Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

The Clash - Spanish Bombs


Οι The Clash δεν φημίζονται για την πολιτική τους αδιαφορία. Σε αντίθεση με τους Sex Pistols και το περίφημο "...and we don't care" τους, ο στίχος τους είναι έντονα πολιτικός και η πολιτικής τους τοποθέτηση ξεκάθαρη. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά αναφέρουν και ιστορικά γεγονότα. Ο Ισπανικός εμφύλιος αποτέλεσε γι αυτούς μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης και το "Spanish Bombs" είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. 
Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι δημιουργία των Joe Strummer και Mick Jones. Βρίσκεται στο αριστούργημά τους το London Calling του 1979. Η πηγή έμπνευση γι αυτό το τραγούδι ήταν η συζήτηση με τον Gaby Salter για τη ETA, την την οργάνωση για αυτονομία της Χώρας των Βάσκων. Έτσι γυρίζοντας στο σπίτι από τα Wessex Studios, απλά έγραψε το τραγούδι.
Το τραγούδι εξιστορεί τον Ισπανικό εμφύλιο που κράτησε από το 1936 ως 1939 και κατέληξε στη δικτατορία του Στρατηγού Francisco Franco. Ουσιαστικά αναφέρει σημαντικά γεγονότα αυτού του πολέμου. Η πρώτη περιοχή που καταλήφθηκε από τους φασίστες ήταν η Ανδαλουσία (Spanish songs in Andalucia). Ο Federico Lorca ήταν ο μεγάλος ποιητής της Ισπανίας, που καταγόταν από αυτήν την περιοχή της Ισπανίας. Σκοτώθηκε κατά την την διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στους φασίστες (Fredrico Lorca is dead and gone).
Ο στίχος The black cars of the Guardia Civil αναφέρεται στην Πολιτοφυλακή, ένα όργανο ελεγχόμενο από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας. Οι στίχοι "They sang 'the red flag', they wore the black one," αναφέρονται φυσικά στα αναρχικά κινήματα που πιο σθεναρά αντιμάχονταν τον φασισμό, με αποκορύφωμα φυσικά, την εφαρμογή της πρώτης αναρχικής πόλης και με αυτό πολίτευμα, της Βαρκελώνης. Τα κάποια ισπανικά που αναφέρονται στους στίχους είναι απλά ασυναρτησίες, μιας που κανένας από την μπάντα δεν ήξερε ισπανικά.


Jacek Maniakowski

EX aNimo - Echo-λόγιο





Ο Kris Gkailas απαντά για τους  EX aNimo 
1)Τι συμβολίζει το όνομα σας;

Ένα όνομα ως αυθύπαρκτη υπόσταση δε συμβολίζει  απαραίτητα κάτι.. όταν είσαι μια μπάντα, το όνομα  το πλάθεις εσύ. Αυτό είναι ο πηλός κι εσύ (οι πράξεις σου, η πορεία μέσα στον χρόνο) είσαι τα χέρια που του δίνουν σχήμα. 

 2) Χρήμα ή δόξα;
Εδώ θα δανειστώ το στίχο από ένα γνωστό τραγούδι: «δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά.. είναι του δρόμου η χαρά»! Και ο δρόμος της μουσικής ίσως να καταλήγει και στη δόξα και τα χρήματα για μερικούς, αλλά στο ταξίδι αυτό υπάρχουν πολλές άλλες ενδιάμεσες στάσεις, πιο σημαντικές. Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι!!

3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Μουσική «από ψυχής» - όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά μας.

4) Σημείο μηδέν της μπάντας;
Σε πολλές επιστήμες όταν κάτι αγγίξει το μηδέν, το μόνο που μπορεί να ακολουθήσει είναι η άνοδος. Γι’ αυτό και ’μεις θέτουμε ως σημείο μηδέν κάθε γεγονός που συμβαίνει γύρω μας και μας αγγίζει. Αυτό είναι που θέλουμε να μας εμπνέει όσο πιο συχνά γίνεται και να μας δίνει ώθηση για διαρκή εξέλιξη.

5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Στη μουσική δε χωρούν διαχωρισμοί, προτιμούμε να βλέπουμε τα διαφορετικά είδη της ως κομμάτια ενός παζλ. Το ποιο στυλ επιλέγει ο καθένας να ακούσει είναι καθαρά προσωπικό κριτήριο, μπορώ όμως να πω ότι σίγουρα δε μας εκφράζει η μουσική που δεν «ψυχή», που δεν έχει λόγο ύπαρξης και κάτι να πει εν τέλει.

