Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Cream - Sunshine of Your Love


Κάθε τραγούδι είναι μέσα στο οικοδόμημα της rock μουσικής απλά μία λίθος. Στηρίζεται από άλλες, τοποθετημένες πριν από αυτήν, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και βάση για τις επόμενες, που θα τοποθετηθούν μετά από αυτήν. Φυσικά, μιλώντας για «κάθε τραγούδι» εννοώ τραγούδια που έμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο και ευτυχώς αυτά είναι πάρα πολλά, αλλά όχι όλα! Τα πραγματικά θεμέλια για την rock μουσική ήταν το πρώιμο rock 'n' roll με κολώνες στήριξης τα rhythm 'n' blues, αλλά πάντα ήταν στραμμένη προς την ανέγερση ενός μουσικού οικοδομήματος, με άξονα την διαρκή εξέλιξή της. Έτσι, ως πηγή έμπνευσης μπορεί να «εκμεταλλεύεται» άλλα τραγούδια, αλλά οι «δανεισμοί» και μάλιστα οι δημιουργικοί δανεισμοί πάντα λειτουργούν προς όφελος του κάθε ακροατή και μουσικόφιλου.
Κάπου στα μέσα τις δεκαετίας του '60 η rock, σαν ένας έφηβος, προσπαθούσε να βρει την δική της ταυτότητα, πατώντας στα πρότυπα με τα οποία έχει μεγαλώσει. Ο λυρισμός και πειραματισμός, χαρακτηριστικά της εφηβείας, ήταν οι βασικοί παράγοντες για την δημιουργία ενός νέου είδους μουσικής. Αλλά και προσωπικότητες, συνοδεία του ταλέντου τους, που υπήρχαν εκείνη την εποχή, εύκολα δημιούργησαν την "κρίσιμη μάζα" ώστε να γίνει η μουσική έκρηξη, ένα γενεσιουργό "μεγάλο μπαμ" που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα κάθε μουσικό. Οι  Cream ήταν ένα συγκρότημα, που και το μουσικό θέμα του Ποπάϋ να έπαιζαν, ακουγόταν σαν μοναδικό ροκ τραγούδι. 
Το Disraeli Gears του 1967, δεύτερο άλμπουμ του πρώτου soupergroup, είναι σταθμός στην ροκ μουσική. Ο ένας λόγος, από τους πολλούς, που του προσδίδουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, είναι και το τραγούδι Sunshine of Your Love. Στην μουσική δημιουργία των Jack Bruce και Eric Clapton, στο οποίο ανήκουν το riff και το σόλο, παρεμβαίνει ο ποιητής και φίλος του του μπασίστα,  Pete Brown. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει το λυρικό μέρος. Έχει γράψει στίχους και για το White Room ( http://echooadventures.blogspot.gr/2013/07/cream-white-room.html  ) και το "I Feel Free". Εδώ το λυρικό μέρος είναι καθαρά ερωτικό και με αόριστο αποδέκτη. Η έμπνευση για τους δύο πρώτους στίχους, οι οποίοι ήταν θεμέλιο για όλο το λυρικό μέρος, προήλθε μετά από μια ολονύχτια δουλειά  του Brown και  Bruce. Όταν ξημέρωνε και βλέποντας ο ποιητής την ανατολή, απλά σύνταξε το It's getting near dawn,/ When lights close their tired eyes, απλά δηλώνοντας την κούραση. 
Αλλά το μουσικό του μέρος είναι αυτό που παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον. Η βασική ιδέα για την δημιουργία του bass riff, που ξεκινάει το τραγούδι και είναι σήμα κατατεθέν του , προήλθε μετά από μια συναυλία του Jimi Hendrix, που παρακολούθησε ο  Bruce . Συγκεκριμένα μετά από την εμφάνιση του στο  Saville Theatre του Λονδίνου, πήγε με τον στιχουργό στο στούντιο προσπάθησε να δουλέψει ένα τραγούδι. Κατά το ξημέρωμα λοιπόν, πήρε το κοντραμπάσο και δημιούργησε το συγκεκριμένο riff, υπό τους ήχους του ξεκίνησε και η συγγραφή των στίχων. Ο  Clapton αργότερα πρόσθεσε την "γέφυρα" και το μοναδικό χρυσό σινγκλ στην Αμερική ήταν έτοιμο, σχεδόν.......
Όμως, η παραγωγή του ήταν αποτέλεσμα και ευφυών τεχνικών, που απλά "σουλούπωσαν" την μουσική μοναδικότητα των μελών της μπάντας. Ο ήχος της κιθάρας προήλθε από την περίφημη Gibson SG του  Clapton, την "Fool" και μαζί με την χρήση του  wah-wah pedal και Marshall ενισχυτή, δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το σόλο του είναι βασισμένο σε ένα κλασικό ποπ μοτίβο, το "Blue Moon", με πιο γνωστή του εκτέλεση από τον Frank Sinatra. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να αποδώσει σε ήχους την συνάντηση της σελήνης με τον ήλιο, στην οποία ήταν παρόντες οι υπόλοιποι δύο του δημιουργοί. Ο  Tom Dowd, υπεύθυνος τεχνικός της Atlantic Records, διαπίστωσε πως ο Ginger Baker άρχισε τα "γκάζια" στη ηχογράφηση. Γρήγορα τον έκοψε και μαζί με τον  African drumming τέμπο το τραγούδι ολοκλήρωσε το δέσιμο του τραγουδιού. 
Ο Jimi Hendrix έμαθε πολύ αργότερα για το γεγονός, ότι αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι. Σαν φίλος της μπάντας, καθιέρωσε την ορχηστρική του εκτέλεση σε αρκετές συναυλίες. Έχει ντύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Οι διασκευές του επίσης πολλές, μιας και είναι το πρώτο ριφ που παίζουν οι πιτσιρικάδες δοκιμάζοντας μια κιθάρα.