Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Cesaria Evora - Besame Mucho



Το "Besame Mucho" σημαίνει "φίλα με πολύ και αν περισσότεροι από μας το γνωρίσαμε από την "ξυπόλητη Ντίβα" Cesaria Evora, στην πραγματικότητα το κομμάτι γράφτηκε πριν καν γεννηθεί η τεράστια αυτή μουσική προσωπικότητα. Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1941 και έγινε ένα τεράστια επιτυχία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά γράφτηκε πολύ πιο πριν από την Consuelo Velázquez πριν αυτή βιώσει το πρώτο της φιλί, όταν ήταν κάτω των 20χρόνων. Η ίδια δήλωσε όταν ρωτήθηκε, χρόνια μετά, πως οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν για μια σχέση που είχε στην φαντασία της και όχι για κάποιο υπαρκτό πρόσωπο και πως γράφτηκαν πριν αυτή ανταλλάξει το πρώτο της φιλί. Έκτοτε το τραγούδι αυτό ταξίδεψε μέσα από τις φωνές των Beatles, Elvis Presley, Frank Sinatra και πολλών άλλων ακόμα. Το 1999, το τραγούδι, το μόνο τραγούδι του Μεξικού που μπήκε ποτέ στα τοπ των ΗΠΑ, έμεινε στην κορυφή για 12 συνεχόμενες εβδομάδες και ανακηρύχθηκε το «Τραγούδι του Αιώνα» σε εκδήλωση της Univisión στο Μαϊάμι, Φλόριντα. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες και το ακούσαμε σε πολλές ταινίες. Εδώ σε μια από τις πιο όμορφες ερμηνείες του.... από την "ξυπόλητη ντίβα"... 

Belleville



Οι Belleville είναι ένα ιδιαίτερο συγκρότημα από πολλές οπτικές και απόψεις. Το ταλέντο τους δεν είναι αυτό που τους ξεχωρίζει, μιας και υπάρχουν πολλά συγκροτήματα με περίσσιο μουσικό ταλέντο, αλλά ο συνδυασμός θεαματικότητας  μουσικής και ταλέντου δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό. Οι προσεκτικά επιλεγμένες συνθέσεις, εκτελεσμένες με προσωπικότητα δική τους αγγίζουν, όχι μόνο, την αίσθηση της ακοής, αλλά και οπτικά μας ταξειδεύουν χρονικά και γεωγραφικά σε ατμόσφαιρα ενός καμπαρέ του μεσοπολέμου. Και ακόμα και αν το όνομά τους θυμίζει Παρίσι, πολύ άνετα θα μπορούσαν να σταθούν στην σκηνή ενός βερολινέζικου καμπαρέ αυτής της εποχής.
Η Belleville ήταν μια γειτονιά του Παρισιού που κατοικούνταν από την εργατική τάξη. Ιστορικής σημασίας, μιας και έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην Β' Γαλλική Δημοκρατία. Σήμερα είναι μια πολύχρωμη, πολυπολιτισμική γειτονιά με πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Η ιδέα του ονόματος δεν προήλθε από την γειτονιά του Παρισιού, αλλά από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Sylvain Chomet, les Triplettes de Belleville. Η ιδέα για την δημιουργία του συγκροτήματος προήλθε από την φωνή τους, την Δώρα, πριν δυο χρόνια περίπου. Ήθελε να εκφράσει τις μουσικές τις προτιμήσεις σε μουσική των μιούζικαλ, rythm'n'blues και ήχων σκοτεινών καμπαρέ. Και όλα αυτά να αποδοθούν και θεατρικά  Η συνάντηση με την Ειρήνη, που παίζει τσέλο, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, μιας και η ίδια αναζητούσε κάτι τέτοιο. Η αναζήτηση τους για ακόμα έναν μουσικό τελικά απέφερε.... προσθήκη βίντεο, στο ήδη εντυπωσιακό τους σόου.
Οι Δώρα Τσίγκα: Φωνή, Λουκάς Γιαννακίτσας : Κόντρα μπάσο & φωνή, Ειρήνη Αναστασίου : Tσέλο -ακορντεόν-μελόντικα & φωνητικά, Γιάννης Καφετζόπουλος : Πιάνο-Κιθάρα & φωνητικά, Θοδωρής Χριστοδούλου : Tύμπανα, Σπύρος Παπαρουλιας και Φώτης Βελέντζας : Video Art "Πιστεύουν πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό". Έχουν παίξει σε αρκετές μουσικές σκηνές τις Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Ρέθυμνο, Καλαμάτα, Πάτρα και στο καζίνο της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα άνοιξαν την συναυλία των puppini sisters στο gagarin. Στα μελλοντικά τους σχέδια είναι να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το ρεπερτόριο τους και να το κάνουν ακόμα πιο "καμπαρετζίδικο", εμπλουτίζοντας το με δικές τους συνθέσεις. 
Jacek Maniakowski 

