Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Sir Lord Baltimore



                Οι Sir Lord Baltimore, είναι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ιδρύθηκαν το 1968 από τους, John Garner (φωνητικά, τύμπανα), Louis Dambra (κιθάρα) και Gary Justin (μπάσο). Το πιο αξιοσημείωτο στην ιστορία τους, είναι ότι σε μια δισκοκριτική του πρώτου τους άλμπουμ, το 1970, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, γραπτώς, ο όρος "heavy metal", για να χαρακτηρίσει την μουσική τους. Επίσης, έχουν χαρακτηριστεί ως "οι νονοί του Stoner Rock".
                Στην ουσία το ξεκίνημά τους έγινε, όταν τους άκουσε ο Mike Appel, ο οποίος αργότερα ξεκίνησε και διαχειρίστηκε την καριέρα του Bruce Springsteen και αποφάσισε να τους αναλάβει. Αυτός τους έδωσε και το όνομά τους, ενώ βοήθησε στο γράψιμο των στίχων, της σύνθεσης, αλλά και της παραγωγής του πρώτου τους άλμπουμ. Αυτό το άλμπουμ, το "Kingdom Come", ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε από τον Eddie Kramer, γνωστός για την δουλειά του με τον Jimi Hendrix, τους Kiss και πολλούς άλλους. Σύμφωνα με τον Appel,κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ήταν παρόντες και οι Pink Floyd, οι οποίοι τους άκουσαν και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι.
                Η μουσική τους, περιείχε γρήγορο rock 'n' roll, με υψηλά επίπεδα παραμόρφωσης στην κιθάρα, αλλά και στο μπάσο. Παρότι αυτό το στυλ έγινε πολύ δημοφιλές, τα επόμενα χρόνια, για την εποχή του κρίθηκε πολύ διαφορετικό από ότι παιζόταν μέχρι στιγμής. Μάλιστα, το 1971, έπαιξαν support στους The J. Geils Band και στους Black Sabbath, σε ένα διήμερο του Fillmore East, της Νέας Υόρκης και μια φωτογραφία από εκείνες τις εμφανίσεις, χρησιμοποιήθηκε αργότερα στο εξώφυλλο του τρίτου τους άλμπουμ, όταν
επανενώθηκαν, το 2006.
                Πριν από αυτό όμως, μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, η πορεία τους άρχισε να φθίνει, λόγω της χρήσης ναρκωτικών, όπως λένε οι ίδιοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να τους απολύσει η εταιρεία τους, η Mercury. Αυτοί όμως ξεκίνησαν να δουλεύουν σε νέο υλικό, το οποίο είχαν σκοπό να κυκλοφορήσουν το 1976. Δεν πρόλαβαν όμως, καθώς έφτασαν στη διάλυση. Το 2006 όμως, οι Garner και Dambra, αποφάσισαν την επανένωσή τους και χρησιμοποίησαν αυτό το υλικό, με διαφορετικούς στίχους, γιατο νέο τους άλμπουμ, "Sir Lord Baltimore III Raw". Το μπάσο έγραψε ο Tony Franklin, καθώς ο Gary Justin, εδώ και χρόνια, είχε σταματήσει την ενασχόλησή του με την μουσική. Οι στίχοι έχουν μια χριστιανική αντίληψη, μιας και ο Dambra έγινε πάστορας και βοηθά άστεγες οικογένειες στο Λος Άντζελες.
                Παρότι ακόμα θεωρούνται ενεργοί, δεν έχουν ανακοινώσει κάποια σχέδια για το μέλλον τους. Αυτά τα τρία άλμπουμ όμως που άφησαν, θεωρούνται πραγματικά διαμάντια, ενώ, το πρώτο εδικά, θεωρείται σαν ένα από τα πρώτα του heavy metal.

Δισκογραφία
                Kingdom Come 1970
                Sir Lord Baltimore 1971
                Sir Lord Baltimore III Raw 2006


Ναούμ Αθ. Βάρκας