Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Robbie Williams - Me and My Monkey



Το "Me and My Monkey" του Robbie Williams, βρίσκεται στο άλμπουμ Escapology της χρονιάς του 2002, δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε σινγκλ  πιθανόν λόγω και της διάρκειας του κομματιού. Το κομμάτι είναι μια αφήγηση ουσιαστικά του τραγουδιστή και δημιουργού του κομματιού, περιπέτειας με κάποιον πίθηκο παρέα.....χμμμ.... παράξενη παρέα. Ο ίδιος ο Williams όταν ρωτήθηκε για την δημιουργία του απλά απάντησε: "Είχα μια συνομιλία με ένα κορίτσι σε μια πισίνα στη Σιγκαπούρη. Είπε,« Πώς μπορείτε να γράψετε ένα τραγούδι; "Είπα, "Θα γράψω για κάτι που μου έρχεται στο μυαλό: να μου δώσεις δύο πράγματα και θα γράψω ένα τραγούδι για σας σήμερα το απόγευμα. Είπε:'Monkeys and rollerblades.'"... και εγένετο... Αλλά το βάθος το στίχων είναι αρκετά πιο μεγάλο.
Η αφήγηση αφορά το ίδιο και ο πίθηκος δεν είναι άλλο πρόσωπο από τον alter ego του. Η απότομη δόξα των Take That, του γκρουπ, από το οποίο ξεκίνησε την μουσική καριέρα είχε όλα τα συνεπακόλουθα της φήμης και των πολλών χρημάτων. Μετά την διάλυση του boys band, ο Williams είχε όλο το χρόνο να ζήσει αυτήν την περιπέτεια, την οποία περιγράφει και πάντα την μύτη του πουδραρισμένη από μέσα. Ο εθισμός του στη κοκαΐνη του δημιούργησε αυτόν το δεύτερο του εαυτό, το πίθηκο. Η γνώση του για κείνη την περίοδο της ζωής του, πήγαινε χέρι χέρι μαζί με το εγώ-πίθηκο. Η ενοχή του για την κατάσταση του τελικά σκοτώνει τον πίθηκο-εθισμό του. Η αφήγησή του έχει τέτοια δύναμη που αυτομάτως κάνει το τραγούδι από τα πιο συγκλονιστικά της ροκ. Το καλό επίσης με την κερδισμένη μάχη του με τον εθισμό του είναι το νέο πιο ροκ μουσικό προφίλ που παρουσίασε. 


Sting - Fragile



To 'Fragile' είναι ένα τραγούδι του Sting από την χρονιά του 1987 και βρίσκεται στο άλμπουμ του 'Nothing Like The Sun'. Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς βγαίνει και σε σινγκλ και φυσικά γνωρίζει μεγάλη απήχηση. Ορισμός της μπαλάντας αυτό το τρυφερό κομμάτι δεν είναι ούτε ερωτικό, αλλά ούτε και κανένας οικολογικός ύμνος  Το κομμάτι μιλάει για συγκεκριμένο πρόσωπο και και συγκεκριμένο γεγονός, παρ όλο που υμνεί σε γενικό πλαίσιο και την ανθρώπινη εύθραυστη φύση, όμως με μια πικρή σταγόνα ειρωνείας
Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ο Ben Linder, ένας ιδεαλιστής νεαρός στρατιώτης της Αμερικάνικης Ειρηνευτικής Δύναμης, που βρισκόταν στην Νικαράγουα, ουσιαστικά στηρίζοντας τους αντιπάλους του Frente Sandinista de Liberación Nacional, κινήματος που κυβέρνησε την χώρα με σοσιαλιστικά κοινωνικοί πολιτικά πρότυπα. Και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της παρουσίας των ΗΠΑ σε αυτήν την μικρή χώρα της Κ. Αμερικής, να δημιουργήσει ένα κίνημα, χρηματοδοτούμενο από αυτήν, που θα δημιουργήσει προβλήματα στους Σαντινίστας, όπως λεγόταν το κυβερνών κίνημα. Οι αντίπαλοι τους λεγόταν Κόντρας, γενικά ήταν διάφορες συμμορίες από γκάγκστερ  καλά οπλισμένους από την φίλια Αμερική. Και δω έρχεται το γεγονός, ο θάνατος του νεαρού στρατιώτη από τις αμερικάνικες σφαίρες των Κόντρας. Εξ ου και η πικρή δόση ειρωνείας στους στίχους. Όπως και να είναι το περιεχόμενο των στίχων, μουσικά παραμένει ένα κομμάτι που μπορεί να ραγίσει και την πιο σκληρή καρδιά!


Yann Tiersen The Lighthouse / Everything’s Calm



Η τελευταία μεγάλη προσφορά στην σύγχρονη μουσική, που προέρχεται από την Γαλλία, είναι σίγουρα η περίπτωση του Yann Tiersen. Ίσως ο μεγαλύτερος, μετά τον jean michel jarre, μουσικοσυνθέτης που ανέδειξε η πατρίδα του της μπαγκέτας  σαμπάνιας και του Κακοφωνίξ. Φυσικά η τελευταία αναφορά στο μυθικό πρόσωπο του ήρωα του René Goscinny και του Albert Uderzo δεν σκοπεύει σε καμιά σύγκριση, μιας που η αποδοχή του μουσικοσυνθέτη είναι αναμφισβήτητη και το όνομα του ακόμα πιο αναγνωρίσιμο από αυτό του συμπαθούς και ατυχή βάρδου.
Ο Guillaume Yann Tiersen, γεννημένος 23 Ιουνίου του 1970, γνωστός για τον μουσικό του μινιμαλισμό, αλλά και για την μεταβλητότητά του, δεν γνωρίζει ούτε μουσικά σύνορα, αλλά και ούτε και κάποια πλαίσια. Κινείται άνετα σε όλες τις μουσικές θάλασσες, πάνω στο πλοίο του, που λέγεται "λυρική λιτότητα" με ελάχιστες νότες μας μεταφέρει με την ίδια ευκολία στο ονειρικό του κόσμο, με την οποία έβλεπε την ομορφιά η ηρωίδα μιας ταινίας την οποία επένδυσε και με την οποία έγινε γνωστός σε κάθε μουσικόφιλο αυτί ανά την υφήλιο. Ο κόσμος της Amélie, φαντάζει πραγματικότητα σε κάθε σύνθεση του μεγάλου αυτού Γάλλου μουσικοσυνθέτη. Κάθε του άλμπουμ είναι ένα εισιτήριο για έναν κόσμο που ονειρεύεται μια ρομαντική ψυχή.
Ο καταγόμενος από την Βρετάνη  την πατρίδα του αδικημένου Κακοφωνίξ, κατάφερε να ταξειδέψει σε όλο τον κόσμο, μακριά από τα τα απαίδευτα αυτιά των μυθικών και ανεξάρτητων Γαλατών και δημιούργησε μια σχέση εξάρτησης με την επιτυχία από την οποία είναι απίθανο να ξεφύγει και το νέο του δημιούργημα, το The Lighthouse / Everything’s Calm. Ναι, το νέο διπλό άλμπουμ του καλλιτέχνη είναι γεγονός σχεδόν δύο χρόνια μετά το τελευταίο του δημιούργημα, παραμένει πιστός στο ραντεβού του με την ποιότητα και την μοναδικότητα. Δεν διστάζει να παντρέψει μουσικές λαών, τον οποίων οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να μονιάσουν τους ανθρώπους που ανήκουν στους λαούς αυτούς. Η μουσική ενώνει και αυτό το δόγμα ακολουθάει και ο Tiersen, που δεν δυσκολεύεται να ενώνει μουσικά όργανα, που στα χέρια κάποιου άλλου καλλιτέχνη θα ήταν αδύνατον να βγάλουν τόσο λυρισμό. Και όλα αυτά με την μουσική ταπεινότητα που τον διακρίνει. Το νέο του άλμπουμ δεν συνιστάται, επιβάλλεται......να ακουστεί σε οποιονδήποτε εραστή της μουσικής. 


Bruce Springsteen - The River



Το "The River"  είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του Bruce Springsteen. Δική του δημιουργία αποκλειστικά, κυκλοφόρησε το 1981, μέσα από ομώνυμο του τραγουδιού άλμπουμ. Δημιουργήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα και ήταν να συμπεριληφθεί σε μια πρώιμη έκδοση του άλμπουμ The River, το  The Ties That Bind, η οποία τελικά δεν κυκλοφόρησε. Αρχικά είχε δηλώσει ότι έμπνευση για το τραγούδι ήταν ο γαμπρός του και η αδελφή του. Σε μια βιογραφία του boss, η αδελφή του  Ginny δηλώνει ότι το τραγούδι είναι ακριβής περιγραφή των πρώτων χρόνων του γάμου τους, ο οποίος είναι ακόμα σε ισχύ. 
Η χρήση της φυσαρμόνικας, προϊδεάζει για το επόμενο του άλμπουμ του Nebraska. Οι στίχοι I come from down in the valley,/Where mister when you're young —/They bring you up to do, like your daddy done είναι εμπνευσμένοι από ένα τραγούδι του Hank Williams του 1950, το "Long Gone Lonesome Blues", που μιλάει για τις οικονομικές δυσκολίες που μάστιζαν την Αμερική, ακριβώς όπως και στα τέλη της δεκαετία του '70 και αρχές του '80. Ο συγγραφέας  Robert Hilburn παρατηρεί πολύ εύστοχα ότι είναι ένα τραγούδι, για ανθρώπους που πολύ γρήγορα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα όνειρά τους, για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα εκείνης της εποχή. 
Η πρώτη του εκτέλεση έγινε στο  Madison Square Garden, τον Σεπτέμβρη του 1979. 

