Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Which Side Are You On?



Το τραγούδι γράφτηκε το 1931 από τη Florence Reece, ακτιβίστρια, ποιήτρια και σύζυγο του Sam Reece, συνδικαλιστή και ενεργού μέλος του σωματείου των Ενωμένων Εργατών στα Ορυχεία στο Harlan County του Kentucky.
Όταν οι εργάτες στα ορυχεία της περιοχής είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες εργασίας άθλιες, με πενιχρά μεροκάματα, χωρίς ασφάλιση και υπό τις πιο ακατάλληλες συνθήκες εργασίας που θα μπορούσαν να υπάρχουν, αναγκάζονται να εμπλακούν σε αγώνες κατά της Ηγεσίας. Σε μια προσπάθεια να εκφοβίσουν την οικογένεια του Reece και να συλλάβουν τον ίδιο, η Διοίκηση αναγκάζει το Σερίφη J.H.Blair και τους άντρες του να εισβάλλουν στο σπίτι του. Ο Sam έχει ήδη ενημερωθεί και προλαβαίνει να το σκάσει, η γυναίκα και τα παιδιά του όμως παραμένουν στην οικογενειακή εστία, πέφτοντας θύματα άγριας τρομοκρατίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Αφού φεύγουν ο Σερίφης με τα "παλικάρια" του, ικανοποιημένοι προφανώς από το αποτέλεσμα των αποτρόπαιων πράξεών τους, η Florence γράφει τους στίχους του "Which Side Are You On?" πάνω σε ένα ημερολόγιο που κρεμόταν στον τοίχο της κουζίνας, καθώς το είχε ήδη μέσα στο μυαλό της από τότε που ήταν 12 χρονών και ζούσε τους απεργιακούς αγώνες του πατέρα της. Προσθέτοντας τη μελωδία ενός ύμνου των Βαπτιστών, του" Lay the Lily Low" ή μιας παραδοσιακής μπαλάντας, της "Jack Munro" γίνεται και η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού που βρίσκεται στο CD Coal Mining Women.
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ... Ερχόμαστε στο 1973 όταν απεργία ξεσπά σε μια εκ των μεγαλυτέρων εταιριών άνθρακα στα ορυχεία της ίδιας περιοχής. Η Florence Reece, μαζί με άλλες γυναίκες εργατών, τραγουδά ηρωικά, πολλές φορές το τραγούδι της ενάντια στη σκληρότητα και την ακαμψία των εχόντων  την Εξουσία!
Πολλοί το ερμήνευσαν μετά τα πρώτα γεγονότα. Τιμής ένεκεν της ιστορίας του, αναφέρουμε όλες τις επίσημες ερμηνείες:   The Almanac Singers  (1941), Pete Seeger  (1967), Spirituál kvintet (1983), Dick Gaughan (1985), Deacon Blue (1997), Ella Jenkins (1999), Dropkick Murphys (2001), Anne Feeney (2003), Natalie Merchant (2003), Silas House (2006),  The Nightwatchman (2011),  Ani DiFranco (2012), Panopticon (2012).
Το 1976 γυρίστηκε ντοκιμαντέρ με θέμα την εργασιακή βία του '70, με σαφείς αναφορές στα δραματικά γεγονότα του 1931.
To 2000, o Tony Bill σε συνεργασία με τον Peter Silverman  γύρισαν την ταινία "Η Κρίσιμη Απόφαση / Harlan County War" βασισμένη στον Πόλεμο του Harlan County, που έδωσε και το προσωνύμιο "Ματωμένο Χάρλαν" στην περιοχή.

 
 
 Μαρία Αναστασοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου