Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Toe Fat

               Είναι κρίμα, για μια μπάντα, να την θυμούνται μετά από πολλά χρόνια, όχι για τη δουλειά που άφησε, αλλά λόγω κάποιων μελών που πέρασαν από αυτήν και έκαναν στη συνέχεια μεγάλη καριέρα. Μια τέτοια μπάντα ήταν και οι Toe Fat.
http://music60-70.ucoz.ru/Covers9/Toe_Fat2.jpg                Ιδρύθηκαν το 1969, από τον Cliff Bennett, ο οποίος επέλεξε τους Ken Hensley (κιθάρα, πλήκτρα), John Glascock (μπάσο) και Lee Kerslake (τύμπανα). Το όνομα το διάλεξε ο Bennett με τον μάνατζέρ του, προσπαθώντας να βρουν το πιο αηδιαστικό όνομα μπάντας που μπορούσαν.
                Με αυτή τη σύνθεση, κυκλοφόρησαν την επόμενη χρονιά, το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους. Παρότι πήρε πολύ καλές κριτικές, και η περιοδεία τους ήταν άκρως επιτυχημένη, δεν μπόρεσε εμπορικά να κάνει κάτι το αξιόλογο.
http://music60-70.ucoz.ru/Covers9/cover_TF70.jpg                Πριν την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ, ο Ken Hensley αποχώρησε, για να φτιάξει τους Uriah Heep, ενώ λίγο αργότερα τον ακολούθησε εκεί και ο Lee Kerslake. Αυτοί αντικαταστάθηκαν από τους Alan Kendall και Brian Glascock. Όπως μάλιστα δήλωσε, μετά από χρόνια ο Cliff Bennett, του είχαν προτείνει να πάει κι αυτός, αλλά αρνήθηκε, όμως ομολόγησε ότι "μάλλον θα έπρεπε να έχω πάει".
                Με αυτή τη σύνθεση λοιπόν, έγραψαν το δεύτερο άλμπουμ τους, αλλά κι αυτό δεν μπόρεσε εμπορικά να πετύχει κάτι, παρότι παίχτηκε αρκετά στο ραδιόφωνο και έκαναν μια επιτυχημένη τουρνέ στην Αμερική. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ενώ είχαν αρκετά σκληρό ήχο, οι επιρροές από τα blues και το progressive rock ήταν πολύ εμφανείς, μαζί με το γεγονός ότι τα εξώφυλλα των δίσκων, ήταν πολύ "προχωρημένα" για την εποχή τους.
[Cover image]                Επακόλουθο, λοιπόν, της νέας τους εμπορικής αποτυχίας, ήταν να χαθεί το ενδιαφέρον για αυτούς από τον μάνατζερ και τη δισκογραφική εταιρεία. Έτσι, το 1972, διαλύθηκαν οριστικά, με τον Cliff Bennett να παρατάει εντελώς την μουσική, για να γίνει επιχειρηματίας, τον John Glascock να πηγαίνει στους Jethro Tull και τους Alan Kendall και Brian Glascock, να πηγαίνουν να παίξουν, αλλά και να γράφουν τραγούδια, για τους Bee Gees.
                Στη σύντομη καριέρα τους, άφησαν πίσω τους δυο πολύ αξιόλογα άλμπουμ, αλλά όπως προείπαμε, έμειναν στην ιστορία, κυρίως, για την μετέπειτα εξέλιξη των μελών του συγκροτήματος. Αξίζει πάντως κανείς να τα ψάξει και να τα ακούσει.

                Δισκογραφία:

    Toe Fat (1970)
    Toe Fat Two (1971)


Ναούμ Αθ. Βάρκας