Τρίτη 16 Απριλίου 2013

The Cult - Edie (Ciao Baby)



Το "Edie (Ciao Baby)'" είναι ένα τραγούδι των Άγγλων The Cult και βρίσκεται στο καλύτερο. κατά την γνώμη πολλών, άλμπουμ τους, το Sonic Temple του 1989 και είναι το δευτερο σίγκλ από αυτό. Ορισμός της hard rock μπαλάντας, δημιουργήθηκε από τους Ian Astbury, τραγουδιστή της μπάντας και τον κιθαρίστα Billy Duffy.
Η Edie είναι πραγματικό πρόσωπο και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Edie Sedgwick, μέλος της ομάδας ηθοποιών του Andy Warhol's Factory, στην δεκαετία του '60. Η ίδια είχε πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Poor Little Rich Girl και Beauty No. 2, αλλά ο ρόλος της σύντομης ζωής της ήταν, όταν υποδύθηκε την Susan Superstar στο Ciao! Manhattan, εξ ου προήλθε και το δεύτερο σκέλος του τίτλου του τραγουδιού. Η Sedgwick έζησε μια ταραγμένη ζωή γεμάτη με προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμούς σε ναρκωτικά. Το 1971 πέθανε από υπερβολική δόση. Ήταν 28 ετών. Η ταινία Factory Girl, με πρωταγωνίστρα την Sienna Miller, αναφέρεται στη ταραχώδη ζωή της.
Η ιδέα για για την δημιουργία του κομματιού ήρθε στον φρόντμαν Ian Astbury όταν ηχογραφούσαν το Sonic Temple άλμπουμ τους στην Ν. Υόρκη. Μιας και ο Warhol μανάτζαρε τους The Velvet Underground από 1965 ως το 1967, του δημιουργήθηκε ενδιαφέρον γενικά για την καλλιτεχνική κίνηση της σκηνής της Ν. Υόρκης. Ο Billy Duffy αναφέρει ότι, το τραγούδι δεν είναι για την Edie Sedgwick, απλά την χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα, σε ένα τραγούδι που ήθελε να τονίσει την ιδιαιτερότητα της μεγαλούπολης που έζησε η ηθοποιός.
Jacek Maniakowski  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου