Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Small Blues Trap


Η φύση έχει την τάση να κρύβεται , ενώ ό,τι πιο πολύτιμο έχει συχνά το κάνει ακόμα πιο δυσεύρετο! (Ακόμα και οι μεγαλύτερες σοφίες μπορεί να κρύβονται μέσα σε μικρά ποιήματα, με τον λυρισμό να υπερκαλύπτει συχνά τη γνώση που αυτά μπορεί να προσφέρουν!) Όπως ένα διαμάντι καλυμμένο από λάσπη και εξωτερικά θολό δύσκολα το ξεχωρίζεις από ένα κομμάτι γυαλί , αλλά ακόμα πιο δύσκολα μπορείς να το βρεις! Με λίγη επεξεργασία, όμως, δεν «δυσκολεύεται» να δείξει τη λάμψη του! Στην Ελλάδα, μέσα σε ένα έλος μουσικής μετριότητας και μια μόνιμη λάσπη επίκρισης προς καθετί μοναδικό, υπάρχουν μουσικά πολύτιμα πετράδια. Φτάνει απλά να «σκάψεις» λίγο παραπάνω και να τα αναζητήσεις, έχοντας πάντα τα αυτιά ανοιχτά και τον νου σε εγρήγορση!
Αλλά τι μπορεί να κάνει ένα συγκρότημα που παίζει rhythm 'n' blues να είναι τόσο ξεχωριστό, ώστε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο γι΄ αυτό; Ως γνωστόν οι νότες δεν «πολυσκαμπάζουν» από γεωγραφία και μπορεί να τις βρει κανείς ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Αλλά για το συγκρότημα, του οποίου τα μέλη διαμένουν στα χωριά Μαλεσίνα και Μαρτίνο του νομού Φθιώτιδας, χαρακτηριστικό της μοναδικότητάς τους δεν αποτελεί μόνο ο εκτός πόλεως τόπος διαμονής τους. Ξεχωριστός είναι και ο ήχος τους, ταξειδιάρικος και ταξειδεμένος, σαν τις νότες που ταξίδεψαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά τους! Θυμίζει περισσότερο μια διήγηση ενός μπλουζίστα για μακρινά και άγνωστα μέρη, που με την βραχνάδα της φωνής του εύκολα καταφέρνει να «παγιδεύσει» την προσοχή σου. Οι ίδιοι οι Small Blues Trap μιλώντας για τον ήχο τους αναφέρουν ότι «αναμιγνύουν το πάθος τους για τα blues - που είναι και το πρωτογενές υλικό των συνθέσεών τους - με στοιχεία από άλλα μουσικά ιδιώματα», δημιουργώντας έτσι έναν εξαιρετικά προσωπικό ήχο που σύμφωνα με τους κριτικούς, είναι αναγνωρίσιμος και μοναδικός, και δεν έχουν και άδικο!
Συγκεκριμένα, οι Small Blues Trap δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο του 2004 απλά και μόνο «από την ανάγκη τριών ανθρώπων να εκφράσουν από κοινού τις μουσικές τους ανησυχίες», όπως δηλώνουν και οι ίδιοι. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι με την κοινή ανάγκη μουσικής έκφρασης και πειραματισμού είναι ο Παύλος Καραπιπέρης (φωνή, φυσαρμόνικα, steel guitar) , ο Παναγιώτης Δάρας (κιθάρα) και ο Λευτέρης Μπέσιος (μπάσο). Δύο μήνες μετά από τη ληξιαρχική πράξη γέννησής τους έχουν έτοιμο και το πρώτο τους demo, το οποίο μεταξύ των cover τραγουδιών έχει και τρία δικά τους τραγούδια. Μέχρι να πιάσει η άνοιξη του επόμενου έτους, έχουν ηχογραφήσει, ως τρίο, το πρώτο τους album, το ''Our Trap'’. Με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του ''Virtual Studio'', στον οποίο συμμετείχαν με τα ''They Say I Sing Like Wolf'' και ''Three Lies', προστίθεται και ο Γιώργος Πούλος στα κρουστά. Ξεκινούν ως πλήρης μπάντα, τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε όλη την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2007, την θέση στα ντράμς παίρνει ο Στάθης Ευαγγελίου.

