Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Rock - e - pedia: Blackgaze

 

Οι νότες είναι μόλις 7 (5), αλλά μπορούν να δημιουργήσουν άπειρες μελωδίες.

 

Blackgaze

 

Πως ακούγεται: Σαν Black metal με μεγάλη τεχνική ικανότητα, αλλά όλα τα μέλη της θέλουν να υμνήσουν τον έρωτα μια όμορφη άνοιξη. Ουσιαστικά σαν Black metal συγκρότημα να κάνει διασκευές shoegazing μελωδιών. Σαν τον ίδιο τον σατανά, που κάνει μαθήματα φωνητικής σε εκκλησιαστικό ωδείο.

Γιατί να το ακούσουμε: Γιατί ο συνδυασμός των δύο αυτών ειδών είναι καταπληκτικός και οι μουσικοί του είδους πραγματικοί τεχνίτες. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.



Γιατί όχι: για τον ίδιο λόγο, όταν νομίζεις ότι όλα τα λουλούδια μυρίζουν όμορφα. Οι εναλλαγές μέσα σε ένα τραγούδι μπορούν να αποπροσανατολίσουν έναν «αμύητο», αλλά για μουσικόφιλο δεν υπάρχει το «γιατί όχι».

Που; Νορβηγία, Αυστρία και Γαλλία

Πότε; Μέσα της δεκαετίας του ‘00

Ποιοι; Οι Νορβηγοί Ulver και οι Αυστριακοί Summoning θεωρούνται πρωτοπόροι , αλλά ο Γάλλος μουσικός Neige δημιούργησε δύο projects τους Alcest και τους Amesoeurs, έχουν αναγνωριστεί σαν γεννήτορες του είδους. Συγκεκριμένα το EP  των  Alcest's του 2005 «Le Secret» είναι το άλμπουμ σταθμός για το είδος.

Αλλά ακόμα να ακούσεις: Deafheaven oπωσδήποτε, Altar of Plagues, Vaura, Fen, Ghost Bath




Μέρες δόξας:  Ουσιαστικά μετά από τα μέσα της δεκαετίας του ’10 άρχισε να ανθίζει το είδος. Μάλλον το μέλλον θα το δοξάσει.

Κόκκινη κάρτα: ελιτίστικος ήχος δύσκολα μπορεί να αγγίξει απαίδευτα αυτιά. Μπορεί να θεωρηθεί πολύ «γλυκό» για τους φανατικούς της Black metal και πολύ μπρουτάλ για οπαδούς της shoegazing, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Με τι μπερδεύεται; Με Black metal, atmospheric black metal και post-metal

Τι λες στον άσχετο; Φαντάσου μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα να βρίσκεσαι έξω στην φύση να ακούς πουλάκια να τραγουδάνε και ξαφνικά να ακούς την κόλαση να ανοίγει πίσω και μέχρι να γυρίσεις βλέπεις μια όμορη νεράιδα να παίζει άρπα μαζί μια ορχήστρα.


Jacek Henryk Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου