Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Thin Lizzy - Got to give it up


      


Η δόξα, το χρήμα, η δημοτικότητα, είναι κάποιες καταστάσεις, που όλοι οι καλλιτέχνες επιδιώκουν κι ονειρεύονται. Η διαχείρισή τους όμως, είναι αυτή που προκαλεί, δυστυχώς σε πάρα πολλούς από αυτούς, μια αναζήτηση σε αδιέξοδες διεξόδους. Το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοόλ, σε όλους αυτούς, έχει οδηγήσει πολλά μεγάλα κι αγαπημένα, ονόματα του χώρου, στο θάνατο.

                Ειδικά στην μεγάλη ιστορία του rock n’ roll, δεν ήταν λίγοι αυτοί που, είτε εν γνώσι τους είτε αθέλητα, μέσα από τραγούδια τους, προειδοποίησαν τους εαυτούς τους, για το πεπρωμένο που τους έζωνε, όπως το “Angel” του Jimi Hendrix, ή το “Milk It” των Nirvana.

File:Thin Lizzy - Black Rose A Rock Legend.jpg                Όμως, ίσως η πιο εμφανής περίπτωση λυρικού προμηνύματος, να είναι το  “Got To Give It Up” των Thin Lizzy. Μαζί με το ταλέντο να γράφει ποιητικούς στίχους και ροκ ύμνους, ο ιδρυτής κι αρχηγός τους, Phil Lynott, ήταν επίσης γνωστός για τη σκληρή κι έκλυτη ζωή του. Μαζί με τη δόξα, όμως, ήρθαν και οι παγίδες, που τον έκαναν να εντρυφήσει σε αυτές, προς τα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν και βρισκόταν στην εμπορική τους αιχμή. Αν και δεν ήταν ακόμα, ιδιαίτερα εθισμένος στα ναρκωτικά, όπως στα μέσα της δεκαετίας του '80, είχε το μυαλό να καταλάβει, ότι αυτή η εξάρτηση, μεγάλωνε με πολύ ταχύ ρυθμό.

                Έτσι, αποφάσισε να γράψει μια έκκληση για βοήθεια, στο άλμπουμ Black Rose, του 1979, με τον τίτλο “Got To Give It Up”. Στο τραγούδι συνέβαλλε σημαντικά κι ο κιθαρίστας του, Scott Gorham, ο οποίος έδινε τη δική του μάχη, για τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Ο Lynott, "έντυσε" όμως τους στίχους, έτσι,  ώστε να μη φαίνονται σαν αυτοβιογραφικοί, όπως αποδεικνύεται από τις φράσεις: “Tell my mama and tell my pa that their fine young son didn't get far,” “Tell my brother I tried to write,” and “Tell my sister I'm sinking slow”, καθώς ο ίδιος ήταν μοναχοπαίδι και τον μεγάλωσε αποκλειστικά η μητέρα του με τους γονείς της. Ενώ σε κάποιους άλλους: “He tried hard but his spirit broke, he tried until he nearly choked, in the end he lost his battle drinking alcohol”, φαίνεται σαν να μιλάει για κάποιον, που ήδη έχει φτάσει στην άκρη του ολέθρου.

                Το τραγούδι αυτό, έγινε αμέσως ένα από τα βασικά στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Μάλιστα υπάρχει σε όλα τα λάιβ άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μετέπειτα, συγκαταλέγοντας και την εισαγωγή που έκανε πάντα ο Lynott προλογίζοντάς το, όπου σαν σε κήρυγμα, απέτρεπε τον κόσμο να πέσει στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, τονίζοντας ότι αυτά μπορεί να σε σκοτώσουν. Δυστυχώς, αυτό το τραγούδι έμελλε να γίνει στοιχειωτικά προφητικό για τον ίδιο, καθώς μετά από χρόνια χρήση αυτών των ουσιών, υπέκυψε τελικά στις 4 Ιανουαρίου του 1986, σε ηλικία μόλις 36 ετών.

                Ο Scott Gorham, αναφέρει σε κάποιο σημείο της βιογραφίας του Lynott "The Rocker", ότι κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων εκείνου του άλμπουμ, είχε αρχίσει να παίρνει πιο σκληρά ναρκωτικά και να πίνει περισσότερο. Επίσης αναφέρει πως όταν το έγραφαν, δεν είχαν φτάσει ακόμα στο μέγιστο σημείο εθισμού, αλλά ο ίδιος ο Lynott αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο και ήταν ειλικρινής όταν έλεγε:  'I've got to give this up. I've got to give this shit up or it's going to kill my ass.' Επίσης, υπάρχει ακόμη ένα τραγούδι - κραυγή βοήθειας, από τον Lynott, στο τελευταίο άλμπουμ των Thin Lizzy, Thunder And Lightning, με τον τίτλο "Heart Attack."
                Το τραγούδι μας καταδεικνύει έναν αγωνιώδη απολογισμό, της μάχης του Lynott, με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και δείχνει πραγματικά γνώστης αυτού του γεγονότος, ενώ πέρα από την προσπάθειά του, είναι και μια αυτο-ευλογία στην πάλη με τα ακατανίκητα πάθη του. Δεδομένου, κιόλας, ότι τελικά πέθανε από αυτά, μας παρουσιάζεται σαν μια φιγούρα λυρική, της οποίας η ζωή εξελίχθηκε σαν ένα σενάριο, το οποίο έγραψε ο ίδιος.

Ναούμ Αθ. Βάρκας