Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Rock - e - pedia: Celtic Punk

 

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος ιεροποίησης ενός τόπου ή ακόμα και του χρόνου, από την ίδια την μουσική ταυτότητα.

Celtic Punk

 

 

Πως ακούγεται: Σαν μεθυσμένη πάνκηδες με νοσταλγία για τις πατρίδες τους ή των γονέων τους. Πραγματικές ή όχι. Βασικά είναι Punk με γκάιντες και βιολιά και άλλα περίεργα όργανα, μαζί με πολλά στοιχεία Ιρλανδικής, Ουαλικής και Σκωτσέζικης παραδοσιακής μουσικής.

Γιατί να το ακούσουμε: είναι ρυθμικό και μελωδικό. Ιδανικό για γιορτές και ποοοοολύ μπύρα, Γκίνες κατά προτίμηση. Χαβαλέδιτζικο, αλλά με πολιτικές αναφορές και μελωδικό σχόλιο για τα κοινωνικά στραβά. Αρκετά επαναστατικό και πολύ συναυλιακό. Δεν βαριέσαι ποτέ σε live μπάντας του είδους.



Γιατί όχι: Γιατί δεν αντέχεις άλλη μπύρα και θες κάτι πιο εκλεπτυσμένο και να χει δράκους.

Που; Ιρλανδία, Σκωτία, Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά.

Πότε; Μέσα της δεκαετίας του ‘80.

Ποιοι; Το Celtic punk επινοήθηκε ουσιαστικά από τους The Pogues και κέρδισε αμέσως δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ το 1985.

Η προέλευση του Celtic punk χρονολογείται από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 όπου μουσικοί του folk rock έπαιζαν ιρλανδική λαϊκή μουσική και Celtic rock.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Y Trwynau Coch (The Red Noses) που άρχισαν να παίζουν με γρήγορους ρυθμούς, ιδιωματισμούς που θυμίζουν τους Jam.

Στους πρωτοπόρους συναντάμε μπάντες όπως οι: Dubliners, Clancy Brothers, Flogging Molly, Dropkick Murphys, The Real McKenzies, κλπ. 



Αλλά ακόμα να ακούσεις: Yr Anhrefn (Chaos), Mill a h-Uile Rud, Les Ramoneurs de Menhirs, Neck, Smiting Shillelagh, Flatfoot 56, The Tossers, The Vandon Arms, The Molly Maguires, Mutiny, Nyah Fearties, Roaring Jack, Greenland Whalefishers.

Μέρες δόξας:  Από τα μέσα της δεκαετίας του ’00, εξαιτίας διεθνούς επιτυχίας κάποιον συγκροτημάτων, παρουσίασε μια έκρηξη το είδος, η οποία κρατάει σχεδόν δύο δεκαετίες μετά.

Κόκκινη κάρτα: Επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα και μάλιστα «κλεμμένα» από παραδοσιακή μουσική. Πολλές φορές η έλλειψη πρωτοτυπίας οδηγεί στο γεγονός, ότι οι διαφορές σε ερμηνείες καθορίζουν τις διαφορετικές μπάντες.

Με τι μπερδεύεται; Με  Punk Rock, Folk Punk, Celtic Music, Celtic Rock, Irish Rebel Music.

Τι λες στον άσχετο; σαν το Rose Tattoo…


Jacek Henryk Maniakowski 

Need - Tilikum

 

Το όνομα κάποιου μπορεί να του δώσει κάποιες ιδιότητες που κρύβει αυτό, αλλά πιο πιθανόν είναι, να φανερώνει τις προσδοκίες του νονού ή κάποιων άλλων, που επέλεξαν αυτό. Όμως οι προσδοκίες πολλές φορές δεν είναι οι αναμενόμενες, μάλλον τις περισσότερες. Αλλά όταν το όνομα είναι τίτλος ενός τραγουδιού, το πιο πιθανόν είναι να κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.



Στο 4ο άλμπουμ των Need, που κυκλοφόρησε στις 17 01 17, το Hegaiamas:a song for freedom υπάρχει ένα τραγούδι, το 5ο στην σειρά με τίτλο Tilikum. Από μόνο του όνομα προκαλεί τουλάχιστον περιέργεια. Αν και παραπέμπει σε λατινικά, ψάχνοντας  στο βάθος ανακαλύψαμε πως είναι ινδιάνικη διάλεκτος Chinook και σημαίνει «φίλος» και «καλωσόρισμα» . Μετά την προτροπή του κιθαρίστα της μπάντας  Ravaya το ψάξαμε στην wikipedia και ανακαλύψαμε πως πρόκειται για μια …όρκα

