Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Chickenfoot



                Η δημιουργία ενός "supergroup" στις μέρες μας σπανίζει, έως, δεν υφίσταται καν. Έτσι, το 2008, στο άκουσμα της ίδρυσης ενός συγκροτήματος με μέλη που, είτε σαν σόλο, ή με τις μπάντες τους, ήταν ήδη καταξιωμένα και πασίγνωστα, μας ήρθε πάλι στο μυαλό αυτός ο όρος. Οι Chickenfoot, περί ου ο λόγος, αποτελούνται από τους: Sammy Hagar, φωνητικά, γνωστός από την συμμετοχή του στους Montrose, Van Halen, αλλά και τη σόλο καριέρα του, τον Michael Anthony, μπάσο, πρώην μέλος των Van Halen, τον Chad Smith, ντραμς, μέλος των Red Hot Chili Peppers και τον Joe Satriani, κιθάρα, για τον οποίο οι συστάσεις περιττεύουν.

                Παρότι το όνομά τους και το λογότυπό τους, θεωρούνται δυσφημιστικοί όροι για το σύμβολο της ειρήνης, το αποτύπωμα της κότας, ο Michael Anthony βεβαιώνει ότι προέρχεται από ένα συμβολισμό που έδωσαν οι ίδιοι, όταν "τζαμάρανε", μαζί με τους Hagar και Smith. Όπως λέει, το πόδι της κότας έχει τρία δάχτυλα και εμείς ήμασταν τρεις. Υποτίθεται ότι ήταν ένα ηλίθιο όνομα που χρησιμοποιούσαμε προσωρινά, αλλά όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες για το συγκρότημα κι έγινε γνωστό, είπαμε "δεν γαμ...., ας το πούμε κι επίσημα, στο κάτω κάτω έχει να κάνει με την μουσική.

                Οι τρεις τους, λοιπόν, έπαιζαν στο κλαμπ του Hagar, στο Μεξικό και πολλοί τους ρωτούσαν αν έχουν σκοπό να κάνουν περιοδείες ή να βγάλουν κάποιο άλμπουμ. Τότε ο Hagar, ο οποίος έπαιζε και κιθάρα, είπε: "αν είναι να το κάνουμε, ας το κάνουμε σωστά, χρειαζόμαστε έναν πολύ καλό κιθαρίστα, πάμε να μιλήσουμε στον Joe Satriani" (τι απλά που είναι τα πράγματα για κάποιους....). Ο τελευταίος δέχθηκε, καθώς είχε φιλικές σχέσεις με όλους και γεννήθηκαν οι Chickenfoot.

                Από τις πρώτες τους πρόβες, αλλά και κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, κατάλαβαν ότι η χημεία υπήρχε, γιατί το διασκέδαζαν πάρα πολύ, αλλά και η αποδοχή από τον κόσμο ήταν απόλυτη. Αποφάσισαν έτσι να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, το γράψιμο τραγουδιών για το πρώτο τους άλμπουμ. Στα διαλείμματα από τις περιοδείες του Satriani, μαζεύονταν στο σπίτι του Hagar και ηχογραφούσαν νέο υλικό και τελικά τον Ιούνιο του 2009, κυκλοφόρησε το πρώτο τους, ομώνυμο, άλμπουμ. Σχεδόν αμέσως άρχισαν και τις περιοδείες στην Αμερική και στην Ευρώπη.

                Στα τέλη του ίδιου έτους, ο Chad Smith ενώθηκε πάλι με τους Red Hot Chili Peppers, για να αρχίσουν να δουλεύουν πάνω στο δέκατο άλμπουμ τους, δημιουργώντας ένα κενό στους Chickenfoot. Όταν ρωτήθηκε για το αν θα συνεχίσει, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας, "Οπωσδήποτε, διασκεδάζουμε τόσο πολύ μαζί, αλλά και μουσικά μας αρέσει, άρα δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχίσω. Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι οι Chickenfoot, δεν έγιναν για μια φάση μόνο, αλλά θα συνεχίσουν, είμαστε μια μπάντα."

                Προς επιβεβαίωση αυτών, το Σεπτέμβριο του 2011, ήρθε και το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο "Chickenfoot III", κάτι που μπέρδεψε πολλούς, καθώς δεν υπάρχει ΙΙ!!! Και τα δυο κινούνται στο χώρο του κλασικού hard rock, του στυλ της δεκαετίας του '70 και '80, αλλά με σύγχρονα μέσα και ήχο και αν μη τι άλλο, επικυρώνουν το χαρακτηρισμό τους ως "supergroup".

                 
            Δισκογραφία:

                                Chickenfoot (2009)

                                Chickenfoot III (2011)





                Ναούμ Αθ. Βάρκας