Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Rock - e - pedia: Chicano rock

 Όλοι από κάπου προερχόμαστε και συνήθως κάπου άλλου καταλήγουμε, όπως ακριβώς και οι νότες. Αυτό λέγεται εξέλιξη.

Chicano rock

 

 

Πως ακούγεται: Σαν Μεξικανούς να παίζουν για λευκούς WASP*. Ουσιαστικά είναι όλα τα είδη της rock, από Rock N Roll ως Funk, Latin, Salsa και Jazz. Είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά, ουσία είναι οι να είναι Chicano, δηλαδή Αμερικανο-Μεξικανοί. Αλλά γενικά ακούγεται πολύ κυριλάτο, με πολλά όργανα στην σύνθεση κάθε συγκροτήματος.

Γιατί να το ακούσουμε: Είναι μελωδικό, γκρουβάτο και πολύ ιδιαίτερο. Με διακριτικούς λάτιν ρυθμούς και πολλές φορές όργανα από μουσική παράδοση του Μεξικού.



Γιατί όχι: πολύ κυριλέ, πολλές φορές χωρίς νεύρο.

Που; ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο L.A., πιο συγκεκριμένα Ανατολικό Λος Άντζελες και τη Νότια Καλιφόρνια.

Πότε; Τέλη της δεκαετίας του ‘50.

Ποιοι; Ο DJ Dick Hugg (γνωστός και ως Huggie Boy) και ο ραδιοφωνικός σταθμός “KRLA 1110” έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην προώθηση αυτής της μουσικής.

Οι Sapo, Santana, Malo, War, Tierra, El Chicano είναι ανάμεσσα στους πρώτους του είδους, οι οποίοι συνδυάζουν μελωδίες από R&B, Jazz και μουσική της Καραϊβικής.

Ωστόσο, η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Chicano, είναι από τον Don Tosti και το τραγούδι του 1948 “Pachuco Boogie”, το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίπυτα.

Στους πρωτοπόρους ανήκουν και οι  Ritchie Valens, Buddy Holly, The Big Bopper.



Αλλά ακόμα να ακούσεις:   The Plugz, Los Lonely Boys, Malo, Aztlan Underground.

Μέρες δόξας:  Από την δεκαετία του ’60 ως αρχές του αιώνα έχει βγάλει πραγματικά τεράστια ονόματα στην παγκόσμια μουσική σκηνή, αλλά και πολλούς πρωτοπόρους.

Κόκκινη κάρτα: ένα είδος που ορίζεται από τη καταγωγή και μάλιστα σε μια χώρα γεμάτη με ρατσιστικές «σφηκοφωλιές» (WASP), δεν ακούγεται πολύ καλά. Αλλά επίσης σαν να εξαντλήθηκε η εξέλιξη του σαν είδος.

Με τι μπερδεύεται; Με όλα τα είδη, σχεδόν, εκτός του Metal!

Τι λες στον άσχετο; Σαν τον Santana, όχι ρε Σατανά, δεν είναι metal, αλλά με πνευστά και περίεργα κρουστά ή χωρίς αυτά.

 

* https://en.wikipedia.org/wiki/White_Anglo-Saxon_Protestants


Jacek Henryk Maniakowski