Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ασπρόμαυρο



Στην θάλασσα της μουσικής, οι νότες είναι τα πλοία και οι στίχοι οι καπετάνιοι τους. Οι ιδέες, συναισθήματα και σκέψεις, παροτρύνσεις και προειδοποίησεις, εμπειρίες και όνειρα είναι τα φορτία τους. Αλλά ο άνεμος είναι οι καλλιτέχνες, μπορούν να τα πάνε σε όλες τις άκρες της Γης, ακόμα και να την γκρεμοτσακίσουν στα βράχια μιας άτεχνης ψευδαίσθησης της πραγματικότητας. Και όπως κάθε πλοίο, που ξεκινάει από το λιμάνι της καθημερινής ρουτίνας για να μεταφέρει τις ιδέες του,  αναμένει έναν ούριο άνεμο, έτσι και ένα συγκρότημα αρχίζεις το μουσικό του ταξείδι, για να μοιραστεί την πνοή της Μούσας, που έχει ωριμάσει μέσα σε αυτό. Και κάθε ξεκίνημα δημιουργεί και δίπολο πίστης και αμφιβολίας, την χαώδης επιθυμίας και την τάξης, απαραίτητης για να εκφραστεί αυτό. Δίπολο ενός όνειρου και της πεζής επιβίωσης, του φωτός και του σκότους που μπορεί να προσφέρει μαι δημιουργική διεργασία, ή απλά του Άσπρου και του Μαύρου. Και η ενέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτά έχει όνομα Ασπρόμαυρο. 

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ είναι και το πρώτο βήμα που γίνεται στην Rock N Roll Republic
 προσπάθεια. Είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη μπάντα που ηχογραφεί τα τραγούδια της. Η πολύχρωμη όμως, μουσική τους έκφραση, χρωματίζει μια άσπρο-μαύρη καθημερινότητα πολλών ανθρώπων γύρω τους και πάντα με οδηγό το rock'n'roll. Η γλώσσα έχει δύο βασικές λειτουργίες, την έκφραση των ιδεών και την επικοινωνία. Έτσι και οι Ασπρόμαυρο, ξεκινάνε να εκφραστούν και να εκφράσουν τις σκέψεις τους, με λυρισμό που που η ελληνική γλώσσα προσφέρει. Τα αγγλικά είναι μια από τις βασικές διόδους επικοινωνίας και όπως ένας άνθρωπος που ξεκινάει το πρώτο του ταξείδι, τα βήματα του είναι μετρημένα, έτσι και τα αγγλόφωνα τους τραγούδια λίγα. 

Η τελική τους μορφή δημιουργήθηκε με μια όμορφη και συγχρόνως μοναδική προσθήκη για μια ροκ μπάντα. Ο ερχομός της Αλίκη Μαϊδώνη στο Βιολοντσέλο, το φθινόπωρο του 2013, χρωμάτισε με ακόμα περισσότερες αποχρώσεις το Ασπρόμαυρο, μόνο σαν όνομα, σχήμα. Τα υπόλοιπα "χρώματά" του είναι Μαρίνα Κόκκαλη - Φωνή, Αχιλλέας Παπαμόσχος – κιθάρα, φωνή, Αλέξανδρος Παπασωτηρίου – Μπάσο και  Σωτήρης Μανώλης– Τύμπανα. Το όνομα τους " Την αιώνια μάχη του «καλού» με το «κακό». Την αιώνια τάση για χάος αλλά και τάξη. Το φως (το άσπρο είναι η σύνθεση όλων των χρωμάτων) και το σκοτάδι (το μαύρο είναι η απουσία οποιουδήποτε χρώματος). To «ένα» και το «άλλο» που συνυπάρχουν αρμονικά μέσα απ’ την πάλη τους. Τη δυαδική φύση." όπως δηλώνουν στο Echo-λόγιο (http://echooadventures.blogspot.gr/2013/12/1.html). 
Τα πολλά διαφορετικά τους ακούσματα τα ενώνει η αγάπη τους για την μουσική, η οποία γίνεται το πινέλο ενός ζωγράφου που ταιριάζει όλα τα χρώματα με αρμονία. Οι ίδιοι χαρακτηρίζονται "Rock n Roll …ή με τον τίτλο του πολύ όμορφου βιβλίου του Σταύρου Σταυρόπουλου «για όσο ροκ αντέχεις ακόμα»."  Θέλουν να ανέβουν στην σκηνή "Με τον Jack White και την τρέλα του" και τρέφουν με την μουσική την ψυχή τους, όπως δηλώνουν. Το μόνο που εύχονται είναι "Να έχουμε πάντα αυτό τον ενθουσιασμό και το πάθος για μουσική και δημιουργία που έχουμε και σήμερα και την αγάπη ο ένας για τον άλλο." και σε τελική ανάλυση είναι τα απλά πράγματα που ζητάμε όλοι μας. 
Jacek Maniakowski