Gary Moore - Still Got the Blues (For You)



Ο Gary Moore το 1990, αποφασίζει να γυρίσει στην παλιά του αγάπη, τα rythm'n'blues, βγάζοντας ένα απίστευτο άλμπουμ, το Still Got the Blues και πουλώντας εκατομμύρια δίσκους. Ο δίσκος έχει "λιώσει" σε πολλά πικάπ με το ομώνυμο τραγούδι στοιχειώνει αρκετούς ερωτημένους  Το χαρακτηριστικό του "Still Got the Blues (For You)" είναι το καταπληκτικό του σόλο. Αν και στο άλμπουμ αυτό, υπάρχουν αρκετά τραγούδια, το συγκεκριμένο γράφει τον Gary Moore σαν δημιουργό του...χμμμ .. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2008 το Δικαστήριο του Μονάχου αποφαίνεται ότι το σόλο της μεγάλης του επιτυχίας “Still Got The Blues” είναι ξεσηκωμένο από το τραγούδι του 1974 “Nordrach” του γερμανικού συγκροτήματος Jud's Gallery. O Ιρλανδός ρόκερ αναγκάζεται να καταβάλει ένα άγνωστο ποσό στον ηγέτη του συγκροτήματος τον Jürgen Winte.
Οι Γερμανοί progressive rock Nordrach ( ονομασία ενός μικρού ποταμού στο κέντρο του Μέλανα Δρυμού), λοιπό βγάζουν το 1974, ένα μακροσκελές κομμάτι ινστρουμένταλ, το Jud's Gallery. Ο Ιρλανδός δήλωσε ότι δεν είχε ξανακούσει το τραγούδι και μάλλον είχε και δίκιο, αφού όταν ηχογραφούσε τον δίσκο δεν υπήρχε διαθέσιμο πουθενά το κομμάτι των Γερμανών. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ότι είδε κάποια συναυλία τους.... και το ψείρισε εκεί και ότι η κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων δεν συνιστά την κλοπή ολόκληρου του δημιουργήματος, αλλά και ενός μέρους του. Φυσικά η ομοιότητα είναι παραπάνω από προφανής στο 6.25 του κομματιού. 

Alice Cooper - School's Out



"School's Out", ή αλλιώς "School's Out for Summer" είναι ένα τραγούδι του 1972 από το πέμπτο άλμπουμ του Alice Cooper, ομώνυμο με το τραγούδι. Στην δημιουργία του συνέβαλαν από κοινού Alice Cooper, Michael Bruce, Glen Buxton, Dennis Dunaway, Neal Smith, η καθαρίστρια του στούντιο, ο πιτσαδόρος ένας γείτονας που ήρθε να παραπονεθεί για την φασαρία κ.α., τα πρόσωπα χωρίς ονόματα δεν είναι επιβεβαιωμένα. Αλλά την έμπνευση του τραγουδιού την είχε ο ερμηνευτής του. Η επιφώτιση του ήρθε όταν ρωτήθηκε " Ποια είναι τα καλύτερα τρία λεπτά της ζωή σου?" χμμμ σκέφτηκε.... " το πρώτο που μου ήρθε ήταν το πρωί της Ημέρας των Χριστουγέννων, όταν ανοίγαμε τα δώρα" αλλά αργότερα σκέφτηκε ότι" Τα τρία τελευταία λεπτά, της τελευταίας ώρας, της τελευταίας μέρας του σχολείου, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές....είναι σαν να σιγοκαίγεσαι σε αναμμένα κάρβουνα" έτσι είπε " αν μπορείς να ενσαρκώσεις αυτά τα τρία λεπτά σε τραγούδι, θα γίνει πραγματικά μεγάλο" ..όπερ και εγένετο. Είναι κομμάτι που σήμα κατατεθέν του Alice Cooper.
Το κεντρικό ρίφ το έκλεψε από τον Miles Davis, όπως ομολόγησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Οι στίχοι αναφέρονται σαν να ήταν τελευταία μέρα στο σχολείο, όχι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά για πάντα. "No more pencils, no more books, no more teachers' dirty looks". Ήταν πρώτη μεγάλη επιτυχία του καλλιτέχνη και το ομώνυμο άλμπουμ σκαρφάλωσε στο Νο1. Χρησιμοποιήθηκε σε πολλές ταινίες: Scream, Dazed and Confused, Rock 'n' Roll High School και I Love You, Beth Cooper.
Jacek Maniakowski 

