Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Kiss - Beth


Κάθε Hard Rock συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του έχει μια απόλυτη μπαλάντα στην συλλογή του. Οι  Kiss σίγουρα δε θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτόν τον κανόνα, αν και μπάντα μάλλον δεν είναι δημοφιλείς εξαιτίας των μπαλάντων τους. Ωστόσο το Beth, μαζί με το "I Was Made for Lovin' You" είναι τα δύο μοναδικά τους χρυσά σινγκλ.
Το  Beth είναι δημιουργία του drummer Peter Criss και βρίσκεται στο άλμπουμ  Destroyer του 1976.  Ουσιαστικά δεν είναι δημιουργία αποκλειστικά δική του, αλλά το έγραψε μαζί με τον  Stan Penridge πολύ πριν προσχωρήσει στους  Kiss. Συγκεκριμένα το γράψανε 5 χρόνια πριν την κυκλοφορία του το 1971, όταν οι δυο τους βρισκόταν σε μπάντα με το όνομα  Chelsea. Πριν την επίσημη κυκλοφορία του βρισκόταν μόνο σε  bootleg και με άλλο όνομα, το "Beck, what can I do?" . Beck είναι το όνομα της γυναίκας ενός μέλους της πρώην μπάντας του drummer,  του  Mike Brand, οποίος συνήθιζε να κάνει αυτήν την ερώτηση, όταν γυρνούσε στο σπίτι, μετά από κάποια τουρνέ...  "Beck, what can I do?" . Η πατρότητα του νέου ονόματος άνηκε στους  Bob Ezrin και Gene Simmons, που θεώρησαν ότι το Beth ακουγόταν πιο γυναικείο. 
Το τραγούδι μπήκε την τελευταία στιγμή στο άλμπουμ, μιας και οι Gene Simmons και Paul Stanley δεν το θέλανε, για τον λόγο που δεν ήταν στο στυλ της μπάντας. Μετά τις προτροπές του Bill Aucoin, μάνατζερ τους τότε, μπήκε τελικά. Στις ζωντανές εμφανίσεις ο Peter Criss το τραγουδούσε βγαίνοντας στην σκηνή μπροστά και αφήνοντας τα ντραμς. 
Ο Penridge, έναν χρόνο πριν αφήσει τούτο τον κόσμο, το 2001, σε μια συνέντευξη του δήλωσε ότι το λυρικό μέρος γράφτηκε σχεδόν όλο από το διάλογο του  Mike Brand με την σύζυγό του που τον διέκοπτε συνέχεια κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων για τους Chelsea. Οι σημειώσεις τις κρατούσε σε ένα "μαγικό τεφτέρι", όπως το αποκαλούσε, μαζί με κάποια σκίτσα κράτησε και τον διάλογο του δύστυχου κιθαρίστα με την γκρινιάρα γυναίκα του. 
Υπάρχει όμως, μια άλλη εκδοχή της ιστορίας. Η  Beth, δεν είναι παρά το υποκοριστικό της Elizabeth, γιαγιάς κάποιου μέλους των  Kiss, μάλλον του  Gene Simmons. Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων δέχτηκε ένα τηλεφώνημα του τον φρίκαρε και παράτησε τις ηχογραφήσεις. Κατά τέτοιον τρόπο ηχογραφήθηκε και το τραγούδι.... και μπήκε την τελευταία στιγμή.

Jacek Maniakowski