Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart


Η επιτυχία ενός τραγουδιού, εκτός από την ανάδειξη του καλλιτέχνη, έχει και σαν συνέπεια να φθίνει και την σύνθεση. Αν και η τοποθέτηση σε μια κάποια λίστα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες κάνει πιο εύκολη την ανακάλυψη του από νέους εραστές της μουσικής, για τους παλιούς  μπορεί να καταντήσει "σούπα". Αλλά, ένα τραγούδι δεν είναι μόνο νότες και στίχοι, αλλά και αναμνήσεις και στιγμές του κάθε ακροατή. Αυτές ακριβώς μειώνουν και δεν είναι λίγες οι φορές, που εξαφανίζουν όλες τις φθορές του. 
Στο άκουσμα του ονόματος της Ουαλής  Bonnie Tyler ένα τραγούδι έρχεται στο νου του καθενός, αν και η καλλιτέχνιδα έχει επιδείξει και επιδεικνύει τακτική δισκογραφία, με πάντα ποιοτική δουλειά. Το Total Eclipse of the Heart είναι επιτομή της ροκ μπαλάντας, αλλά και το μεγαλύτερο της χιτ και με διαφορά. Η σύνθεση του Jim Steinman, που έχει γράψει και για  Meat Loaf,  Air Supply και The Sisters of Mercy μεταξύ άλλων, ήταν εγγυημένη επιτυχία πριν κυκλοφορήσει στο άλμπουμ Faster Than the Speed of Night, πέμπτο άλμπουμ της του 1983. 
Το άκρως ερωτικό λυρικό μέρος, παραπέμπει σε μια λυπητερή ιστορία, κάτι που με πιο βαθιά ερμηνεία μάλλον διαψεύδεται. Η έκλειψη είναι μια παροδική κατάσταση και αυτός είναι ο σκοπός των, δηλαδή να αναδείξουν την παροδικότητα. Η ανάδειξη μιας πραγματικής αγάπης ή του έρωτα, σίγουρα λύγισαν αρκετές καρδιές και η ερμηνεία της Tyler ήταν το λιγότερο συγκλονιστική. Η έμπνευση των στίχων πιθανών να προέρχεται από τον έρωτα μεταξύ Catherine και Heathcliff, ηρώων της νουβέλας της  Emily Brontë, Wuthering Heights (Ανεμοδαρμένα Ύψη). Ο στίχος  "turn around bright eyes'' είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα από τον δημιουργό του. Συγκεκριμένα σε ένα κομμάτι του μιούζικαλ του The Dream Engine, του 1969. 

Το τραγούδι ήταν αρχικά να τραγουδηθεί από τον  Meat Loaf, αλλά κάποια νομικά προβλήματα οδήγησαν τελικά την εταιρία να επιλέξει την Ουαλή με την βραχνή φωνή, κίνηση που αποδείχτηκε αργότερα απόλυτα εύστοχη. Στο τραγούδι συμμετείχαν επίσης, μέλη από την Bruce Springsteen's E-Street band, ο Max Weinberg στα ντράμς και ο Roy Bittan στα keyboard. Στην επιτυχία του, πρώτο Νο 1 στην Αμερική Ουαλού καλλιτέχνη, συνέβαλε και το καταπληκτικό βιντεοκλίπ του τραγουδιού. Σκηνοθετημένο από τον Russell Mulcahy, με πολλά ερωτικά υπονοούμενα, γυρίστηκε στο Holloway Sanatorium. Το συγκεκριμένο σανατόριο χτίστηκε από τα έσοδα των πωλήσεων ενός φάρμακου, που είχε ο γιατρός δημιουργός του. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου βοήθησε ώστε να δοθεί μια  Gothic ατμόσφαιρα στο βίντεο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1976 το Futureworld. 
Η σκηνή, όπου ένα αγόρι πετάει ένα περιστέρι ήταν ιδέα του ίδιου του Jim Steinman, οποίος και εισέπραξε πολλά "γαλλικά" από την τραγουδίστρια και πάντα σε ουαλική διάλεκτο, καθώς την κατατρόμαξε. Η βραχνάδα της φωνής οφειλόταν σε μια εγχείρηση που έκανε το 1976 αφαίρεσης οζιδίων, που προκλήθηκαν από την καταπόνηση των φωνητικών της χορδών, όταν τραγουδούσε στα νυχτερινά κέντρα της Ουαλίας. Οι συμμετοχές του τραγουδιού σε ταινίες δεν είναι λίγες. Ακόμα και σε διαφημίσεις, με αποκορύφωμα μία στην οποία συμμετέχει και η ίδια η τραγουδίστρια, για μια Αυστραλιανή τράπεζα. Η ίδια εμφανίζεται να περπατάει πάνω στο νερό κατά την διάρκεια ενός υποτιθέμενου γάμου, τραγουδώντας την μεγάλη της επιτυχία.