Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Pavlov´s Dog



Μια ρήση λέει ότι η φήμη μιας πληροφορίας είναι πολύ πιο δυνατή από την ίδια την πληροφορία. Φυσικά ο παράξενος κόσμος της ροκ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν την ρήση-κανόνα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Pavlov´s Dog. Η φήμη, λοιπόν λέει ότι το συγκρότημα έβγαλε δύο άλμπουμ και ο τραγουδιστής τους με την πιο χαρακτηριστική φωνή στην ροκ αυτοκτόνησε, μην αντέχοντας την ασχήμια του, που συντέλεσε στην μη εκπλήρωση του μοναδικού του έρωτα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.... αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή......
Η ιστορία τους ξεκινά το 1973 στο Saint Louis του Missouri, όπου ο τραγουδιστής με την σχεδόν γυναικεία φωνή David Surkamp μαζί με Douglas Rayburn μέλλοτρον και Siegfried Carver βιολί βάζουν τα θεμέλια του γκρουπ. Η σύνθεση του συγκροτήματος ολοκληρώνεται όταν προστίθενται οι David Hamilton πλήκτρα, Mike Safron περκασίον, Rick Stockton μπάσο και Steve Scorfina κιθάρα. Και τα παράξενα ξεκινάνε πριν ξεκινήσει η καριέρα τους ... Υπογράφουν σε δυο εταιρίες , την ABC και την Columbia. Τα χοντρά τα φράγκα τα παίρνουν όμως από την Columbia.... 600.000$, ποσό τεράστιο για το 1974, αλλά το πρώτο άλμπουμ κυκλοφορεί από την ABC. Το Permanent Menial, αν και απέσπασε πολύ καλές κριτικές, εμπορικά δεν πήγε και πολύ καλά. Παρά ταύτα έχει μέσα τα κλασικά Julia και Late November.
Μετά την κυκλοφορία του Pampered Menial, αποχωρούν οι Mike Safron και Siegfried Carver. Στη θέση του ντράμερ, ήλθε ο Bill Bruford, γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Yes και τους King Crimson. Κατόπιν εγκαταλείπουν την Νέα Υόρκη και επιστρέφουν στο Saint Louis. Οι πρόβες για το δεύτερο άλμπουμ τους γίνονται στο σπίτι των γονιών του Surkamp. Το At the sound of the bell δεν έχει τραγούδια "κράχτες" αλλά η ποιότητα του είναι ισάξια του πρώτου τους άλμπουμ. Σαν guests μετέχουν οι Michael Brecker σαξόφωνο, Andy MaCay (από τους Roxy Music), Gavyn Wright βιολί κ. α..Οι ηχογραφήσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Sandy Pearlman πήρε τις ταινίες και έκανε κάποια overdubs στο Λονδίνο, ενώ ηχογράφησε και την χορωδία των Wycombe Boys. Το άλμπουμ πατώνει εμπορικά με αποτέλεσμα την διάλυση του γκρουπ. Και εδώ αρχίζει ο μύθος για το τι απόγιναν.
Όμως δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το Third. Στο οπισθόφυλλο αναγράφεται ότι μετά την αποχώρησή τους από την ABC Records, το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του σε Saint Louis Hounds. Βέβαια, στο εξώφυλλο το Pavlov´s Dog βγάζει μάτια, εξάλλου ποιος θα αγόραζε έναν δίσκο των άγνωστων Saint Louis Hounds; Το Third ηχογραφήθηκε στο Missouri το 1977(!), μιξαρίστηκε την ίδια χρονιά στη Νέα Υόρκη και το remaster έγινε το 1991(!) στην Φλωρεντία, οπότε και κυκλοφόρησε από την εταιρεία Anthology. Η σύνθεσή τους είναι David Surkamp τραγούδι, Steve Scorfina κιθάρα, Tom Nickelson πλήκτρα, Kirk Sarkisian ντραμς, Rick Stockton μπάσο και Doug Rayburn πλήκτρα. Τα δέκα κομμάτια είναι όλα δικές τους συνθέσεις εκτός από το Today που είναι γραμμένο από τον Martin Balin των Jefferson Airplane. Το άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Αγγλία.
Μερικά χρόνια αργότερα, κάπου στα χαμένα, κυκλοφορεί και το τέταρτο τους άλμπουμ το Lost In America. Αν και ποιοτικά κατώτερο από τα προηγούμενα η φωνή του David Surkamp παραμένει το ίδιο μοναδική. Από την παλιά τους σύνθεση μένουν μόνο Surkamp και Rayburn, που έχουν γράψει και τα δέκα κομμάτια στο άλμπουμ. Για πρώτη φορά υπάρχουν φωτογραφίες τους και επιτέλους βλέπουμε πως είναι ο τραγουδιστής με την καταπληκτική φωνή. Ο μύθος σχετικά με την εμφάνιση του προήλθε από το γεγονός ότι στις φωτογραφίες του At the sound of the bell εικονίζεται…ο Κουασιμόδος. Ο David Surkamp ζει με την οικογένειά του στο Saint Louis, όπου εργάζεται σαν δημοσιογράφος. Παράλληλα, συνεργάστηκε για αρκετό καιρό με τον Ian Matthews των Fairport Convention, ενώ τώρα γράφει τραγούδια με τη γυναίκα του Sarah και μέσα στα όνειρά του είναι να τα ηχογραφήσει σε άλμπουμ. 


Gary Μoore -Over the Hills and Far Away



Το Over the Hills and Far Away είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό τραγούδι, που οι ρίζες του φτάνουν στον 17 αι. Η πρώτη του γνωστή αναφορά γίνεται το 1706 στο Thomas D'Urfey's Wit and Mirth, or Pills to Purge Melancholy. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στο έργο του George Farquhar, το The Recruiting Officer. Στο έργο αυτό εξιστορούνται κοινωνικά και ερωτικά κατορθώματα δυο αξιωματικών. Μια άλλη έκδοση εμφανίζεται στο έργο του John Gay, το The Beggar's Opera του 1728. Στη διάρκεια της ιστορίας του, το τραγούδι το μόνο που μένει σταθερό είναι ο τίτλος και η μελωδία. Η Royal Military College of Canada Memorial Arch, χρησιμοποιεί το στίχο "Hark now the drums beat up again for all true Soldiers Gentlemen" στην πάνω δεξιά τους πρόσοψη, που είναι από μια παλιά εκτέλεση του τραγουδιού. Στην πρώτη ροκ μεταφορά το γνωρίσαμε από τον Gary Μoore στο Wild Frontier. Επίσης συμπεριλαμβάνεται στο sountrack της σειράς Sharpe Over the Hills & Far Away: The Music of Sharpe. Εδώ ακούμε την εκτέλεση από τους Nightwish. 

Jacek Maniakowski

Soul Asylum - Runaway Train



Τα κοινωνικά ζητήματα δεν είναι μακριά από την έμπνευση των μουσικών  Η ροκ μουσική κατά κύριο λόγο, βρίθει από τέτοια παραδείγματα. Αλλά είναι ελάχιστα τα παραδείγματα όπου ένα βιντεοκλίπ συνεισφέρει και στη μείωση ενός κοινωνικού ζητήματος. Αυτό το κατάφεραν οι  Soul Asylum με το τραγούδι τους "Runaway Train". Η δημιουργία του Dave Pirner, τραγουδιστή του συγκροτήματος, βρίσκεται στο τέταρτο τους άλμπουμ, το Grave Dancers Union του 1993. Το τραγούδι, αλλά και ο δίσκος, εξαιτίας του τραγουδιού αυτού, είναι μακράν το πετυχημένο τους δημιούργημα. 
Το τραγούδι μιλάει για παιδιά και εφήβους, που το σκάνε από το σπίτι τους και μετά χάνονται και τα ίχνη τους. Ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, κυρίως στις Η.Π.Α.. Αυτό όμως, που το εκτόξευσε στην κορυφή είναι το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι, σκηνοθετημένο από τον Tony Kaye. Προβάλει και ένα ακόμα πρόβλημα, την παιδική κακοποίηση, κύρια αιτία της φυγής των νέων από την οικογενειακή εστία. Επίσης κατά την διάρκεια του εμφανίζονται φωτογραφίες αγνοούμενων παιδιών, καθώς τρόποι επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτογραφίες καθώς και τρόποι επικοινωνίας άλλαζαν ανά περιοχή, όπως και τα στατιστικά στοιχεία. 
Αν και οι προβολή και επιτυχία του τραγουδιού, βοήθησε πολλά παιδιά να γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους, υπήρχαν και παραδείγματα που δεν είχαν ευτυχής κατάληξη  Μια κοπέλα εξαναγκάστηκε να γυρίσει στο προβληματικό της οικογενειακό περιβάλλον και συνάντησε τον κιθαρίστα του γκρουπ Dan Murphy, για του πει ότι της κατέστρεψε την ζωή. Άλλη μια κοπέλα, δεν εξαφανίστηκε  απλά κρύφτηκε στον κήπο του σπιτιού της για να γλυτώσει την κακοποίηση από την μητέρα της. Το 2006, δύο παιδιά που απεικονίζονταν στην Αγγλική εκδοχή του βιντεοκλίπ, βρέθηκαν νεκρά. Ωστόσο οι θετικές πλευρές ήταν μακράν πιο πολλές. 

