Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Rock - e - pedia: Bluegrass

Ένας γραφικός γεράκος που πολεμούσε ανεμόμυλους, ενέπνευσε ανθρώπους να δαμάσουν τους ίδιους τους ανέμους.

Bluegrass

 

Πως ακούγεται: Σαν Ιρλανδοί, παραδοσιακοί μουσικοί να πρόσθεσαν ένα μπάντζο στην μπάντα τους. Ουσιαστικά σαν country, που δεν είναι country, αλλά εύκολα την ταυτίζεις με red neck χωρικούς των Η.Π.Α.

Γιατί να το ακούσουμε: γιατί είναι η βασική επιρροή πολλών μετέπειτα μύθων της αμερικάνικης rock. Ουσιαστικά είναι το βασικό υλικό πολλών εκφράσεων της. Ουσιαστικά γιατί μετέφερε την αγγλική και ιρλανδική μουσική παράδοση, δίνοντας της το στίγμα του νέου κόσμου.



Γιατί όχι: γιατί δεν είσαι από κάποιο αμερικάνικο χωριό και δεν βόσκεις χοίρους. Ακόμα, γιατί δεν σου αρέσει να τραγουδάει κάποιος σαν τρώει ταυτόχρονα καυτά μακαρόνια και το μπάντζο συνεχίζει να είναι το πιο εκνευριστικό έγχορδο.

Που; Κάπου στα Απαλάχια όρη, στα ορυχεία και στις φάρμες της οροσειράς αυτής των Ανατολικών Η.Π.Α.

Πότε; Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 μετά τον Β’ΠΠ, αλλά ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται πάνω από μια δεκαετία μετά. Ουσιαστικά η γέννηση του είδους καταγράφεται στον Δεκέμβριο του 1945.

Ποιοι; Οι Bill Monroe and the Blue Grass Boys, οποίοι είναι και οι νονοί του είδους, με τον Bill Monroe να θεωρείται ο πατέρας του. Οι the Stanley Brothers οι οποίοι ηχογράφησαν  το παραδοσιακό αγγλικό "Molly and Tenbrooks" σε στυλ των προαναφερθέντων το 1948 και θεωρείται χρονικό ορόσημο του είδους. Επίσης Flatt and Scruggs και Ralph Stanley.



Αλλά ακόμα να ακούσεις: The Accidentals, Bluegrass Album Band, Coal Porters, Hackensaw Boys, Jim and Jesse McReynolds and the Virginia Boys, Johnson Mountain Boys, Rautakoura,  The Grascals, Mountain Heart και The Stanley Brothers

Μέρες δόξας:  Στα πανηγύρια του Kentucky και του Tennessee από το 1945 και μετά … υποθέτουμε. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 σημειώθηκαν καλές πωλήσεις του είδους. Αλλά γενικά στα live (;) τους έχουν το κοινό τους. Τελευταίες δεκαετίες άρχισε να γίνεται δημοφιλές στην κεντρική Ευρώπη και στην  Σκανδιναβία.

Κόκκινη κάρτα: Υπερβολικά «λευκό» το είδος και γενικά πολλοί οπαδοί του πιστεύουν σε μια κάποια «λευκή» ανωτερότητα.

Με τι μπερδεύεται; Country, English folk, Scottish folk και Hillbilly

Τι λες στον άσχετο; Έχεις δει κάτι κοκκινοτρίχηδες Αμερικανούς με τζιν φόρμες να παίζουν μπάντζο μέσα σε μια φάρμα μέσα στο δάσος, με συνήθως μια τιράντα από την φόρμα πεσμένη; Αυτό που παίζουν λέγεται Bluegrass



Jacek Henryk Maniakowski