Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Truly


Η σκηνή του Seattle στα τέλη του '80 και αρχές '90, εκτός ότι καθιέρωσε ένα νέο είδος, το grunge, δημιούργησε και δεκάδες μπάντες. Σαν μουσική άνοιξη, εκείνη η εποχή γεννούσε μουσικά άνθη, όσο λίγες εποχές και μάλιστα μόνο σε μια συγκεκριμένη πόλη.  Αν και ανέδειξε αρκετά σούπερ γκρουπ, αλλά πολύ περισσότερα μείνανε στην λήθη του χρόνου, αν και η ήταν ισάξια με αυτά που έκαναν μουσικά γνωστή την πόλη της δυτικής ακτής. Ένα από αυτά ήταν και οι Truly.
Δημιουργήθηκαν από τους  Robert Roth, φωνητικά και κιθάρα,Hiro Yamamoto, στο μπάσο και τον  drummer Mark Pickere. Ο πρώτος, μετά την διάλυση της μπάντας του, των  Krooks Storybook έκανε οντισιόν για να παίξει κιθάρα για τους Nirvana.  Τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν ως τρίο, η διάσημη μετά μπάντα. Τότε ο Roth, συναντήθηκε με τον Pickere και ενώ είχε ξεκινήσει να γράφει δικά του τραγούδια. Μέσα σε μια εβδομάδα εγκατάλειψε τους  Screaming Trees και σε λίγες μέρες βρήκαν έναν τύπο πού έπαιζε μπάσο, τον Chris Quinn και τον πείθουν να πιάσει κιθάρα. Συνειδητοποιώντας ότι είχαν γίνει μπάντα και είχαν ένα τραγούδι που το λέγανε Truly, αποφάσισαν να την ονομάσου και έτσι. Το μόνο που έμεινε κενό ήταν η θέση του μπασίστα. Ένα τηλέφωνο στον  Yamamoto, που αν και έκανε τον ξινό, μιας και είχε να παίξει δύο χρόνια, κάλυψε τελικά και αυτό το κενό. 
Οι 4 τους ηχογραφούν το ντεμπούτο τους EP, Heart and Lungs, για την  Sub Pop το 1991. Ήταν η μοναδική τους ηχογράφηση σαν κουαρτέτο. Ο Chris Quinn αποχωρεί από την μπάντα με κύριο λόγο την διαφωνία του με τον Roth.  Το 1993 υπογράφουν στην Capitol Records και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορούν το Fast Stories... from Kid Coma, που παίρνει φανταστικές κριτικές. Το επόμενο άλμπουμ Feeling You Up,κυκλοφορούν δύο χρόνια αργότερα από μια μικρή δισκογραφική, την Thick Records. Η προηγούμενη κατηγορήθηκε για ελλειπή υποστήριξη, και μάλλον όχι άδικα. Η περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ, σταματά στην μέση, αφού ο ντράμερ τους ο Pickere, τους εγκαταλείπει για να λύσει κάποια προσωπικά προβλήματα, όπως υποστηρίζει. Με την κυκλοφορία του Twilight Curtains, το 2000, η μπάντα διαλύεται. Το 2008, ξανά-ενώνονται για να κάνουν κάποια τουρνέ. 
Jacek Maniakowski

Jane Doe - Echo-λόγιο

  1. Οι Jane Doe απαντούν: 
    1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
Την ανωνυμία, την απουσία ταυτότητας, το πόσο λίγο ανάγκη έχουμε πραγματικά από τις ταμπέλες, τους χαρακτηρισμούς, τον εκβιασμό του να ανήκεις κάπου –να είσαι κάποιος.

2) Χρήμα ή δόξα;
Τίποτα από τα δύο. Μόνο την πείνα θέλουμε για να πάμε παρακάτω, να δούμε μία ακόμα στροφή του δρόμου… και το χρόνο για το Ταξίδι.

3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Χάος σε τάξη

4) Σημείο μηδέν της μπάντας
Κάθε επόμενη μέρα

5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Εκείνη που φτιάχνεται χωρίς ψυχή, απλά για να βγάλει ο καλλιτέχνης το μεροκάματο. Και υπάρχει σε όλα τα είδη…

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Θα την καταστρέφαμε.

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Με ένα σωρό κόσμος. Ας πούμε με τον Bob Dylan και το Αφεντικό.

8) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Σαν κάτι που είναι δίπλα σε αυτά αλλά ποτέ σαν αυτά. 

9) Οι επιρροές σας;
1 εκατομμύρια και μία.

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Μέσον για να έρθουν πράγματα: παρέες, ωριμότητα. Μέσον για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. 

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Μέσον για να αλλάξει ο κόσμος.

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Το μαχαίρι είναι για να κόβει ψωμί ή για να σφάζει; Διαλέγεις και παίρνεις ότι σε εκφράζει.

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Μυρμήγκι. Πιο εργατικός πεθαίνεις…

14) Μια ευχή για την μπάντα
Να υπάρχει.

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Οι στιγμές που πρέπει να βυθιστείς στον εαυτό σου και να αναδυθείς για να κάνεις μουσική και στίχους εκείνα που είδες μέσα σου. Αυτή η γύμνια, αυτή η έκθεση στον ακροατή είναι από τα πιο βάρβαρα και σκοτεινά πράγματα.


Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/TheJaneDoeBand
      Θα τους δείτε εδώ: https://www.youtube.com/user/janedoegreek?feature=watch