Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Νέα είδη αραχνών ονομάστηκαν προς τιμή των Iron Maiden, Scorpions και Def Leppard

 Η επιστήμη έχει συναντήσει αρκετές φορές την metal, τουλάχιστον τα  τελευταία χρόνια. Το θετικό είναι πως αυτό γίνεται όλο και πιο συχνά. Και υπάρχουν όλο και λιγότεροι περιορισμοί στους επιστημονικού κύκλους, να δηλώσει κάποιος την αγάπη του για αυτή την μουσική με … επιστημονικό τρόπο. Για παράδειγμα ονομάζοντας ένα νέο είδος προς τιμή του αγαπημένου μέταλ ειδώλου.

Τα γεγονότα ξεκινάνε όταν ανακαλύφτηκαν πρόσφατα 4 νέα είδη αραχνών. Η βιολόγος από την Βραζιλία Cristina Rheims,  από το κέντρο μελέτης  Instituto Butantan στο Sao Paulo ανακάλυψε 4 νέα είδη αυτού του εντόμου. Αλλά η ίδια δηλώνει και μεγάλη οπαδός της metal μουσικής. Η ίδια το δήλωσε στο Public Radio International: « Η Metal είναι το είδος μουσικής, την οποία αγαπάω πιο πολύ και αυτή που ακούω πιο συχνά».



Τελικά αποδείχτηκε πως η Rheims μπορούσε να ενσωματώσει τα μουσικά της γούστα στην δική της μελέτη, αν και φαινομενικά δεν είχαν καμιά σχέση μεταξύ τους.

Η ονοματολογία των νέων ειδών αραχνών έχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ή και τυπικό. Το πρώτο συνθετικό αποτελείται από την ονομασία του είδους, η οποία είναι ήδη προκαθορισμένη. Το δεύτερο συνθετικό είναι  το επίθεμα ή επίθετο, το οποίο δίνεται, τιμής ένεκεν, από τον εκάστοτε  μελετητή.  Ο οποίος είτε θα χρησιμοποιήσει το δικό του όνομα, σαν επιβράβευση των κόπων του είτε θα αφήσει την φαντασία του να κάνει αυτή την επιλογή ονόματος.

Τα νέα είδη που ανακάλυψε η Βραζιλιάνα βιολόγος ανήκουν στην οικογένεια των Sparianthinae και συναντώνται  στις περιοχές του Ν. Μεξικού ως και την Αργεντινή. Έτσι οι ονομασίες  των νέων ειδών έχουν ως εξής:

Extraordinarius brucedickinsoni:

Φυσικά προς τιμή του τραγουδιστή των Iron Maiden Bruce Dickinson

Extraordinarius klausmeinei: από τον τραγουδιστή των Scorpions Klausa Meine

Extraordinarius rickalleni: από τον ντράμερ των Def Leppard Rick Allen

Extraordinarius andrematosi: προς τιμή του  André Matos, τραγουδιστή των Βραζιλιάνων Angra, οποίος απεβίωσε  ( 8 Ιουνίου του 2019) από καρδιακή προσβολή/.



 Η ίδια ομολογεί πως πάντα ονειρευόταν μια τέτοια γλωσσική διαδικασία ονομασίας: «Πάντα ήθελα κάπως να τιμήσω των Rick Allen, θεωρώ πως είναι καλό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους. Είναι ντράμερ, ο οποίος έχασε το ένα του χέρι και δεν παραδόθηκε.  Συνέχισε την καριέρα του, δεν παραιτήθηκε και έμαθε να παίζει με το ένα χέρι. Νομίζω πως και ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία των ασυνήθιστων (extraordinarius στα λατινικά, κατά προσέγγιση)" 

Μένει να ακούσουμε ένα διάλογο τύπου:

Γιος – Μαμά μαμά έχει μια Extraordinarius brucedickinsoni κάτω από το κρεβάτι μου

Μάνα – ε φυσικά, με αυτά που ακούς θα εμφανιζόταν και αυτή. Να καθαρίσεις και το δωμάτιο σου!!


Jacek Henryk Maniakowski 

Πηγή: https://www.antyradio.pl/Muzyka/Rock-News/Nowe-gatunki-pajakow-zostaly-nazwane-na-czesc-Iron-Maiden-Scorpions-czy-Def-Leppard-36313