Hammrock - Echo-λόγιο


Οι 
Hammrock RockBand απαντανε: 

1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
Το όνομα μας είναι μια φανταστική λέξη που δημιουργήσαμε μόνοι μας.Μας άρεσε το πώς ηχεί και επίσης θέλαμε μια λέξη που να προσδιορίζει αυτό που είμαστε:rock δηλαδή,το οποίο υπάρχει στο δεύτερο μισό της λέξης.
2) Χρήμα ή δόξα;
Κοίταξε, νομίζω πως κανένας δε θα είχε πρόβλημα και από τα δυο και ειδικά στις μέρες μας με την κρίσή που διανύουμε όλοι θέλουνε να ζούνε τουλάχιστον "σαν άνθρωποι . Όμως πιστεύω πως πάνω απ'όλα ένας καλλιτέχνης θέλει να δει το έργο του και τους κόπους του να έχουν κάποιο αντίκτυπο στον κόσμο δηλαδή ο κόσμος να συμμετέχει και να απολαμβάνει αυτό που του προσφέρεις  Για αυτήν ακριβώς την προσφορά προς τον κόσμο αυτό θα σε ανεβάσει στα ύψη αν το θέλει...στην αντίθετη περίπτωση, σημαίνει ότ κάτι δεν κάνεις καλά.
3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Πιστεύω πως το τραγούδι "We rock" του Dio, λέει αυτό που είμαστε και μεις!
4) Σημείο μηδέν της μπάντας
Οι Hammrock δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 , μετά τη διάλυση της προηγούμενης μπάντας μου ,των Clonocide
5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Καθόλου: Πρώτον, ότι έχει σχέση με brutal φωνητικά και με θόρυβο (άρα όχι μουσική).
Δεύτερον, ότι περιλαμβάνει brutal άλλα και γλυκανάλατα φωνητικά μαζί.
Τρίτον,τα hip hop(και ειδικά τα ελληνικά hip hop pop λα'ι'κοροκ τραγούδια , όλα σε ένα . Μπορεί κάποια (ειδικά μη εμπορικά  σχήματα να έχουν ωραίο στίχο, αλλά δε σημαίνει ότι αυτό είναι μουσική. Μουσική απλά και μόνο με ρυθμό δεν υφίσταται. Χρειάζεται και μελωδία.
Γενικά ότι παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως μουσική και μόνο με μουσική δε μοιάζει αυτό όντως δε μας εκφράζει καθόλου.
6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Πρώτα θα το δοκιμάζαμε πάνω στον Μητσοτάκη να δούμε αν πιάνει (χαχαχαχαχα). Σίγουρα κατά αυτών που προκαλούν δυστυχία στον κόσμο
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Σίγουρα με τον Uli Jon Roth,τους Scorpions ή τους Maiden ή ακόμα με τον Jim Morrison,τον Hendrix και άλλους εκείνης της εποχής!
8 )Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Η μουσική μπορεί να εκφράσει τα πάντα  Ο καθένας την εκλαμβάνει με τον τρόπο του και με τα δικά του κριτήρια και αισθήματα.
9) Οι επιρροές σας;
Οι επιρροές μας περιλαμβάνουν όλους εκείνους με τους οποίους θα θέλαμε να παίξουμε μαζί στη σκηνή
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Το συγκρότημα είναι το μέσον που θα μας κάνει να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μας:να δημιουργούμε μουσική και να την μοιραζόμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο μπορούμε και σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Γης!
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Η μουσική είναι τρόπος ζωής! Έτσι και αρχίσεις να ασχολείσαι θα ασχολείσαι για πάντα,αν πραγματικά την αγαπάς.
12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Νομίζω πως ανάλογα την περίπτωση και την ιδιοσυγκρασία του καθενός, ισχύουν και τα δυο
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Με Λέων, γιατί μας αρέσει και μας εκφράζει!
14) Μια ευχή για την μπάντα
Να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και σιγά σιγά να φτάνουμε όλο και ψηλότερα!
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Για μας είναι πολύ ευχάριστο να δημιουργούμε μουσική. Ακόμα και όταν κάποιο τραγούδι αναφέρεται σε κάποιο στενάχωρο γεγονός, τουλάχιστον εγώ προσωπικά όταν γράφω είτε στίχους είτε μουσική, νιώθω ευχάριστα. Αυτό βγαίνει και στη μουσική μας, είναι πλημμυρισμένη από μελωδίες, άρα δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο σκοτεινό σημείο στη δημιουργία της μουσικής, τουλάχιστον όχι σε μας!
Εδώ μπορείτε να τους ακούσετε: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qV7krFUgmzs
Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/pages/Hammrock/589823914368439