδήποτε καταστροφικό, αλλά σχεδόν πάντα μπορεί να το κάνει και και δημιουργικό. Και φυσικά το  Rock Bottom έγινε και τραγούδι. Μια σύνθεση του Michael Schenker, με το λυρικό μέρος να αναλαμβάνει ο Phil Mogg. Κυκλοφόρησε μέσα από το τρίτο άλμπουμ των UFO, το Phenomenon του 1974, με την πρώτη συμμετοχή του κιθαριστικού αυτού φαινομένου, που στα 19 του κατάφερε να γίνει μήλον έριδος σε δύο μεγαλύτερες μπάντες. Το τραγούδι, εκτός από κλασικός ύμνος της hard rock, αποδείκνυε και το τεράστιο ταλέντο του Γερμανού κιθαρίστα, τόσο στην σύνθεση όσο και στην τεχνική εκτέλεσης. 
Όπως εξομολογείται ο Mogg τον Σεπτέμβριο του 2008, ότι έμπνευση για το λυρικό μέρος στάθηκε μια ταινία τρόμου, της οποίας δε θυμόταν τον τίτλο. Αλλά το πιο πιθανόν είναι ότι, γενικά τα χει μπερδέψει και γενικά δε θυμόταν, μιας και το πιο πιθανόν είναι να επηρεάστηκε, συνειδητά ή ασυνείδητα από ένα παραδοσιακό τραγούδι, το The Unquiet Grave. Ο στίχος  "one kiss of your clay-cold lips" γίνεται  "one sweet kiss on your clay-cold lips", αλλά και το όλο λυρικό περιεχόμενο έχει πολλές ομοιότητες. Συγκεκριμένα μιλάει για μια 17χρονη, "Seventeen a nature's queen", που παντρεύεται έναν μοναχικό 21-χρονο, "Twenty one, a long one".  Φυσικά και ο διάβολος βάζει το χεράκι του, "Lucifer goes walkin' down free to meet" και απλά τα πράγματα καταλήγουν στον.... τίτλο του τραγουδιού. 
Jacek Maniakowski

May Blitz


Οι May Blitz ήταν ένα βρετανικό συγκρότημα, με ήχο σκληρό για την εποχή τους, μάλιστα ήταν στα πρώτα τέσσερα ονόματα που υπέγραψαν με την πρωτοεμφανιζόμενη και μετέπειτα πολύ σπουδαία, στο χώρο του progressive και heavy rock δισκογραφική εταιρεία Vertigo, μαζί με τους Black Sabbath, Uriah Heep και τους ξεχασμένους Juicy Lucy. Ιδρύθηκαν το 1969, από τον μπασίστα Terry Poole τον ντράμερ Keith Baker και τον κιθαρίστα Clem Clempson. Πριν ηχογραφήσουν όμως κάτι ο Clem Clempson έφυγε για τους Colosseum και την θέση του σε κιθάρα και φωνητικά πήρε ο Jamie Black. Όμως αμέσως μετά έφυγαν και οι Poole και Baker. Έτσι ο Black, κάλεσε τους φίλους του Καναδούς, Reid Hudson στο μπάσο και Tony Newman στα τύμπανα. Αφού έπαιξαν για κάποια χρόνια σε διάφορες αγγλικές παμπ, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους, το 1970. Πριν ολοκληρωθεί χρόνος, κυκλοφόρησαν και το δεύτερο άλμπουμ, 2nd of May. Δυστυχώς, όμως, λόγω του ότι δεν γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία, διαλύθηκαν στα τέλη του 1971. οι Black και Hudson έφυγαν για τον Καναδά, χωρίς να ασχοληθούν ξανά με την μουσική, ενώ ο Newman πήγε στους Three Man Army.
Οι May Blitz, είναι ακόμα ένα ενδεικτικό παράδειγμα συγκροτήματος, που μέσα σε τρία μόλις χρόνια ιδρύθηκαν, έβγαλαν δυο δίσκους διαμάντια και διαλύθηκαν. Κρίμα για μας και για το rock 'n' roll.
Δισκογραφία:
May Blitz (Vertigo Records 6360007, 1970)