Συμμετέχουν σε δύο συλλογές και την άνοιξη του 2010 κυκλοφορεί το album "Red Snakes & Cave Bats" στο οποίο παρουσιάζουν 12 δικά τους τραγούδια και μία διασκευή στο "Buy A Dog" του Ηλία Ζάϊκου. Τον Φεβρουάριο του 2013 κυκλοφορεί το καινούριο τους album με τίτλο "The Longest Road I Know" το οποίο περιλαμβάνει 10 καινούρια δικά τους τραγούδια, σε 4 από τα οποία προστίθενται και τα φωνητικά της Γεωργίας Συλλαίου. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό το μουσικό ταξείδι, στο οποίο εύκολα μας παρασέρνουν, στήνοντας μια μικρή rhythm 'n' blues παγίδα!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Δημήτρης Επικούρης έγραψε το βιβλίο «15 σταγόνες βροχής σε έναν ωκεανό από μπλουζ ιστορίες» ακούγοντας τη μουσική του Παύλου Καραπιπέρη. Και οι δικές του λέξεις, όπως τις απεύθυνε στη «φωνή» της μπάντας είναι ίσως ο καλύτερος επίλογος: «Εύχομαι ολόψυχα να εξακολουθήσεις να σεργιανάς εκεί που μιλάνε μονάχα οι ψυχές ανθρώπων ατόφιων και ιερών. Εύχομαι να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι όπως όλοι εμείς που αποφασίσαμε πως μιας και βρεθήκαμε στη ζωή, είναι καλύτερα να πολεμάμε μάταια απ' το να ζούμε μάταια». (http://www.jazzbluesrock.gr/15_stagone_vroxis_se_enan_okeano_apo_blues_istories_428 ). Τα μέλη της όμως απλά εύχονται να έχουν υγεία, να κρατηθεί η φιλία τους, αλλά και η μπάντα ζωντανή και πάνω απ' όλα… το ψυγείο τους να έχει πάντα μπύρες! ( http://echooadventures.blogspot.gr/2013/09/small-blues-trap-1.html ) 
Jacek Maniakowski
 Επιμέλεια κειμένου: Maria Florokapi 

Lemonade on Stage - Echo-λόγιο


Οι Lemonade on Stage απαντούν:
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας; Το ένστικτο στη μουσική ακρόαση και εκτέλεση. Ξέρουμε ότι ακούγεται λίγο ασαφές αλλά θα ξεκαθαρίσουν όλα με το καινούριο μας άλμπουμ.
2) Χρήμα ή δόξα; Παίζοντας ξένο ροκ στην Ελλάδα μάλλον δύσκολα και τα δύο...
3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου; Join the Groove!
4) Σημείο μηδέν της μπάντας Όταν το 2009 μαζευτήκαμε και οι τρείς που συνεχίζουμε ως σήμερα, και το σχήμα "κούμπωσε". 
5) Τι μουσική σας εκφραζει λιγότερο ή καθόλου; Τα σκυλάδικα, σα νοοτροπία περισσότερο παρά σαν μουσική.
6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε; Αν ήταν υπερόπλο η μουσική θα μας είχαν απαγορεύσει να παίζουμε!
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή; Με καλούς φίλους, άσχετα αν αυτοί είναι διάσημοι ή άγνωστοι, όπως και συνηθίζουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση; Δεν γίνεται να είσαι δημιουργός και να μην έχεις άποψη. Δεν χρειάζεται να τη φωνάξεις, μπορείς να την ψιθυρίσεις ή να την υπονοήσεις. Αλλά άλλο η πολιτική άποψη κι άλλο η μικροπολιτική. Το "Imagine" του Lennon για παράδειγμα είναι και πολιτικό τραγούδι, όχι μικροπολιτικό.

9) Οι επιρροές σας; Το ροκ και τα blues είναι η μουσική που αγαπήσαμε από την εφηβεία μας για την την ευθύτητα και την καθαρότητά τους.
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα; Μέσον το συγκρότημα. Σκοπός η μουσική.
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική; Χωρίς το ένα να αποκλείει και το άλλο, σκοπός.
12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη; Για εμάς, την ταπεινοφροσύνη, αλλά αυτό είναι θέμα χαρακτήρα. Το ζήτημα είναι το ταλέντο να υπάρχει.
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα; Με το περιστέρι, γιατί μας αρέσει ο τρόπος που περπατάει.
14) Μια ευχή για την μπάντα Να μπορέσει η μουσική μας να φτάσει σε όσους θα ήθελαν να την ακούσουν.
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας; Η αυτολογοκρισία.


