Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Rare Earth - Smiling Faces Sometimes


Η Motown είναι από τις πιο σημαντικές δισκογραφικές εταιρίες και κατά πολλούς μήτρα του rock'n'roll και όχι μόνο. Είχε στις τάξεις της τους καλύτερους τραγουδοποιούς, που απλά έδιναν τις συνθέσεις εκεί που ταίριαζαν καλύτερα. Το "Smiling Faces Sometimes" αποτελεί και αυτό μια τέτοια περίπτωση. Μια σύνθεση των  Norman Whitfield και Barrett Strong του 1971, δόθηκε πρώτα στους  the Temptations την ίδια χρονιά. Παράλληλα ο παραγωγός Norman Whitfield, το ηχογραφεί και με τους the Undisputed Truth, για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. 
Και οι δύο εκτελέσεις έχουν το ίδιο θέμα, τη λυκοφιλία και τα πισωμαχαιρώματα, που είναι επακόλουθό της ("Smiling faces sometimes...they don't tell the truth...smiling faces sometimes tell lies"). Όμως τα δύο τραγούδια διαφέρουν ως προς την οπτική, για αυτό το θέμα. Η πρώτη εστιάζεται στα αισθήματα φόβου και δειλίας, δίνοντας την ατμόσφαιρα θρίλερ. Μουσικά, είναι ένα 12λεπτο κομμάτι στο μεγαλύτερο του μέρος είναι, είναι χωρίς τα λυρικά και βρίσκεται στο Sky's the Limit άλμπουμ τους. Στην προσπάθεια να γίνει μικρότερης διάρκειας, για να βγει σε σινγκλ, ο  τραγουδιστής Eddie Kendricks, φεύγει από την μπάντα λόγω προσωπικών διαφορών. 
Ο  Norman Whitfield, ήταν γνωστός ότι έκανε παραγωγές στο ίδιο τραγούδι και με άλλους καλλιτέχνες. Μετά την αποχώρηση του Kendricks, δεν πτοήθηκε και το ηχογράφησε μαζί με τους the Undisputed Truth. Το τραγούδι γίνεται μεγαλύτερη επιτυχία της μπάντας, φτάνοντας στο Νο 3 του Billboard Hot 100 και μοναδικό τους τραγούδι που μπήκε σε αυτήν την λίστα. Το τραγούδι περνά από πολλές .... φωνές, με τον ίδιο παραγωγό για να φτάσει στους Rare Earth, το 1973 και το άλμπουμ τους, το  ΜΑ.  Άλλες δύο εκτελέσεις ήταν από David Ruffin το 1974 και Joan Osborne μαζί με τον  Isaac Hayes  το 2002.

Jacek Maniakowski