Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Gauntlet - Echo-λόγιο


  Οι Gauntlet απαντούν:
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας
  • δύναμη

    2) Χρήμα ή δόξα;
    Και τα δύο. χαχα...... σίγουρα πρώτα δόξα
    3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
    true traditonal 80's metal
    4) Σημείο μηδέν της μπάντας
    Ιούλιος του 2012
    5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
    οποιαδήποτε είναι πλαστική και όχι αληθινή
    6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
    στις συνειδήσεις
    7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
    ritchie blackmore,bruce dickinson και πάρα πολλούς άλλους
    8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
    και τα δύο και όχι μόνο
    9) Οι επιρροές σας;
    traditional/nwobhm μπάντες των 80s
    10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
    μέσον
    11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
    σκοπός
    12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
    θα πρέπει να συνοδεύει την ταπεινοφροσύνη
    13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
    αρκούδα. χαχαχαχαχα
    14) Μια ευχή για την μπάντα
    δημιουργία,υγεία και σταθερά βήματα μπροστά
    15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
    η στιγμή πριν την εμφάνιση μιας νέας μουσικής ιδέας


Blondie - Rapture


Η Βλακεία είναι μια τεράστια δύναμη, που κυριαρχεί μέσα στο «μάτριξ» της ανθρώπινης σκέψης! Οι φιλόδοξοι χειραγωγοί φλερτάρουν μαζί της, κολακεύοντάς την και πάντα προσπαθώντας να την ελέγξουν προς όφελός τους. Άλλοι απλά «γοητεύονται» από τον όγκο της και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη την ακολουθούν, όσο φαντασιώνονται μια κάποια ασφάλεια που νομίζουν ότι θα τους προσφέρει. Αλλά ας μην αρχίσει κανείς να ξεφεύγει σε πολιτικούς και κοινωνικούς συνειρμούς, αφού μιλάμε πάντα για rock 'n' roll και γενικά για μουσική! Βέβαια, ό,τι μπορεί να είναι καταστροφικό σε μια κοινωνία, στη μουσική μπορεί να είναι από απλά ακίνδυνο ως άκρως δημιουργικό! Και αυτή είναι η μαγεία της, με τις νότες να παίρνουν τη θέση ενός μαγικού ραβδιού!
Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα αστείο ή μία μουσική φάρσα προσφέρει νέες οπτικές απέναντι στα «πράγματα» ή ακόμα ανάβει τη σπίθα για τη δημιουργία ή τη θεμελίωση κάποιου νέου είδους. Αν και το τραγούδιRaptureτων Blondie έχει τους πιο βλακώδεις στίχους, δεν ήταν τόσο το αποτέλεσμα κάποιας φάρσας, αλλά περισσότερο η ένδειξη μιας διάθεσης για πρωτοτυπία. Η δημιουργία των Deborah Harry και Chris Stein, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1981 ως single, λίγους μόνο μήνες μετά από το πέμπτο άλμπουμ τους, τοAutoamerican, είναι ουσιαστικά ένα μουσικό υβρίδιο! Είναι ένας συνδυασμός new wave, disco, R&B, pop και hip-hop, με το κομμάτι της rap να δημιουργεί ένα εκτεταμένοcoda, δηλαδή μία «ουρά», όπως δηλώνει η ιταλική λέξη, που ως μουσικός όρος ορίζει το κλείσιμο-σβήσιμο ενός μουσικού τραγουδιού. Είναι το πρώτο rap τραγούδι που πιάνει την κορυφή του U.S. Billboard Hot 100, αν και αυτό είχε ειπωθεί και για τοJeannyτου Falco τέσσερα χρόνια αργότερα ( http://echooadventures.blogspot.gr/2013/04/falco-jeanny.html).
Από πολλούς μπορεί να θεωρηθεί ότι το τραγούδι γελοιοποιεί αυτό το είδος της μουσικής, μιας και η πρωτογενής (αλλά όχι πρωτόγονη) έκφρασή του ακούγεται κάπως αστείαΑλλά και οι πρώτες συνθέσεις της εκκολαπτόμενης τότε «σκηνής της Νέας Υόρκης» θα ακούγονταν περίπου οι ίδιες στον σημερινό ράπερ. Οι καλλιτέχνες όπως οι Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa και Kurtis Blow, με τους The Sugarhill Gang να μπαίνουν πρώτη φορά στα τσαρτς με το είδος αυτό, δεν είχαν ενσωματώσει ποτέ rap ρυθμό σε pop τραγούδι! Αυτό που έκαναν οι Blondie, είναι το ότι γνωστοποίησαν στο ευρύ κοινό ένα είδος μουσικής, που ως εκείνη την εποχή παρέμενε «γνωστό-άγνωστο» μέσα στα στενά πλαίσια ενός cult κοινού, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην έκρηξη του είδους λίγα χρόνια αργότερα!

Αλλά η πρωτοτυπία τους δεν περιορίζεται μόνο στην επιτυχία του τραγουδιού. Η κλειστή, σαν κάστα, μουσική σκηνή της rap, χρησιμοποιούσε μόνο έτοιμα μουσικά κομμάτια από τον χώρο της disco ή της soul και τα διαμόρφωνε κατάλληλα, ενώ η Deborah Harry δημιούργησε πρωτότυπη για την εποχή μουσική, αν και δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ως προς τη θεματική της. Ο τίτλοςRaptureστη χριστιανική σημειολογία σημαίνει την «αρπαγή» της ψυχής και την πορεία της προς τον ουρανό. Οι στίχοι ακολουθούν αυτήν την «αποκαλυτική» θεματολογία με τον πιο γελοίο τρόπο. Τον τίτλο μπορεί, όμως, κανείς να τον αντιληφθεί και ως ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη "rap", που ουσιαστικά προφητεύει και το τέλος της disco. Ως ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να θεωρηθεί και ένας κρυμμένος στίχος "Finger F-king", που επίσημα αναφέρεται ως "Finger Popping".
Το τραγούδι έμελε να είναι το τελευταίο Νο.1 της μπάντας, πριν τη μεγάλη τους επιστροφή με τοMariaστα 1999 (http://echooadventures.blogspot.gr/2013/08/blondie-maria.html). Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού θεωρείται ως το πρώτο rap βίντεο που μεταδόθηκε στο μουσικό κανάλι MTV. Γυρίστηκε στο East Village του Manhattan, με κεντρική τη φιγούρα του χορευτή William Barnes, ο οποίος είχε δημιουργήσει ολόκληρη τη χορογραφία. Ο ίδιος μιμείται ή τον "man from Mars" ή κάποιον/κάτι από "voodoo god". Σε αυτό εμφανίζονται επίσης οι graffiti artists Lee Quinones και Jean-Michel Basquiat.
Jacek Maniakowski
επιμέλεια κειμένου : Maria Florokapi