Bon Jovi - Runaway



Υπάρχουν τραγούδια που φτιάχνονται από μπάντες, ένα φαινόμενο μάλλον ανάξιο αναφοράς και δεδομένο. Αλλά υπάρχουν και μερικά τραγούδια που φτιάχνουν μπάντες, φαινόμενο ασυνήθιστο  αλλά πραγματικό. Ένα από αυτά είναι και το "Runaway" από τους  Bon Jovi. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που το θεωρούν το καλύτερο τους τραγούδι, αν και πρώτη τους επιτυχία και όχι η μεγαλύτερη. 
Ο Jon Bon Jovi το έγραψε πριν ακόμα φτιάξει την μπάντα, το 1980. Την επόμενη χρονιά το ηχογραφεί, με μουσικούς του στούντιο και ονομάζει αυτό το project  Jon Bongiovi & The Rest. Βοήθεια στην συγγραφή του τραγουδιού είχε από τον George Karak, δημοφιλή μουσικό εντός των συνόρων του New Jersey. Ουσιαστικά ξεκίνησε το ταξείδι του όταν μπήκε σε μια συλλογή του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού WAPP, με μπάντες από την πόλη αυτή.
Στη πρώτη αυθεντική ηχογράφηση είχε πάρει μέρος και ο κιθαρίστας και γείτονας του  Jon Bon Jovi, ο Dave Sabo, ο οποίος τον άφησε για να δημιουργήσει τους Skid Row. Ένα βράδυ, μετά από μια ζωντανή εμφάνιση, ο Richie Sambora βρήκε τον Jon στα παρασκήνια λέγοντας ότι, αυτός θα έπρεπε να είναι κιθαρίστας του. Ο τραγουδιστής δεν τον έκοψε καλά και απλά του είπε, να μάθει το υλικό πρώτα και θα το συζητήσουν μετά. Όταν ο Sambora του είπε ότι το γνώριζε ήδη, εντυπωσιάστηκε. Ήταν η στιγμή της αρχής μιας, από της πιο μεγάλες, μπάντας της Αμερικάνικής ροκ. Οι Bon Jovi δημιουργήθηκαν ακριβώς εκείνη την στιγμή. 
Ο  Jon Bon Jovi, μπορεί να έχει παραδεχτεί ότι μισεί το βιντεοκλίπ του τραγουδιού. Κυρίως για τις στιλιστικές επιλογές των ρούχων που φορούσαν σε αυτό, αλλά είναι το μοναδικό κομμάτι, από τους δύο πρώτους τους  δίσκους,  που έπαιζαν για 20 χρόνια στις συναυλίες τους, .Η φήμη ότι το βιντεοκλίπ γυρίστηκε σε μια μικρή πόλη, την Benicia της California, δεν ευσταθούν. Σ αυτήν την πόλη γυρίστηκε το  "She Don't Know Me.", άλλο ένα τραγούδι τους. Φυσικά όλοι οι κάτοικοι είναι και οπαδοί του γκρουπ, αν και κατά την επίσκεψή τους ήταν ακόμα άγνωστοι. 

Metallica - One



Οι Metallica, μετά την κυκλοφορία του καλύτερου τους άλμπουμ Master Of Puppets, αλλά μετά το οδυνηρό πένθος για τον θάνατο του μπασίστα τους Cliff Burton και ουσιαστικά υπεύθυνου για την δομή του ήχου τους, ανασυγκροτούνται και κυκλοφορούν ένα ιδιαίτερο άλμπουμ το ...And Justice for All. Το πιο ξεχωριστό κομμάτι του είναι το "One". Την σύνθεσή του κάνανε James Hetfield και Lars Ulrich και είναι το τέταρτο και τελευταίο σινγκλ από αυτό το άλμπουμ. Με αυτό ουσιαστικά εισπράττουν την επιτυχία από το προηγούμενο τους άλμπουμ, πολύ ανώτερου του ...And Justice for All. Το τραγούδι χτυπάει κορυφή σχεδόν παντού, βραβεύεται και αποκτάει κοινό έξω από τα πλαίσια της metal, αλλά και της ροκ. Επίσης είναι και το πρώτο βιντεοκλίπ του συγκροτήματος, που όταν προβάλλεται για πρώτη φορά από το MTV, γύρω στα 5 τα χαράματα μπλοκάρει το τηλεφωνικό κέντρο του μουσικού σταθμού!
Η ιδέα για την σύνθεση του κομματιού την πήρε ο Hetfield από τους..... Venom και το τραγούδι τους "Buried Alive". Αλλά ιδιαίτερη μνεία αξίζει το στιχουργικό μέρος του τραγουδιού. Είναι βασισμένο στο βιβλίο, αλλά και στην ταινία του Dalton Trumbo το Johnny Got His Gun. Η ταινία, αν και γυρίστηκε το 1971, βγήκε στις αίθουσες πάνω από 10 χρόνια μετά, λόγω της δίωξης του συγγραφέα και σκηνοθέτη από τον μακαρθισμό. Πρόκειται για το πιο συγκλονιστικότερο αντιπολεμικό έργο. Η δράση του ξετυλίγεται κατά την διάρκεια του Α' Π. Π., όταν ένας εθελοντής στρατιώτης τραυματίζεται από οβίδα χάνοντας χέρια και πόδια και όλες του αισθήσεις, εκτός από την αφή. Το έργο περιγράφει την αγωνία του, αλλά και την προσπάθεια του να επικοινωνήσει με τους γύρω του, με μοναδικό αίτημα..... να τον θανατώσουν. Αποσπάσματα από την ταινία βρίσκονται στο βιντεοκλίπ.