Πρέπει να είναι το μοναδικό τραγούδι που γράφτηκε για  μια … όρκα. Το συγκεκριμένο συμπαθές αυτό κήτος αιχμαλωτίστηκε σε μια τοποθεσία κοντά στο  Reykjavík της Ισλανδίας, την… Hafnarfjörður, το 1983 όταν ήταν 2 ετών και έναν χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στο SeaWorld Orlando της Florida. Εκεί απέκτησε το παρατσούκλι του, το Tilly και προφανώς οι προσδοκίες των νονών ήταν να ενσαρκώσει την σημασίας του ονόματος του… κάτι που το κήτος αυτό αρνήθηκε πεισματικά… σκοτώνοντας 3! Εκπαιδευτές του: η πρώτη ήταν η 21-χρονη φοιτήτρια θαλάσσια βιολόγος Keltie Byrne, οποία εργαζόταν στο θαλάσσιο πάρκο με μερική απασχόληση και συμμετείχε στην επίδειξη. Κατά τη διάρκεια του σόου, στις 20 Φεβρουαρίου του 1991, με την βοήθεια άλλων δύο κητών Haida II και Nootka IV, την τράβηξαν μέσα στην πισίνα εμποδίζοντάς την να βγει έξω. Οι προσπάθειες της να βγει έξω από την πισίνα ήταν μάταιες και όπως κάνουν με τους πιγκουίνους, την έπνιξαν. Το σώμα της ανασύρθηκε μετά από αρκετές ώρες. Ο Tilikum μεταφέρθηκε στο Sealand of the Pacific, αλλά το θαλάσσιο πάρκο έκλεισε, έτσι επέστρεψε στο Orlando ένα χρόνο αργότερα.



Δεύτερο θύμα ήταν ο 27-χρονος Daniel P. Dukes, οποίος βρέθηκε νεκρός … πανω στην πλάτη του Tilikum, στις 6 Ιουλίου του 1999. Ο κύριος αυτός, είχε επισκεφθεί το πάρκο την προηγούμενη, διέφυγε της ασφάλειας για να βουτήξει με την όρκα την νύχτα… τσίτσιδος.  Η αυτοψία έδειξε πολυάριθμα τραύματα, μώλωπες και εκδορές που κάλυπταν το σώμα του και προκλήθηκαν από τον Tilikum. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν πνιγμός.  Ο τρίτος θάνατος είναι της  Dawn Brancheau, 40-χρονης εκπαιδεύτριας  του, στις 24 Φεβρουαρίου  του 2010. Η εκπεδεύτρια σκοτώθηκε μετά από την παράσταση  Dine with Shamu, όταν τον έτριψε, μια κίνηση ρουτίνας, το κήτος την άρπαξε από την αλογοουρά της και την τράβηξε μέσα στην πισίνα. Επίσημα αίτια τραύμα μετά από αμβλύ χτύπημα και πνιγμός. Η ιστορία του Tilikum ενσαρκώθηκε στο ντοκιμαντέρ Blackfish υπό την διεύθυνση της Gabriela Cowperthwaite.

Όμως, όπως μας διηγείται ο Ravaya η πρώτη επαφή με την  ιστορία του έγινε μέσα από μια παράσταση  stand-up comedian Doug Stanhope που στο special του before turning the gun on himself . Στο τελευταίο κομμάτι λέει την ιστορία του περιστατικού στο sea world. Αν και στην αρχή του φάνηκε επινοημένο, ψάχνοντας το ανακάλυψε όλη την ιστορία που κρύβεται πίσω από τον Tilikum και μέσα από το ντοκιμαντέρ  Blackfish. Έτσι ήρθε και έμπνευση για την σύνθεση και ο τίτλος για τραγούδι ήταν έτοιμος… το τραγούδι έλλειπε και το συμπαθές  μήκους 7 μέτρων κήτος ήταν ακόμα ζωντανό



Ήταν το τελευταίο τραγούδι που γράφτηκε για το άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε 11 μέρες μετά τον θάνατο της όρκας από βακτηριογεννής πνευμονία … κάπως ανατριχιαστικό. «Υπήρχε η αίσθηση του μονοκόμματου και αργού στο μυαλό μου, Πριν γράψω νότα, Είχα άλλα προσχέδια, Αλλά δεν ταίριαζε κανένα.  Μια μέρα ήρθε το βασικό riff. Θεώρησα ότι αυτό ήταν αντάξιο του Tily. Και χτίστηκε το κομμάτι γύρω απ αυτό», αναφέρει ο κιθαρίστας του συγκροτήματος.

Η κιθάρα του Ravaya  λέγεται Tily … και είναι μαύρη Prs se 7-string… «Τον ήθελα μαζί μου» όπως μας αποκαλύπτει .Τους στίχους έχει γράψει ο John V τραγουδιστής της μπάντας και όλα τα μέλη συνέβαλλαν να ολοκληρωθεί το τραγούδι. Στην αμερικάνικη τουρνέ τους, ένας τεχνικός τους, στην διάρκεια της ζωντανής τους εμφάνισης  στην Φλόριντα,  είχε δουλέψει με τον Tily.





Jacek Henryk Maniakowski