2nd of May (Vertigo Records 6360037, 1971)
Ναούμ Αθ. Βάρκας

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ - Echo-λόγιο


Οι  ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ απαντούν :

1) Τι συμβολίζει το όνομα σας; Την αιώνια μάχη του «καλού» με το «κακό». Την αιώνια τάση για χάος αλλά και τάξη. Το φως (το άσπρο είναι η σύνθεση όλων των χρωμάτων) και το σκοτάδι (το μαύρο είναι η απουσία οποιουδήποτε χρώματος). To «ένα» και το «άλλο» που συνυπάρχουν αρμονικά μέσα απ’ την πάλη τους. Τη δυαδική φύση.
2) Χρήμα ή δόξα; Δοξασμένο χρήμα! ..πλάκα κάνω. Τίποτα απ’ τα δύο. Αγάπη για το Rock n Roll και τη μουσική γενικότερα. Έστω κι ένα απ’ τα δύο αν γίνει αυτοσκοπός, υπαγορεύει έκπτωση στις όμορφες σκέψεις και ιδέες που ‘χεις μέσα σου
3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου; Rock n Roll …ή με τον τίτλο του πολύ όμορφου βιβλίου του Σταύρου Σταυρόπουλου «για όσο ροκ αντέχεις ακόμα».
4) Σημείο μηδέν της μπάντας 
Η «μοιραία» συνεύρεσή μου με τον Αλέξανδρο (μπασίστας).
5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου; «Η επιπόλαιη». Αυτή που παράγεται, επειδή «πρέπει» να παραχθεί. Η «χωρίς ψυχή», ότι είδους κι αν είναι.
6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε; Είναι, «όπλο». Θα τη χρησιμοποιούσαμε παντού. Έχουμε περιορισμό τύπου 3 ευχών; Χμμ... ίσως πρώτα απ’ όλα στο άνοιγμα μυαλών, με τη μεταφορική έννοια πάντα. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η μουσική του Μότσαρτ επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης κάποιων καταστάσεων, ανθρώπων οι οποίοι άκουγαν τη μουσική του στην παιδική τους ηλικία.
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή; Με τον Jack White και την τρέλα του.
8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση; Υπάρχουν αρκετά τραγούδια με τέτοια θεματολογία. Το βρίσκω φυσιολογικό αφού η πολιτική και η θρησκεία είναι κομμάτια της ζωής, της καθημερινότητας και δεν θα μπορούσε η μουσική που είναι τρόπος έκφρασης να απέχει απ’ αυτά. Κάθε μορφή τέχνης ασχολείται. Έχουμε κι εμείς ένα τραγούδι που ασχολείται με τη θρησκεία.
9) Οι επιρροές σας; Συγκεκριμένα… Eric Clapton, Cream, Led Zeppelin, AcDc, Whitsnake, Jack White, Janis Joplin, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Robert Johnson, Johnny Cash, Rolling Stones, Nina Simone, Verdi, Παύλος Σιδηρόπουλος, James Brown, Louis Armstrong, Jimi Hendrix, Mozart, David Bowie, the Beatles, Pearl Jam, the Doors, the Clash, Iggy Pop, Elvis, Lenny Kravitz, Ramones, Bruce Springsteen. Έχω κι άλλους πολλούς/ες, πόσο χώρο έχουμε; χαχα!
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα; Μέσον ...ευτυχίας και τροφής της ψυχής. Η ομορφιά των συναντήσεών μας, γεμίζει την ψυχή μας και μας γλυτώνει από άσχημα κατατόπια.
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική; 
Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σε απαντήσω σ’ αυτό. Αλληλένδετη με τη ζωή θα έλεγα. Λατρεία, τόσο απλά και τόσο όλα.
12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη; Δεν είναι απόλυτο. Κάποιες φορές το ένα, κάποιες το άλλο. Εξαρτάται νομίζω απ’ τη δουλειά που έχει κάνει ο καθένας με τον εαυτό του.
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα; Με τον λύκο …που ουρλιάζει σαν αηδόνι, χαχα.
14) Μια ευχή για την μπάντα Να έχουμε πάντα αυτό τον ενθουσιασμό και το πάθος για μουσική και δημιουργία που έχουμε και σήμερα και την αγάπη ο ένας για τον άλλο.
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας; Δεν υπάρχει σκοτάδι στη δημιουργία γενικότερα, μόνο φως. Αντίθετα, δεν υπάρχει φως στην απραγία και τη μιζέρια. Δεν είναι ακριβώς αντίθετες έννοιες, αλλά όταν είναι λιγοστό το ένα, η ζυγαριά γέρνει προς το άλλο.

Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/aspromavro

Χρονίρ - Echo-λόγιο


Ο απαντά George Tiakas για τους Χρονίρ:

1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
Το όνομα της μπάντας είναι από βιβλίο cifi του Μπόρχες και σαν ορισμό δίνουν οι ειδήμονες τον εξής : "παράλογα αντικείμενα που ταξιδεύουν στο χρόνο και ενίοτε στον χώρο" H έννοια των χρονίρ κατόπιν επεκτείνεται και σε ανθρώπους (βλέπε Όργουελ π.χ. βιβλίο με τίτλο 1984) που ενδεχομένως ήταν μπροστά από την εποχή τους ) ή μήπως και πίσω? και σε έργα τέχνης. Αυτό το τελευταίο ειδικά μας χαρακτηρίζει με ποικίλους τρόπους.
2) Χρήμα ή δόξα;
Πάθος για δημιουργία και για μουσική...τίποτε από τα δύο λοιπόν
3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Προβληματισμός
4) Σημείο μηδέν της μπάντας
Μάρτιος 2002
5) Τι μουσική σας εκφραζει λιγότερο ή καθόλου;
Οποιαδήποτε μουσική δημιουργείται με στόχο το κέρδος και τη δόξα από κάθε είδος μουσικής είναι έξω από το είναι μας...
6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Κάποτε υπήρξε ενδεχομένως ως τέτοια και χρησιμοποιήθηκε απο ανθρώπους , όπως π.χ. ο Ντύλαν για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας. (πόλεμος Βιετνάμ)
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Με οποιονδήποτε το κάνει σοβαρά (με σεβασμό για την μουσική) και δημιουργικά (με έμπνευση...)
8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Η μουσική σαν μέσο επικοινωνίας με άλλες ψυχές και μυαλά ανοιχτά στα μηνύματα μας , είτε κοινωνικά ως επί το πλείστον είτε από τα άλλα που λες. Βέβαια το θέμα θρησκεία είναι απόφαση και επιλογή του καθενός...
9) Οι επιρροές σας;
Άπειρες...από Σιδηρόπουλο , Σαββόπουλο , τρύπες , Παπακωνσταντίνου , Πανούση μέχρι και maiden , galaher , camel , eloy , rage again the machine , pink floyd και δεν έχει τέλος !!!
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Μέσον επικοινωνίας με σκοπό τον προβληματισμό...
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
μια από τα ίδια !!!
12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Έχουμε γνωρίσει ταλαντούχους ταπεινόφρονες (π.χ. Γιάννης Γιοκαρίνης) και ταλαντούχους αλαζόνες (ονόματα δεν λέμε...)
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Κουκουβάγια , επειδή έχει τεράστια μάτια για να βλέπει τα πάντα που διαδραματίζονται γύρω της αλλά και είναι σύμβολο σοφίας...
14) Μια ευχή για την μπάντα
Να μην σταματήσει ποτέ να υπάρχει μα όποιον τρόπο μπορεί...
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Εκείνο που σε καταλαμβάνει ψυχοσωματικά και δεν σε αφήνει άν δεν καταφέρεις να εκφράσεις την αύρα του με νότες και στίχους.


θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/groups/166257220193438/
θα τους ακούσετε εδώ: http://www.reverbnation.com/xronir/songs