Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Sex Pistols - Pretty Vacant


Στο rock n roll σχεδόν τα πάντα είναι δυνατά, αλλά στην punk rock τα πάντα μπορούν να συμβούν σε τρία λεπτά.... όσο διαρκεί ένα τραγούδι. Οι βασιλιάδες του μαγικού τρίλεπτου δεν είναι άλλοι από τους Sex Pistols. Σε ένα τέτοιο τρίλεπτο χώρεσαν όλη τους την ιστορία, το αντίο τους, μια διασκευή..... άλλα και όλη τους την φιλοσοφία.
Πρόκειται για το 3:15 διάρκειας Pretty Vacant. το οποίο ήταν και η τελευταία δημιουργία της μπάντας. Το μοναδικό τους τραγούδι που παίχτηκε στο διάσημο Top Of The Pops του BBC. Αν και η σύνθεση ανήκει σε όλη την μπάντα το βασικό riff είναι δημιουργία  του Glen Matlock. Η έμπνευση του προήλθε από κάτι τελείως αντίθετο με αυτούς..... τους ΑΒΒΑ. Ο Matlock, άκουσε το "S.O.S." του σουηδικού κουαρτέτου θεωρώντας το ότι πιο χαζό βγήκε στην μουσική. Αλλά παίζοντας την εισαγωγή του σε κιθάρα, διαπίστωσε ότι μπορεί να βγάλει ένα καταπληκτικό και βρώμικο riff, αλλάζοντας απλά το στυλ.
Στο λυρικό , τρόπος του λέγειν λυρικό, μέρος, ο Johnny Rotten το "vacant", που σημαίνει ελεύθερος το κάνει να ακούγεται σαν "cunt", μια λέξη που που σημαίνει προσβλητικό επίθετο προς μια γυναίκα. Είναι μια λέξη βάρβαρης προέλευσης γερμανικών φυλών. Το " ... and we don't care", με το οποίο κλείνει το τραγούδι, είναι ουσιαστικά έκφραση όχι μόνο της φιλοσοφίας της μπάντας, αλλά και ολόκληρου punk κινήματος της δεκαετία του 70. Στην Β' πλευρά του σινγκλ υπάρχει η διασκευή των The Stooges, το "No Fun". Δεν είναι μόνο φόρος τιμής προς τους νονούς της punk, αλλά και δήλωση ότι, δεν διασκεδάζουν πια με αυτό που κάνουν......


Jacek Maniakowski