China Girl- David Bowie



Το "China Girl", είναι ένα τραγούδι που έγραψαν ο David Bowie και o Iggy Pop κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Βερολίνο… Το κομμάτι πρωτοεμφανίστηκε στο album του Pop "The Idiot" το 1977, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστό και αγαπήθηκε όταν ηχογραφήθηκε για δεύτερη φορά και επανακυκλοφόρησε στο album "Let’s Dance", του David Bowie το 1983… Σύμφωνα με τον Paul Trynka, τον συγγραφέα της βιογραφίας του Bowie με τίτλο "Starman", πηγή έμπνευσης του τραγουδιού αποτέλεσε το «ξεμυάλισμα» του Iggy Pop με μια πανέμορφη βιετναμέζα γυναίκα εν ονόματι Kuelan Nguyen…

Σοφία Ταβαντίδου

Beatles - "Eleanor Rigby"



"Eleanor Rigby" είναι ένα κομμάτι των Beatles, κυκλοφόρησε 1966 στο album Revolver. Αρχικά γράφτηκε από τον, αλλά τελικά συμμετείχε και ο Lennon στην δημιουργία του. Το κομμάτι εντυπωσιάζει όχι μόνο για τους μοναδικούς του στίχους, αλλά και με τις πρώτες τους προσπάθειες να δημιουργήσουν πιο πειραματικό ήχο, με μια μικρή βοήθεια από τον George Martin. Οι Beatles,εδώ ξεκινάνε να ψάχνονται, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά. αφήνοντας πίσω τις κλασικές rock'n'roll φόρμες.... ρηχός στίχος και απλός, συναυλιακός κυρίως, ήχος.
Η έμπνευση για τη μελωδία του τραγουδιού ήρθε στον Paul McCartney όπως συνήθως  παίζοντας αδιάφορα στο πιάνο του, το ίδιο και ο τίτλος. Δεν ήταν όμως, το Eleanor Rigby, αλλά Miss Daisy Hawkins. Οι αρχικοί στίχοι ήταν : "Daisy Hawkins picks up the rice in the church'. I don't know why". Αρχικά σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το όνομα Father McCartney, αλλά, για να μην ταυτιστεί το όνομα με τον πατέρα του, μέσα από τηλεφωνικό κατάλογο βρήκε το όνομα 'McKenzie'. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τον πατέρα Tommy McKenzie,που λειτουργούσε στο Northwich Memorial Hall. Κατά το δημιουργό, το όνομα Eleanor προήλθε από την ηθοποιό Eleanor Bron, που πρωταγωνίστησε στην ταινία των Beatles, την Help. Το "Rigby" προέρχεται από ένα κατάστημα στο Bristol, "Rigby & Evens Ltd, Wine & Spirit Shippers", την πινακίδα του οποίου παρατηρούσε, όταν περίμενε την φίλη του Jane Asher. Έτσι 'Eleanor Rigby', απλά, του φάνηκε πολύ φυσικό. Όμως το όνομα αυτό το πρωτοσυνάντησε σε μια ταφόπλακα της εκκλησίας St Peter στο Liverpool, όταν συναντήθηκε πρώτη φορά με τον John Lennon, στον κήπο του Woolton Village ένα απόγευμα της 6ής Ιουλίου του 1957. Η Eleanor Rigby ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, που η πραγματική της ιστορία είναι πολύ κοντά στους στίχους του τραγουδιού.
Αργότερα, ο Paul McCartney, κατάλαβε ότι υποσυνείδητα κουβαλούσε αυτό το όνομα μέσα του, της μοναχικής αυτής πλύστρας. Το τραγούδι είναι ένας θρήνος για του μοναχικούς και μόνους ανθρώπους, αλλά και ένα σχόλιο για την ζωή στην Μεγάλη Βρετανία, μετά τον πόλεμο. Ο McCartney δεν ήξερε πως να τελειώσει το λυρικό μέρος του τραγουδιού και ο Pete Shotton, παιδικός φίλος του Lennon, πρότεινε να τελειώσουν με τον Father McKenzie να απευθύνει τον επικήδειο της Eleanor Rigby. Πάρα τις αντιρρήσεις του Lennon, το τραγούδι έμεινε με αυτό το τέλος. Και για την ιστορία Eleanor Rigby γεννήθηκε 1895 και έζησε στο Liverpool, πιθανόν στο Woolton, όπου και παντρεύτηκε κάποιον Thomas Woods. Πέθανε 10 Οκτωβρίου του 1939 σε ηλικία 44 ετών. Ο τάφος της συνεχίζει να είναι αξιοθέατο για τους οπαδούς των Beatles. Τελικά έδιωξε την μοναξιά της, μετά τον, αλλά και με.... τον θάνατό της.