Θα τους βρείτε εδώ: www.facebook.com/LemonadeOnStage Θα τους δείτε εδώ: www.youtube.com/lemonadeonstage Θα τους ακούσετε εδω: lemonadeonstage.bandcamp.com/

'ROUNDLiGHTS - Echo-λόγιο


Οι  'ROUNDLiGHTS  απαντούν


  • 1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
  • αξιοπιστία και αντοχή
  • 2) Χρήμα ή δόξα;
  • δόξα..Δράμας
  • 3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φραση την μπάντα σου;
  • καγκουροκεντρόλ
  • 4) Σημείο μηδέν της μπάντας
  • χανγκόβερ
  • 5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
  • οποιαδήποτε μουσική που έχει σαν μοναδικό σκοπό το κέρδος
  • 6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
  • εναντίον σε κάθε είδους καταπιεστές
  • 7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
  • The Cramps and The Clash
  • 8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
  • κοινωνική
  • 9) Οι επιρροές σας;
  • πολλές, πολυδιάστατες και ετερογενείς
  • 10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
  • ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...άρα και τα δύο
  • 11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
  • ταξίδι
  • 12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
  • εξαρτάται..
  • 13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
  • καγκουροταυράκι
  • 14) Μια ευχή για την μπάντα
  • να είναι πάντα ενωμένη και δημιουργική
  • 15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
  • η παύση

Θα τους ακούσετε εδώ : http://roundlights.bandcamp.com/


Stonebringer - Echo-λόγιο


Οι Stonebringer Απαντούν:
1)Τι συμβολίζει το όνομα σας; Η αλήθεια είναι ότι δε θέλαμε να πετύχουμε κάποιο συμβολισμό με το όνομα της μπάντας.Παραφράσαμε ένα creature από το Dungeons And Dragons και το κάναμε από Stonesinger,Stonebringer.Θα μπορούσε να συμβολίζει τα βάρη της ζωής ενός ανθρώπου.
2) Χρήμα ή δόξα; Δόξα.
3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου; Κράμα.
4) Σημείο μηδέν της μπάντας Η ηχογράφηση του πρώτου promo cd μας Born To Jam On The Streets
5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου Δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμη όλα τα είδη μουσικής ώστε να μπορούμε να τα αποκλείσουμε κιόλας αλλά σίγουρα τα σκυλάδικα δεν είναι ωραία .

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε; Για να κάνουμε τους ανθρώπους σωστούς ακροατές.
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή; Με ποιον να ξεκινήσουμε ?νεκρούς η ζωντανούς? (χαχαχα)
8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση; Τίποτα από τα δύο ,εκτός αν εξισώσουμε τη θρησκευτική έκφραση με την υπαρξιακή.Γενικότερα αποφεύγουμε τη στρατευμένη τέχνη.
9) Οι επιρροές σας; Επιρροές δεν είχαμε ποτέ κοινές.Συμβατικά είχαμε καταλήξει σε κάποιες μπάντες που ακόμη κι αυτές δεν ισχύουν πλέον.Η διαφορετικότητα αυτή μας βγήκε σε καλό/.
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα; Μέσο για να παίζουμε τη μουσική μας καθώς και να ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες ως μουσικές μονάδες.
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική; Σκοπός.θέλουμε να γράφουμε καλή μουσική που να μπορεί να εμπνέει και του στίχους.

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη Μια και το ταλέντο είναι κάτι που σου δωρίζει το σύμπαν, το πως θα νιώθεις για το χάρισμα αυτό έχει να κάνει με τη νοημοσύνη και την αντίληψη του κάθε παραλήπτη.
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα; Ελληνικό Τσοπανόσκυλο.
14) Μια ευχή για την μπάντα Να πάει καλά ο καινούργιος μας δίσκος.
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας; Η μεταξύ μας συμφωνία.

Θα τους ακούσετε εδώ : http://stonebringer.bandcamp.com θα τους βρείτε εδώ: http://facebook.com/stonebringer θα τους δείτε εδώ : http://youtube.com/stonebringerofficial