Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

The Outlaws - (Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend


Η ροκ μουσική έχει το προνόμιο να μπορεί με μεγάλη ευκολία να αγκαλιάσει οτιδήποτε είναι γραμμένο με νότες. Δεν είναι λίγες φορές που τα παραδοσιακά ή κλασικά μουσικά κομμάτια γίνονται ροκ επιτυχίες. Η "αγκαλιά" ή το ακουστικό εύρος της δεν σταματάνε μόνο στις νότες. Η θεματολογία της ουσιαστικά είναι μια εγκυκλοπαίδεια και μια προσεκτική αναζήτηση μπορεί να εμπλουτίσει αρκετά τις γνώσεις του καθένα μας. Ακόμα και αν αυτό επιδιώκεται μέσα από μια αλληγορική, σχεδόν σουρεαλιστή σύνδεση μεταξύ τελείως διαφορετικών ιστοριών, Ακριβώς όπως ένα παιδί μπορεί να κατορθώσει με την απλότητά του και την αγνή του φαντασία.  
Προφανώς ο 12-χρονος Stan Jones, όταν άκουγε μια ιστορία από έναν φίλο του cowboy  και φυσικά την έκανε εικόνες στο μυαλό του, ότι θα αποτελέσει βάσει για ένα από τα πιο αγέραστα τραγούδια. Το "(Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend" και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1948 και την επόμενη χρονιά έγινε  hit στα αμερικάνικα pop charts. Το τραγούδι δεν είχε μόνο πολλά ονόματα όπως, "Ghost Riders", "Ghost Riders in the Sky" και "A Cowboy Legend", αλλά έγινε διασκευή σε σχεδόν όλα τα είδη μουσικής, αν και ξεκίνησε σαν Country, western τραγούδι. Η μουσική του είναι "δανεισμένη" από το "When Johnny Comes Marching Home. Ένα τραγούδι πολύ δημοφιλές κατά την διάρκεια του .... Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου. Αν και πρώτη αναφορά γίνεται το 1863 για αυτό το τραγούδι, που χρεώνεται στον Αμερικανο-Ιρλανδό  Patrick Gilmore, οι ρίζες του φτάνουν πολύ πίσω στον χρόνο και πέρα από τον Ατλαντικό, στην Ιρλανδία. 
Όμως, το λυρικό μέρος είναι συνδυασμός δυο κουλτουρών μέσα από τους μύθους τους. Ο μύθος του far west συναντάει την μυθολογία των βόρειων λαών της Ευρώπης. Ουσιαστικά αναφέρεται στο μύθο του Wild Hunt, αλλά με την προσαρμογή στην Άγρια Δύση. Το Άγριο Κυνήγι αναφέρεται σε μια ομαδά κυνηγών-δαιμόνων, που με συνοδεία των σκυλιών τους, σκοτώνουν ή αρπάζουν για την χώρα των νεκρών,  όποιον βρεθεί στο διάβα τους. Όποιος έβλεπε το όραμα αυτό στον ύπνο του, επερχόταν και ο θάνατός του. Ο μύθος αποτέλεσε και την βάση του Halloween και ο σκοπός αυτού του κυνηγιού ήταν να διατηρήσει την ισορροπία του κόσμου. Γενικά εμφανίζεται σε πολλές κουλτούρες, κυρίως ινδοευρωπαϊκές, με διαφορετικά ονόματα. 
Το τραγούδι ενέπνευσε και την Marvel Comics Western για να δημιουργήσει τον χαρακτήρα "Ghost Rider" , που αργότερα μετονομάστηκε σε  Phantom Rider. Αλλά και το ρεφρέν χρησιμοποιήθηκε από την ποδοσφαιρική ομάδα  Aston Villa Football Club στην δεκαετία του '60 για την είσοδο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. 
Jacek Maniakowski