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Η μουσική είναι ένα υπερόπλο που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων. Χρειάζεται όμως κανείς να βρει τον τρόπο να το κάνει αυτό, όπως επίσης και η άλλη πλευρά να θέλει να ακούσει. Ο στρατός κυρίως χωρίζει.. οι θρησκείες ίσως και να διχάζουν.. η μουσική όμως ενώνει! Για κάθε λοιπόν ευγενή σκοπό, είτε αυτός είναι η παγκόσμια ειρήνη, είτε η ευαισθητοποίηση του κοινού για κάποιο θέμα, η μουσική πρέπει να είναι το «όπλο» που χρησιμοποιούμε, όπως έχει αποδειχθεί και σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Κατά καιρούς έχουμε μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες που θαυμάζουμε και εκτιμάμε.. Εντάξει, όνειρα υπάρχουν πάμπολλα από όλους, νομίζω όμως πως το σημαντικό είναι να ανέβεις  στη σκηνή για αρχή.. και αν μπορείς να το κάνεις αυτό με κάποιον καλλιτέχνη που εκτιμάς, ταιριάζουν οι χημείες σας και έχει να κερδίσει και ο κόσμος κάτι από το τελικό αποτέλεσμα, τότε μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου ευτυχισμένο!

 8) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Είναι αυτό που είπαμε και προηγουμένως.. η μουσική, ένα υπερόπλο για να επιτύχει κανείς τους στόχους του! Πόσες φορές δεν έχει χρησιμοποιηθεί η μουσική για να ενσαρκώσει πολιτικές ιδέες ή να δημιουργήσει δέος στους πιστούς κάθε θρησκείας, με εκπληκτικά μουσικά (και όχι μόνον) αποτελέσματα πολλές φορές! Προσωπικά δε με βρίσκει αντίθετο, όταν όμως γίνεται από βαθύ πιστεύω στις ιδέες και όχι απλώς για το χρήμα. Γιατί αυτού του είδους η μουσική εκφέρει τα πιστεύω πολλών και είναι άκομψο να τα εκφράζουν μέσα από τη μουσική κάποιου που διατηρεί εντελώς διαφορετική στάση ζωής.

9) Οι επιρροές σας;
Οι επιρροές μας είναι πολλές και ποικίλουν. Υπάρχει πολυφωνία δηλαδή στην μπάντα. Κοινό όμως γνώμονα έχουν τη rock μουσική, όπως τη μάθαμε από τους μεγάλους και κλασσικούς του είδους, έχοντας πάντα και τα αυτιά μας ανοιχτά σε οτιδήποτε μας αρέσει.

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Το συγκρότημα μπορείς να το δεις ως ένα μέσον που θα σε βοηθήσεις να φτάσεις στο στόχο σου. Αποτελεί ίσως μια ιδιότυπη μουσική «συγκατοίκηση» όπου όλοι θέλουν να φτάσουν στο στόχο, που ενώ όμως ίσως είναι τόσο κοινός ταυτόχρονα είναι και τόσο διαφορετικός πολλές φορές! Όπως όμως σε κάθε κοινωνία η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών τάσεων προάγει τον πολιτισμό, έτσι και αυτες  οι διαφορετικές «οπτικές γωνίες» σε βοηθούν να φτάσεις και πάλι στον στόχο, έναν άλλο ίσως στόχο από αυτόν που ο καθένας μόνος του έχει στο μυαλό του, σίγουρα όμως πιο ολοκληρωμένο!

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Υπενθυμίζοντας λοιπόν τα προηγούμενα, στόχος και σκοπός είναι η μουσική και τα συναισθήματα που αντλεί κανείς από αυτή!

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Το ταλέντο – όταν υπάρχει – το βρίσκει κανείς εξίσου και στον υπερόπτη αλλά και στο μετριόφρων.  Είναι στο χέρι του εκάστοτε ταλαντούχου καλλιτέχνη το πως θα ισορροπήσει ανάμεσα στην αλαζονεία και την ταπεινοφροσύνη και είναι ίσως και ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους γενικότερα.

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
Με την πεταλούδα φυσικά, που αποτελεί και το λογότυπο της μπάντας. Ως γνωστόν η πεταλούδα συμβολίζει την ψυχή και eX aNimo σημαίνει «από ψυχής» στα Λατινικά..

14) Μια ευχή για την μπάντα
Μια ευχή για την μπάντα.. Ίσως η καλύτερη ευχή που μπορείς να δώσεις σε μια μπάντα γενικότερα είναι να  αντέξει στο χρόνο, με τρόπο δημιουργικό και κοντά στο πνεύμα της εποχής της, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ζεστό κλίμα «οικογένειας» για τα μέλη της. Αυτό νομίζω..

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Ε τώρα αν σου πω.. δε θα είναι και τόσο σκοτεινό μετά και θα χάσει την αίγλη του! Χαχαχα  


Εδώ θα ακούσετε ένα δείγμα από αυτούς  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RzZGDrxxLTM


Εδώ θα τους βρείτε: https://www.facebook.com/ExAnimoGr?fref=ts