Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Joan Jett - Bad Reputation


Μπορεί να γνωρίζουμε τους ροκ αστέρες για την γενική τους αποδοχή και την χλιδή που τους συνοδεύει, αλλά οι ρίζες των γεγονότων είναι πάντα αθέατες και βρώμικες. Η υπόληψη ενός μουσικού από τους περισσότερους "θνητούς" είναι μάλλον αρνητική. Και η εικόνα ενός ανθρώπου με μια κιθάρα στην πλάτη δεν "γοητεύει" ιδιαίτερα την πλειοψηφία. Ίσως, αν είναι άντρας, μπορεί να συνεπάρει αυτή η εικόνα κάποιες κοπελίτσες, αλλά αν αυτή η εικόνα ανήκει σε μια γυναίκα, μάλλον απειλή προς το αντρικό πληθυσμός φαντάζει. Ακόμα και σήμερα κάποιος που ξεκινάει να ασχοληθεί με την ροκ, δύσκολα γίνεται αποδεκτός, 30-40 χρόνια πίσω τα πράγματα ήταν ακόμα πιο σκοτεινά. 
Αμιγώς γυναικεία συγκροτήματα ακόμα σήμερα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο σε όλο το φάσμα της rock'n'roll. Αλλά οι The Runaways ήταν ένα σύνολο από προσωπικότητες, που δύσκολα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από κοινωνικά στερεότυπα, ακόμα και αν τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ρόδινα. Η μία από αυτές ήταν ορισμός της  rock'n'roll θηλυκής φιγούρας, η Joan Jett. Στο ντεμπούτο προσωπικό της άλμπουμ Bad Reputation του 1980, δείχνει ότι το punk rock δεν είναι καθαρά αντρική υπόθεση. Και η μεγαλύτερη απόδειξη το ομώνυμο τραγούδι του, δημιουργία της ίδια μαζί με τους Ritchie Cordell, Kenny Laguna και Marty Joe Kupersmith. 
Η επιτομή της γυναικείας φιγούρας στο  rock'n'roll, η Joan Jett δεν είχε την καλύτερη φήμη για το χαρακτήρα της και ο χαρακτηρισμός bitch μάλλον την κολακεύει, παρά προσβάλει. Οι προσπάθειες της να βρει εταιρία έμεναν στο κενό με τη πιο συνηθισμένη απάντηση να είναι: "  'No, she's too crazy, like the punks and nazis.' . Η τραγουδίστρια είχε μια πολύ κακή φήμη και καμιά τύχη μαζί της. Ο Kenny Laguna, μετά από κάποια ακατονόμαστη πράξη για έναν κοινό άνθρωπο, σα μεγαλύτερος προσπάθησε να την συνετίσει, λέγοντάς της ότι δεν έπρεπε να το κάνει. Η απάντηση που έλαβε ήταν "Look, I don't care about my bad reputation.". Αλλά παράλληλα η ιδέα για το τραγούδι είχε γεννηθεί. 
Ένα γρήγορο  Punk Rock κομμάτι, σε τέμπο του Jerry Lee Lewis ήταν το ζητούμενο. Όλε τις κιθάρες έπρεπε να παίξει η ίδια η τραγουδίστρια και με μια καλή λήψη ντραμς το τραγούδι ήταν έτοιμο. Καθώς ο μάνατζερ είχε συνεργαστεί με τους The Who, με τους οποίου ήταν και φίλος, η ηχογράφηση όλου του άλμπουμ έγινε και με τα δικά τους χρήματα. Αρχικά κυκλοφόρησε με την Γερμανική  Ariola Records, οποία όμως διαφωνούσε με την κυκλοφορία του συγκεκριμένου τραγουδιού σαν πρώτο σινγκλ . Τότε ο Laguna εξαγόρασε ξανά τα δικαιώματα του άλμπουμ, δημιουργώντας την δική του  Blackheart Records. 
Ο στίχος "I don't give a damn about my reputation, it's a new generation", εκτός από αυτοβιογραφικός της καλλιτέχνιδας, ουσιαστικά έδωσε νέα οπτική στο γυναικείο κοινό. Η ιδέα μιας κοπέλας να κάνει ότι θέλει, χωρίς να νοιάζεται τι θα πουν οι άλλοι, ήταν πολύ ριζοσπαστική για εκείνη την εποχή. Αυτό και μόνο το γεγονός γοήτευσε πολύ κόσμο και όχι μόνο γυναικείο. Ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για επόμενο της μεγάλο χιτ, το οποίο και την έκανε μια πραγματική ροκ σταρ. Το τραγούδι ακούστηκε σε αρκετές ταινίες, μεταξύ αυτών και στο  Shrek. Η πιο γνωστή διασκευή είναι αυτή της Avril Lavigne το 2012.